Mazón: "No anem a perdonar ni un solo dels cèntims que li corresponen a la Comunitat Valenciana"

Anuncia un cim amb Múrcia i Andalusia per al primer trimestre de 2024 però no es planteja reunir-se amb Aragonés.

Guardar

Carlos Mazón en una entrevista amb Cadena SER
Carlos Mazón en una entrevista amb Cadena SER

El 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat aquest dilluns que el seu govern no va a "perdonar ni un solo dels cèntims que li corresponen a la Comunitat Valenciana" per part de l'Estat en finançament autonòmic i ha afirmat que, en tot cas, es podrà "parlar dels terminis" i d'un sistema "en el qual tots posem de la nostra part". "Nosaltres som Espanya i no volem trencar Espanya, però el que no volem és que Espanya ens seguisca trencant amb aquest sistema (de finançament) pervers que (Pedro) Sánchez ha prorrogat absurdament durant cinc anys", ha afirmat.

Així ho ha assenyalat en una entrevista a la cadena SER, recollida per Europa Press, en la qual s'ha referit a l'aprovació dels seus primers pressupostos al capdavant de la Generalitat i ha sigut preguntat per com farà per a quadrar el "desfasament" de 263 milions d'euros, resultat de calcular a l'alça les transferències de l'Estat. En aquest sentit, ha avançat que no ajustaran el pressupost sinó els seus "criteris amb el Govern".

"Anem a parlar amb el Govern, anem a treballar amb ell, anem a exposar les nostres raons, que passen bàsicament per ser la comunitat pitjor finançada d'Espanya durant massa temps" i oposant-se a les "retallades" que es volen aplicar, ha indicat Mazón, qui ha subratllat que el Consell no va calcular a l'alça les transferències de l'Estat perquè "l'Estat no ens va donar cap dada per a poder calcular-les, la qual cosa era inèdit".

Així, ha posat l'accent que durant quatre mesos van estar "demanant alguna dada per a poder fer els pressupostos i, per primera vegada, pressupostem a cegues si haguera sigut pel Govern, solament amb les converses amb l'autoritat fiscal, l'Airef, i amb les nostres pròpies previsions". I en aquest sentit, ha afegit que van fixar un dèficit del 0,3 % en el pressupost perquè era "el que parlem amb l'Airef".

En aquesta línia, ha criticat que "després d'haver fet quasi que un miracle pressupostari, amb un gran esforç, ara vinga el Govern i que ens diga mai vaig dir dic...".

No obstant això, sosté que "encara és ràpid" i hi ha un primer trimestre de l'any per a poder parlar de dèficit asimètric, "que és el que li toca a la Comunitat Valenciana". Sobre qui pagarà deute, ha manifestat que "la portem pagant per endavant els valencians massa temps, hem pagat a compte, ara el que estem demanant és que se'ns reconega el que ja hem pagat a compte".

"Uns altres per sol quatre vots en el Congrés estan aconseguint molt més, al fet quesí a nosaltres ja ens toca", ha afirmat, i ha afegit que s'abordarà aquest debat amb "molta convicció i fermesa", en alguna cosa que implica "tot el nou sistema de finançament del que ningú ens ha parlat encara i és urgent".

Mazón ha recordat que, com ja van anunciar en el seu moment en el Consell de Política Fiscal i Financera, demanarà la convocatòria de la Conferència de Presidents per a tractar d'aquesta qüestió i ha assenyalat també que parlarà amb la delegada del Govern, Pilar Bernabé, recentment ratificada en el seu càrrec, un fet del que s'alegra perquè "és una persona del Partit Socialista amb la qual es pot parlar". "El que es tracta és de treballar i de tindre clar el que hem vingut ací, que és a arreglar problemes, no a fer-los més grans", ha dit.

"Jo el que li demane al govern d'Espanya és que ja que tracta a algunes comunitats autònomes sobre la base de la realitat que altres comunitats autònomes li traslladen, que a nosaltres també ens tracte, no com el que traslladem nosaltres, sinó pel que fa a la realitat. Nosaltres no hem d'inventar-nos una història de la nostra realitat perquè l'hem acreditada i a més ho hem fet tots en la Taula pel finançament amb els sindicats, els empresaris i la resta de partits", ha defensat, i ha considerat que, en tot cas, el "pols" ho ha tirat el Govern a la Comunitat Valenciana al no haver donat instruccions, informació ni previsions i marcant un dèficit inicial diferent.

CIMS AUTONÒMICS

D'altra banda, Mazón ha anunciat la seua intenció de realitzar cims bilateals amb comunitats autònomes veïnes, però ha indicat que no es planteja fer-ho amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, si bé sí que vol millorar la relació amb el poble català "perquè crec que tenim molt en comú i molt que avançar i crec que és molt bé que hi haja espais de trobada". No obstant això, no es planteja una trobada amb Aragonés perquè "realment em costa veure què podem tindre en comú pel que li estic veient".

Per contra, sí que considera que pot tindre "molt en comú" amb l'"eix Mediterrani", és a dir, amb Múrcia i Andalusia. Per això, sosté que "més que una bilateral, m'agradaria que férem una trilateral", per al primer trimestre de l'any, alguna cosa que considera una "prioritat" i que ja ha fet arribar als seus homòlegs Fernando López Miras i Juanma Moreno Bonilla.

"Corredor Mediterrani, aigua i finançament autonòmic són tres assumptes suficientment importants perquè fem pinya i fem força". Necessitem bons aliats i bon treball ací", ha conclòs, si ben també li agradaria un altre cim amb Balears per a tractar de promoció turística i amb Aragó, "que està avançant molt en termes logístics, ens pot interessar tindre una bona relació".

RENOVACIÓ EN EL PSPV

D'altra banda, Mazón també ha fet referència a quina espera del PSPV després de la celebració del seu congrés extraordinari. "Espere el millor possible per a la Comunitat Valenciana", ha dit, i s'ha mostrat "molt respectuós" amb els processos interns d'altres partits si bé apunta que "hi ha hagut uns altres que no ho han sigut amb nosaltres".

I ha afirmat, sobre la renovació dels òrgans estatutaris pendents, que vol ser "molt respectuós" amb el procés del PSPV, que espera que concloga amb una formació "estable" amb la qual "es puga parlar i que la persona o el grup de persones que encapçalen la pròxima adreça del Partit Socialista tinguen la representativitat suficient com per a poder parlar en nom de tots i que puguem arribar a acords interessants".

Així mateix, ha assenyalat, en un balanç dels cinc primers mesos de govern, que no ha tingut "mal de caps" per la relació en el si del Consell amb Vox, sí per organitzar una nova administració.

PRIORITZAR LES COSES

"Jo el que intent és que el govern vaja a l'uníson. Jo quan despatx amb un conseller o amb una consellera no tinc en el cap si és del PP o és independent, com hi ha alguns conselleres que no estan afiliats a cap partit polític o estan afiliats a Vox", ha defensat i ha subratllat que "hi ha coses que puc compartir, estils que puc compartir més o menys, però jo el que entenc és que estem sabent prioritzar bé les coses".

Així ha indicat, per exemple, que el pressupost "ha eixit amb molta fiabilitat, no hem donat cap espectacle com desgraciadament s'estava acostumat a la Comunitat Valenciana", ha indicat en al·lusió als últims comptes del Botànic, i s'ha mostrat convençut que, "amb l'ambient que hi ha a Espanya, que hi haja un govern autonòmic que presenta amb estabilitat, amb seguretat, amb tranquil·litat i dins del termini i en la forma escaient els pressupostos, és una eina d'estabilitat que ens va a afavorir a la inversió, a la certitud i a aqueixa estabilitat que necessiten els territoris per a poder progressar".

Arxivat a:

Destacats