Mazón: "El meu govern potenciarà els senyals d'identitat, la convivència i l'orgull de ser valencians"

El president del PPCV presenta una Llei "per a unir entorn del nostre, no per a separar"

Guardar

El president del PPCV, Carlos Mazón
El president del PPCV, Carlos Mazón

El president del PPCV, Carlos Mazón, ha presentat hui les principals línies de la futura llei de reconeixement, defensa i promoció de l'autonomia i senyals d'identitat de la Comunitat Valenciana, que serà de les primeres lleis que es proposaran després de les pròximes eleccions de maig si els ciutadans donen la seua confiança al Partit Popular. Aquesta Llei "potencia la convivència i l'orgull de ser valencians, ja que la Comunitat Valenciana que defensem és la que lidere Espanya. Nosaltres tenim clar el que som i el que no volem ser i això cal defensar-ho", ha destacat Mazón.

El president del PPCV ha explicat que "no és una llei per a confrontar, al contrari. Es tracta de fomentar la nostra cultura arrelada en el propi, des del respecte, la tolerància i la diversitat entre els diferents llocs de la nostra Comunitat Valenciana, i que també és lleial a Espanya, la nostra història i patrimoni comú, i a Europa. És una llei per a unir entorn del nostre, no per a separar".

El president dels populars ha assenyalat que "les administracions públiques tenen la responsabilitat de reconéixer, conservar, estudiar, promocionar, divulgar i també, si són atacades o usurpades, defensar el que és nostre, alguna cosa que no s'està fent per part del Consell de Puig",.

Defensa davant els tribunals

"L'objectiu d'aquesta llei és establir un marc legal, impulsor i garantista dels nostres drets com a poble i la nostra manera de ser, que potencie, vertebre, defense i cohesione. El que no podem fer és mirar cap a un altre costat quan ens trobem cada vegada amb més freqüència amb ingerències i atacs a la identitat i l'autonomia dels valencians, moltes d'elles per part de membres del Consell de Ximo Puig i d'altres institucions catalanes i de l'Estat. I encara menys que des de les institucions autonòmiques, províncies o locals de la Comunitat Valenciana, no sols es fomente, sinó que fins i tot es pague per fer-ho. Amb diners dels valencians no es finança cap Cavall de Troia", ha afegit.

Carlos Mazón ha indicat que "la llei no es refereix només a una qüestió de símbols, sinó que el que pretén és protegir i realçar la nostra identitat, els nostres trets propis, dins de la pluralitat que ofereix Alacant, Castelló i València".

Estem parlant de les tradicions, les institucions, el patrimoni material i immaterial, les arts, la música, el dret propi, la literatura, les festes i costums, els ritus i manifestacions religioses arrelades, les fites-llocs-edificacions emblemàtics, els jocs o esports autòctons, la gastronomia, les nostres personalitats il·lustres... tot el que ens identifica com a poble. "No deixem que alguns busquen fora els senyals que ja tenim. Desenvolupem les nostres competències, els nostres valors i la nostra pròpia manera de ser, perquè aqueixa és la nostra riquesa i el que ens reafirma i ens dona potència per a créixer en el futur com a poble", ha indicat.

El líder dels populars ha reconegut el treball d'aquelles entitats que han mantingut viu l'esperit del valencianisme i cuiden i protegeixen les nostres tradicions i costums. "La societat civil ha fet el seu treball. Ara li toca a l'administració recollir aqueix testimoni i prestar aqueix servei de defensa i impuls dels senyals d'identitat".

Principals línies de la Llei

La futura Llei es desgranarà en deu punts. "En primer lloc el reconeixement, defensa i promoció dels senyals d'identitat". Aquests abasten des dels símbols, com la denominació, la bandera, l'himne o les dues llengües, fins al patrimoni, el dret civil valencià, la música, la gastronomia, les festes i tradicions.

En segon lloc, "una protecció institucional efectiva de la nostra autonomia amb l'obligatorietat de les institucions públiques de defensar els nostres senyals d'identitat davant els tribunals en cas d'atacs al dret a l'autonomia de la Comunitat dins de la nació espanyola, o als nostres senyals d'identitat pròpies".

A més, la llei precisa la impossibilitat que les institucions "puguen finançar amb fons públics dels valencians a entitats, manifestacions, activitats o qualsevol tipus d'actes que perseguisquen objectius directament contraris a la Constitució, facen apologia del separatisme o menyscaben l'autonomia de la Comunitat Valenciana quant a la denominació del seu territori, bandera, himne i llengua pròpia que, segons declara l'Estatut d'Autonomia, és el valencià. No ho consentirem".

En aquest sentit, hi haurà un apartat específic per a la llengua valenciana "ja que és un dels símbols més rellevants de la nostra identitat, a la qual cal parar atenció singular, com a tret de la nostra personalitat i com un senyal d'identitat que, des de fa segles, ens identifica i distingeix. La Generalitat vetlarà per la seua protecció, la seua conservació i per la promoció de l'ús de l'idioma, com a element integrador i no excloent, fomentant-lo i valorant-ho com a mèrit i no imposició, propiciant el seu coneixement, dins d'un marc de llibertat i cordialitat lingüística entre les dues llengües oficials. Nosaltres advoquem per la convivència i el respecte entre el valencià i el castellà, amb naturalitat".

Mazón ha ressaltat també que "hi ha un apartat específic per a la música. En aquesta Comunitat tenim dues llengües oficials, el castellà i el valencià, i una llengua universal, la música, la nostra llengua universal, senyal singular de la identitat i el talent valencians. Es recull un pla especial de reconeixement, protecció i foment de la Música, amb suport decidit i augment de les ajudes a les societats musicals i la importància de la música com a assignatura en el currículum de tots els nivells d'ensenyament".

El text de la Llei també recull "mesures de suport concretes per a impulsar els senyals d'identitat pròpies, la cultura i les tradicions, integrant-la en l'oferta turística i vertebradora de la Comunitat Valenciana. No sols del nostre patrimoni sinó de les festes pròpies de la Comunitat Valenciana, dels artistes, de l'art pirotècnic i tots els sectors relacionats amb les nostres festes (indumentaristas, orfebres, músics, floristes i tants altres)".

A més, es fomenta "la investigació, la promoció i la divulgació del nostre patrimoni i senyals d'identitat amb una sèrie de mesures, creació d'òrgans consultius i modificant la llei del mecenatge per a incloure associacions de caràcter cultural, de tradicions i popular, i que es puguen incorporar beneficis fiscals a aquelles empreses que col·laboren i contribuïsquen amb ells i també estendre un IVA reduït del 10% a artistes, espectacles pirotècnics i altres manifestacions de les festes pròpies de la Comunitat.

Finalment, Mazón ha indicat que "aquesta Llei serà de les primeres que es proposarà, perquè si volem una Comunitat Valenciana potent, influent, amb pes, que lidere Espanya, necessitem d'eixa força i aqueix impuls tan característic de la nostra terra, aqueixa personalitat pròpia que tenim i que, junts, ens fa més forts, creatius, solidaris i innovadors. Nosaltres defensem aquesta Comunitat perquè creiem en ella, perquè sabem de les seues possibilitats i potencialitats i tot el que pot aportar al conjunt d'Espanya. La Comunitat Valenciana no pot entendre's sense aqueixa força i això és el que estem defensant: que lidere Espanya".

Destacats