Mazón i López Miras exigixen un Pacte Nacional de l'Aigua que garantisca la cohesió i l'equilibri territorial d'Espanya

Guardar

Carlos Mazón visita les infraestructures del transvasament Tajo-Segura al costat de Fernando López Miras
Carlos Mazón visita les infraestructures del transvasament Tajo-Segura al costat de Fernando López Miras

El president de la Generalitat, Carlos Mazón i el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, han firmat un manifest per a exigir un Pacte Nacional de l'Aigua per a tots els espanyols que garantisca la cohesió i l'equilibri territorial d'Espanya, i que estiga basat en la solidaritat, en el rigor i l'equitat.

En un acte que ha tingut lloc en el Palacio de San Esteban, seu de la Presidència de la Regió de Múrcia, el cap del Consell ha posat en valor la unió de totes dues regions en la defensa de l'aigua "per a tota Espanya".

Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha reclamat "una visió general de 360 graus" per a "solucionar una necessitat que és de tots els territoris". En este sentit, ha lamentat la promesa incomplida de la vicepresidenta Tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, d'abordar solucions hídriques des del diàleg. Per això, ha reclamat que la política hídrica torne a "eixa visió d'Estat que mai degué abandonar-se i que exigix la gestió rigorosa i eficient d'un recurs que no és de ningú".

El cap del Consell ha sol·licitat "solidaritat interterritorial i justícia distributiva" i ha insistit en la necessitat d'un pacte d'Estat sobre l'Aigua "que sume equitat al desenvolupament de tots els territoris d'Espanya sense privilegis d'uns i laments d'uns altres, un pacte que no vaja en contra de ningú sinó a favor de tots perquè sume cohesió a les legítimes aspiracions de progrés de cadascun de nosaltres i que, des de la garantia de les infraestructures necessàries, blinde un marc d'igualtat, sostenibilitat i justícia per a tots".

Així, ha advocat per una política d'Estat des del territori i ha defés que els temes d'interés nacional "mai són una agenda perifèrica quan el que es planteja és una qüestió central per a l'estabilitat i per al desenvolupament social i econòmic del conjunt d'Espanya".

Per al president de la Generalitat, la firma del manifest pel Pacte Nacional de l'Aigua és una "qüestió d'Estat" que naix de la fortalesa d'un discurs "vàlid en qualsevol territori que aspire a continuar progressant i aportant al projecte comú de tots els espanyols".

Així mateix, ha reclamat que la conversa entorn de l'aigua s'aborde des del rigor i "la solidaritat envers tots, entre tots i des de totes les direccions" per a "fer realitat principis tan substancials com els de justícia i equitat".

Igualment, ha destacat la gestió responsable d'aigua per part de la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia i ha subratllat que "ningú pot donar-nos lliçons" en la protecció d'este recurs. A més, ha apel·lat a reivindicar l'aigua amb l'impuls de tota la societat "des de l'equilibri i per l'equilibri, des de la solidaritat i per la solidaritat, des de la justícia i per la justícia".

Manifest per un Pacte Nacional de l'Aigua

En el manifest firmat hui pel president de la Generalitat i el president de la Regió de Múrcia tots dos dirigents insten l'Estat que garantisca que tots els espanyols gaudisquen en les mateixes condicions de l'aigua com a element essencial del dret a la vida que reconeix l'article 15 de la nostra Constitució.

En este sentit, han exigit un Pacte Nacional de l'Aigua que contribuïsca a cohesionar Espanya i unir a les comunitats autònomes per este recurs tan fonamental per a posar fi als enfrontaments entre territoris per un bé que és de tots els espanyols, amb la garantia que a Espanya disposem quantitat suficient per a atendre totes les demandes.

Igualment, reclamen que s'incloga en el Pacte Nacional de l'Aigua la construcció d'infraestructures en tota Espanya que garantisquen la disponibilitat d'aigua, així com el manteniment i millora de les ja existents. En esta línia, advoquen per la interconnexió de conques perquè s'establisca una gestió més equitativa per al conjunt del país, al mateix temps que han posat en valor el transvasament Tajo-Segura per constituir-se com una infraestructura insubstituïble, vital i plenament solidària que porta aigua d'on hi ha, on falta.

En el marc d'este document, tots dos governs assenyalen la necessitat d'incrementar a Espanya la capacitat de depuració i reutilització de les aigües, així com l'impuls a les polítiques encaminades a la reducció del consum d'aigua, tant en la població en general com en sectors específics.

Arxivat a:

Destacats