Mazón exigeix al Govern d'Espanya que restituïsca el 100 % dels trens de rodalies i recorda que la Comunitat lidera les incidències a Espanya

"Cada dia milers de persones es veuen afectades a la Comunitat pels retards i cancel·lacions de rodalies", afirma

Guardar

El presidente del Partido Popular de la Comunitat Valenciana Carlos Mazón, junto a miembros del PP valenciano
El presidente del Partido Popular de la Comunitat Valenciana Carlos Mazón, junto a miembros del PP valenciano

El president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha agraït al Grup Popular en el Congrés que, a més de les 150 esmenes territorials presentades amb actuacions inversores concretes per a "la nostra terra", haja incorporat tres d'elles als objectius ministerials, incloent-hi un esment específic i exclusiva als trens de Rodalia de la Comunitat Valenciana.

Així, el Congrés dels Diputats haurà de debatre si entre els objectius pressupostaris per a 2022 està d'acord que el Govern d'Espanya restituïsca en el primer trimestre la totalitat de trens que hi havia en 2018, es completen les plantilles de maquinistes -com es va pactar amb els sindicats en 2016-, o es complisca el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana de 2017.

Atés que la regió presenta el major nombre d'incidències de tot el territori nacional, multiplicant per 7 les de Rodalia de Madrid, s'ha proposat hui en el Congrés que en el primer trimestre de 2022 "es procedisca a la restitució íntegra de la totalitat de serveis ferroviaris, actualment retallats, que conformen l'Obligació de Servei Públic aprovada el 15 de desembre de 2017, en vigor actualment, l'incompliment del qual està causant enorme mal als usuaris de tota Espanya, i singularment a la Comunitat Valenciana".

El president del PPCV ha recordat que el pla de Rodalia "va ser presentat el desembre de 2017 amb un pressupost de 1.436,55 milions i tenia previst concloure en 2022 la majoria de les seues inversions. De manera inexplicable una gran part d'elles ni s'ha iniciat".

Milers de persones afectades

Mazón ha explicat que aquesta esmena és "fonamental" per al desenvolupament de la Comunitat Valenciana. "La situació que ha deixat el socialista Ábalos és dramàtica. Aquestes cancel·lacions afecten milers de persones cada dia al no poder desplaçar-se, persones a les quals s'impedeix fer una vida normal i es troben amb problemes per a anar al treball o als centres d'estudis. I les cancel·lacions van cada dia a més", ha assenyalat. El president del PPCV va visitar ahir l'Estació del Nord de València, on es va reunir amb els representants del SEMAF, sindicat al qual pertanyen el 85% dels maquinistes i on només el dimecres es van cancel·lar 20 trens, a més dels 60 que ja ni es programen. "No hi ha freqüències suficients ni reposició dels trens suprimits", ha lamentat.

"És indecent que els trens de rodalia registraren més de 7.500 cancel·lacions en 2019 i no s'haja posat solució". El líder del PPCV ha assenyalat que és necessari que es restituïsquen en la Comunitat Valenciana el 100% dels trens suprimits, "ja que som la regió més danyada per les retallades i les cancel·lacions". "Aquest problema temporal sembla haver-se convertit en definitiu i ja afecta també al pressupost de la Generalitat en tant que s'han anunciat des de la Conselleria autobusos per a substituir trens tant en la línia C-1 València-Gandia com en la C-6 València-Castelló", ha manifestat el president del PPCV.

"A més, l'impacte ambiental és extraordinari perquè, si bé la nostra flota d'autobusos és cada dia de major qualitat, i menys contaminant que el vehicle particular, el tren emet cinc vegades menys de CO₂ per passatger que els mateixos autobusos que ha posat en marxa el govern de Puig per a ocultar les vergonyes de Sánchez", ha assenyalat.

Esmenes per a les tres províncies

Les principals esmenes, presentades pels diputats del PPCV als PGE se centren en inversions destinades a la recuperació econòmica post pandèmia. "Es tracta d'intentar millorar inversions que estan centrades en infraestructures estratègiques, per a fer de la Comunitat Valenciana un territori competitiu, així com potenciar els sectors productius més importants com són l'Agricultura i la Pesca, el Medi Ambient, la Indústria, el Turisme o la Cultura, així com esmenes en matèria de Seguretat, Carreteres i Mobilitat i Infraestructures Ferroviàries, especialment el Pla de Rodalia de la Comunitat, Transports", ha explicat Mazón.

Entre les esmenes figuren algunes d'aigua, amb especial rellevància per a la província d'Alacant, el desenvolupament definitiu per a la posada en marxa del tren de la costa, carreteres, ajudes als agricultors i paralització de l'erradicació d'arbres per la xylella o plans de suport i promoció per al turisme i la gastronomia.

Per a la província de Castelló s'han plasmat esmenes sobre aigua, indústria -amb especial interés en la producció ceràmica- obres de millores en casernes per a garantir la seguretat o un pla d'ajudes per als afectats pel cotonet, entre altres. Quant a la província de València, se subratlla la rellevància de la finalització de les infraestructures destinades a la reutilització d'aigües residuals i eliminació d'abocaments en l'àmbit de l'Albufera de València, així com obres en carreteres, subvencions nominatives per a promoure l'habitatge social i assequible o una partida per al pla d'investigació de l'IVO sobre el càncer.

Arxivat a:

Destacats