Mazón es pregunta quin serà el "nou PSPV" i exigix a Compromís que "desperte" i isca del "metavers"

Guardar

El president Carlos Mazón entrega un document a Joan Baldoví en la sessió de control en Les Corts. Foto José Cuéllar
El president Carlos Mazón entrega un document a Joan Baldoví en la sessió de control en Les Corts. Foto José Cuéllar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha preguntat este dimecres "quin serà el nou PSPV" que liderarà Diana Morant i ha exigit a Compromís que "desperte" i isca del "metavers", enfront de les crítiques de l'oposició pels impagaments a funcionaris o per la despesa de consellers en menjars.

En la sessió de control en Les Corts, la primera de l'any, els síndics de PSPV i Compromís, José Muñoz i Joan Baldoví, han denunciat els retards en el pagament de nòmines de funcionaris i han retret a Mazón (PP) que es deguen a un "error informàtic".

Des del grup socialista, Muñoz s'ha estrenat com a síndic assegurant que la Generalitat ha enviat als funcionaris que no han cobrat "reconeixements de pagament sense cap validesa" i que "sempre" atribuïx els retards a "un error informàtic".

"Esta mentida no la podran tapar per molt de control que facen dels mitjans de comunicació", ha etzibat a Mazón, a qui ha acusat d'una "fugida permanent" de Les Corts perquè segons ell li "terroritza" el control parlamentari.

Tant Muñoz com Mazón han començat les seues intervencions condemnant els casos de violència masclista ocorreguts en l'últim mes, entre els quals el president ha fet menció a l'acabat d'ocórrer a l'Alfàs del Pi (Alacant).

En les seues rèpliques, el cap del Consell ha afirmat que el seu predecessor, el socialista Ximo Puig, "va estar 77 dies sense aparéixer per l'estrada de Les Corts", a més de reiterar que "almenys ara el Consell no s'agenolla davant el Govern central".

En esta línia, ha destacat la seua gestió i ha conclòs preguntant-se: "Quin és el nou PSOE que ve? És el PSOE de 'tot va malament' i bloqueig i ja està i no pensem en els valencians? O és el PSOE que vol avançar en assumptes importants?".

També ha ressaltat el pagament d'ajudes a la dependència: "Al febrer es va ordenar el pagament per a la província de València de 68.780 persones i per a la província d'Alacant, de 36.052 persones. En total, al gener ja s'han abonat 44,54 milions d'euros a 117.000 persones".

"CONSELLER ESTRELLA MICHELIN"

Com a síndic de Compromís, Baldoví ha retret a Mazón la despesa del conseller d'Educació, el 'popular' José Antonio Rovira, a qui ha definit com a "conseller estrela Michelin", en menjars "pagats amb els diners de tots els valencians", així com els dels titulars de Justícia, Elisa Núñez, o Sanitat, Marciano Gómez. Davant això li ha instat a fer "una auditoria del seu govern".

A més, ha al·ludit al lema de campanya electoral de Mazón ('Somriu, ja ve el canvi') per a preguntar-li si "tenen motius per a somriure" amb els impagaments o amb el rebuig del vicepresident Vicente Barrera (Vox) a la campanya LGTBI 'Orgull de Comunitat' de la Generalitat. "El seu vicepresident vomita homofòbia", ha assenyalat.

D'altra banda, Baldoví ha exigit a Mazón que demane "perdó" als bombers forestals per "sembrar sospites" que estaven darrere de l'incendi de Montitxelvo (València) de l'any passat, ja que l'informe va revelar que l'origen va poder ser el cablejat d'una torre elèctrica.

Com a resposta, Mazón ha al·ludit als retards de l'anterior govern del Botànic en pagaments a funcionaris i ha instat a Baldoví al fet que "desperte" i deixe de "buscar minuts en La Sexta". "Què li sembla que Vicent Marzà gastara 3.000 euros en un sol dia per a veure el Villarreal-Manchester?", ha preguntat sobre l'assistència de l'exconseller a este partit de futbol.

És més, el president ha reptat a Baldoví a acceptar una "sessió monogràfica" en Les Corts sobre la despesa dels exconsellers de Compromís en menjars, després del que li ha advertit: "No intente crear un metavers, a veure si li passarà com al seu amic (l'exsenador) Carles Mulet".

"CAMBIAR POR TI ME DA PEREZA"

En la seua contrarèplica, el síndic de Compromís ha citat una frase de la cançó 'Zorra' de Nebulossa, guanyadora del Benidorm Fest i representació espanyola en Eurovisió 2024: "Esta es mi naturaleza y cambiar por ti, Carlos, me da pereza".

En finalitzar les intervencions de l'oposició, Mazón ha entregat el projecte elaborat per la Generalitat per a soterrar les vies del tren a Alfafar, Benetússer i Sedaví (València), on han mort desenes de persones en les últimes dècades: "Que es banyen i ajuden al fet que siga realitat".

CAMARERO: "EL COL·LECTIU LGTBI ESTÀ ENCANTAT"

D'altra banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, ha replicat a les crítiques del diputat de Compromís Francesc Roig pels "missatges homòfobs" de Barrera, qui no ha intervingut en la sessió de control, reiterant que el Consell està "fent diversa la diversitat" i restant importància a les discrepàncies entre PP i Vox.

"El col·lectiu està encantat (...) Han perdut la bandera i això és el que els molesta amb eixa superioritat moral de l'esquerra, creient que és un tema seu quan és dels valencians", ha asseverat.

Per part de Vox, la seua síndica José M. Llanos, ha subratllat que les tres àrees que controlen en el govern (Justícia, Agricultura i Cultura i Esport) necessiten d'"un major esforç" i ha fet menció al sector primari "en estos moments en els quals es veu amenaçada la nostra agricultura per acords amb tercers països que ataquen greument al camp espanyol".

Des del grup 'popular' no han interpel·lat en este ple al president, per primera vegada en este primer mig any de legislatura, ja que a partir d'ara ho faran a vegades "molt comptades" i per temes "molt concrets".

Destacats