Mazón: "És dramàtic que es propose trencar la igualtat entre espanyols en matèria sanitària"

Guardar

Carlos Mazón
Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que “és dramàtic que es propose trencar la igualtat entre espanyols en matèria sanitària". Així, ha mostrat inquietud davant de la proposta plantejada pel Govern central en la Conferència Sectorial de Sanitat, realitzada recentment, de “trossejar” el sistema d'exàmens MIR, “la qual cosa suposaria obrir el mercadeig sanitari més lamentable de la història d'Espanya”.

Carlos Mazón ha fet estes declaracions durant el fòrum ‘El Municipalisme valencià a debat’ organitzat per la Cadena SER, en què s'han tractat els problemes amb els quals es troba diàriament la gestió local i assumptes clau com el finançament i les competències impròpies que es veuen obligats a assumir els ajuntaments.

El president de la Generalitat ha assenyalat que “el que ocorre a Espanya és molt greu; és un abans i un després per com afecta la vida del ciutadà”. En este sentit, ha indicat que el trossejament del MIR suposaria perdre la “coordinació nacional”, la qual cosa comportaria un “minvament de la qualitat assistencial”.

Carlos Mazón ha reivindicat que les autonomies puguen atendre la sanitat i els servicis socials amb recursos suficients i de manera adequada, la qual cosa suposa “construir Espanya”. Així mateix, hi ha afegit que “quan exigim un sistema de finançament suficient i estable estem parlant de la sanitat, no de qui sent més la bandera”.

El cap del Consell també ha advocat perquè els historials mèdics siguen compartits en totes les comunitats autònomes, cosa que no ocorre en l'actualitat. Així mateix, ha lamentat que en la Comunitat Valenciana no hi haja coordinació dels historials mèdics dins dels departaments de salut mateixos.

“Segona transferència competencial”

Durant la intervenció que ha dut a terme, el president de la Generalitat ha reclamat una “transferència de competències als ajuntaments” que estiga acompanyada del finançament adequat perquè puguen atendre millor la sanitat, l'educació i els servicis socials, i ha indicat que es treballarà en esta línia des del recentment creat Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana.

Mazón ha explicat que ja va haver-hi una primera transició competencial de l'Estat a les comunitats autònomes i que ara és necessari dur a terme una “segona transferència de competències per als ajuntaments”.

En este sentit, ha assenyalat que en l'actualitat els alcaldes han de fer-se càrrec de les anomenades “competències impròpies” per a poder atendre les necessitats dels ciutadans “sense tindre les competències, els recursos, ni el finançament adequats per a fer-ho”.

Així, ha destacat que els ajuntaments són la primera administració a la qual acudixen els ciutadans quan tenen un problema, i ha qualificat d'“herois” els alcaldes i alcaldesses per respondre a estes necessitats sense que siga competència seua.

En el fòrum ‘El municipalisme valencià a debat’ han intervingut, entre d'altres, l'alcaldessa de València, María José Catalá; l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, i l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, així com els presidents de les diputacions de València, Alacant i Castelló: Vicent Mompó, Toni Pérez, i Marta Barrachina, respectivament.

Arxivat a:

Destacats