Mazón: "La Constitució no s'ha de commemorar com alguna cosa antiga. S'ha de viure dia a dia"

El president de la Generalitat Valenciana ha participat hui en l'acte commemoratiu del Dia de la Constitució i del lliurament de les distincions a representants polítics

Guardar

Acte de commemoració de la Constitució
Acte de commemoració de la Constitució

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha presidit l'acte commemoratiu del Dia de la Constitució i el lliurament de les distincions de la Generalitat per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals, que s'ha celebrat hui 6 de desembre en la Diputació de Castelló. Mazón ha afirmat durant l'acte que el text que recull la Constitució no ha de ser vist i commemorat com alguna cosa antiga, sinó que s'ha de viure dia rere dia en estar present en tota la societat amb plenitud.

En l'acte també han participat Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló, i Marta Barrachina, presidenta de la Diputació de Castelló. Ambdues han assegurat que la Constitució representa a tots els espanyols i que no ha de veure's amenaçada en els debats polítics.

Durant l'acte, els reconeixements per la lluita unitària dels espanyols en el text s'han repartit als diputats, diputades i senadors de València, Castelló i Alacant que van anar els encarregats d'aprovar el text el 31 d'octubre de 1978.

Diputats, diputades i senadors

La Constitució es va aprovar en el Ple del Congrés dels Diputats amb 325 vots a favor i, durant l'acte de hui, s'han reconegut als següents polítics de la Comunitat Valenciana: Francisco Javier Màxim Aguirre de la Hoz; José Luis Albiñana Olmos; Emilio Attard Alonso; José Luis Barceló Rodríguez; Enrique Beltrán Sanz; Antonio Bisbal Iborra; Emèrit Bono Martínez; Pilar Brabo Castells; Francisco de Paula Burguera Escrivá; Jaume Castells Ferrer; Asunción Cruañes Molina; Joaquín Fuster Pérez; Joaquín Galant Ruiz; Luis Gámir Casares; Antonio García Miralles; Luis Jiménez Morell; Enrique Monsonís Domingo; Joaquín Muñoz Peirats; José Miguel Ortí Bordás; Juan Bautista Pastor Marco; José Ramón Pin Arboledas; Palmira Pla Pechovierto; Juan Rodríguez Marín; Joaquín Ruiz Mendoza; Manuel Sánchez Ayuso; Manuel Santolaya Juesas; Enrique Sapena Granell i Vicente Antonio Sotillo Martí.

Per la seua banda, 226 vots van ser favorables per a aprovar la Constitució en el Senat i els reconeguts en aquesta ocasió en l'autonomia valenciana han sigut: Jose Vicente Beviá Pastor; Roque Calpena Giménez; Joaquín Farnós Gauchía: Fernando Flors Goterris; Enrique Marco Soler; Justo Martínez Amutio; José Vicente Mateo Navarro; Salvador Moragues Bertó; José Antonio Noguera de Roig; Alberto Javier Pérez Ferré i José María Ruiz Ramírez.

Carlos Mazón haciendo entrega de los distintivos en el acto de conmemoración de la Constitución a Castelló
Carlos Mazón fent lliurament dels distintius en l'acte de commemoració de la Constitució a Castelló

Més pedagogia de la Constitució

Mazón ha afirmat durant el seu discurs que la Constitució és un projecte col·lectiu que permet ser com és la societat valenciana i espanyola i veu necessària la seua reivindicació per a assentar un projecte de Comunitat Valenciana que aportació al país.

"A voltes no s'insisteix de forma adequada el que va representar està decisió col·lectiva de tots els espanyols. Caldria fer més pedagogia de totes aquelles renúncies singulars que van ser una energia per a tota Espanya", assegura Mazón en el seu discurs.

Un document ferm i vigent 45 anys després

Des de 1978, la dreta ha governat en el país durant 18 anys i 16 mesos. L'esquerra ho ha fet durant 26 anys i 7 mesos. Per aquest motiu, tal com assegura el president de la Generalitat, la Constitució compta amb una modernitat notòria i una "bona prova" que la seua estabilitat perdura quasi mig segle després.

"El problema no és la Constitució. Hem de tornar al seu contingut. Quan un llig llibres de sempre com el Tirant el Blanch i descobreix la seua profunda saviesa es pot aplicar també a aquest document", afegeix Mazón.

El president de la Generalitat apel·la a mantindre la unitat a Espanya, "no una Constitució d'uns contra uns altres". Aquesta unitat, en paraules de Mazón, ha permés millores a la Comunitat Valenciana i en tot el territori espanyol.

Destacats