Mazón: "Cada dia que passa sense Pressupostos Generals de l'Estat a la Comunitat Valenciana li costa 4,9 milions d'euros"

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que "cada dia que passa sense Pressupostos Generals de l'Estat a la Comunitat Valenciana li costa 4,9 milions d'euros".

Així s'ha expressat el cap del Consell durant la sessió de control en les Corts en la qual ha assenyalat que la pròrroga dels Pressupostos Generals de l'Estat suposa per als valencians "la pèrdua de 1.793 milions d'euros, sobretot per a polítiques socials" i ha recordat que la província d'Alacant és de nou "la pitjor finançada de tota Espanya", mentre que les províncies de Castelló i València estan, una vegada més, "molt per davall de la mitjana".

Així mateix, ha enlletgit al ministre de Transports, Óscar Puente, per "condemnar sense tren de la costa a tota la Comunitat Valenciana" i no atallar el soterrament de les vies d'Alfafar, al mateix temps que ha apel·lat a l'oposició a actuar perquè "els ciutadans d'Alfalfar, Benetússer i Sedaví continuen esperant".

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha subratllat l'"extraordinària debilitat i dependència del govern socialista" enfront de l'escenari d'"estabilitat i seguretat jurídica en la Comunitat Valenciana" amb el govern del canvi.

Així, ha posat en valor la posada en marxa per part del Consell d'"uns pressupostos clars i certs, amb absència d'ingressos ficticis que és l'avantsala de la inversió, de la reactivació econòmica i de la cohesió social".

Igualment, ha reiterat el compromís del Govern valencià "per a preservar a la Comunitat com a espai d'estabilitat i equilibri" i per a "defendre els interessos de la Comunitat Valenciana i de les seues més de cinc milions d'espanyols que tenen els mateixos drets que els altres".

De la mateixa manera, ha reiterat la reforma fiscal i social iniciada per este Consell "per als més vulnerables". En este sentit, ha recordat les deduccions fiscals començades com "les desgravacions fiscals per a les rendes per davall dels 30.000 euros per a despeses socials com a malalties rares, salut mental, oftalmologia o dentistes". Així mateix, ha instat el síndic de Compromís a pronunciar-se sobre si "està en contra de les desgravacions d'un 25% per a la compra d'habitatge als joves".

Polítiques socials reals

En la sessió de Control, el cap del Consell ha recriminat al PSPV l'oblit de polítiques socials per als ciutadans de la Comunitat Valenciana. Així, ha retret a l'oposició la paralització del projecte de prototeràpia, l'ajornament de la prova de cribratge de càncer de mama a més de 150.000 dones o realitzar només una revisió mèdica enfront dels dos preceptius per a mamografies.

En este sentit, Mazón ha explicat que este Consell ha activat el projecte de prototeràpia, "una iniciativa de 25 milions d'euros de la donació de la Fundació Amancio Ortega que per fi es desempolsarà per a atendre amb esta tècnica, que és la més avançada per a lluitar contra el càncer, als ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Igualment, el cap de l'Executiu valencià ha explicat que el Consell compta amb un projecte per a garantir la qualitat i eficiència del cribratge de mama que incorporarà intel·ligència artificial, de manera que es realitzaran fins a tres lectures en els casos de risc i/ o sospita, la primera amb intel·ligència artificial i altres dues lectures humanes. D'esta manera es "realitzaran fins a tres revisions mèdiques de cribratge de càncer de mama a les dones de la Comunitat Valenciana".

Així mateix, el president ha recordat que el govern de Ximo Puig tampoc ha perdut perdó a "els 171.000 valencians que van sol·licitar el bo tèrmic i van quedar en l'oblit, i que ara està resolent el govern del canvi".

Promocionar en lloc d'imposar el valencià

Sobre l'ús del valencià, Carlos Mazón ha retret a l'oposició la imposició del valencià i iniciatives com "l'oficina de la policia lingüística" durant l'etapa del Botànic.

En este sentit, els ha recriminat "fer el pitjor favor al valencià en imposar-lo en lloc de promocionar-lo" i ha recordat que el baròmetre sobre l'ús del valencià publicat en 2023 reflectix que es parla menys valencià en la Comunitat Valenciana.

Igualment, ha acusat l'oposició de no comptar amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua "per a imposar criteris lingüístics catalanitzants".

Arxivat a:

Destacats