Mazón: "Avancem en l'estabilitat del personal públic per a prestar el millor servici a la ciutadania"

Guardar

El president Carlos Mazón ha firmat amb les organitzacions sindicals CSIF, UGT i CCOO l'acord per a esta legislatura en la Mesa General de Negociació
El president Carlos Mazón ha firmat amb les organitzacions sindicals CSIF, UGT i CCOO l'acord per a esta legislatura en la Mesa General de Negociació

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que "el Consell i els sindicats avancem en l'estabilitat del personal públic i comencem un nou camí per a una Administració Pública que preste el millor servici a la ciutadania".

Així s'ha pronunciat després de la firma de l'acord per a esta legislatura en la Mesa General de Negociació amb representants de les organitzacions sindicals CSIF, UGT i CC.OO, en un acte en el qual també ha participat la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino.

El president ha agraït el treball realitzat pels sindicats i les conselleries de manera transversal i ha assenyalat que este acord "és el primer repte aconseguit que s'ha saldat amb nota gràcies a la responsabilitat de tots".

En esta línia, ha mostrat el seu "orgull i compromís" amb la negociació aconseguida i ha remarcat que amb este acord s'avança amb "certesa i seguretat" en l'estabilitat, la reducció de la temporalitat i la bretxa salarial, així com en la violència laboral, les 35 hores, el teletreball i les condicions que necessiten els servidors públics.

El president ha remarcat que este pacte no és un xec en blanc perquè "la ciutadania espera el millor de nosaltres com un instrument per a prestar el millor servici públic". Per això, ha posat en valor les polítiques d'avaluació perquè "estem sotmesos a l'examen dels ciutadans" i ha assenyalat la importància d'"establir una corresponsabilitat de tots".

El màxim representant del Consell ha instat a més a lluitar contra l'estigmatització del funcionariat i ha assenyalat que amb este acord el personal públic "fa un pas avant per a comprometre's", al mateix temps que ha elogiat "la seua labor i vocació de servici públic".

Compromís mutu de negociació

Este acord arreplega els assumptes i matèries sobre les quals el Consell i els sindicats es comprometen a negociar al llarg d'esta legislatura vinculats al personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat, incloent-hi també a Sanitat, Justícia i Educació.

Es tracta del full de ruta que marcarà les negociacions dels assumptes concrets i contempla un calendari amb els terminis i objectius que s'abordaran durant els pròxims tres anys. A més, esta proposta arriba després de diversos mesos de negociació entre les dues parts.

Es tracta d'un marc consensuat de negociació i diàleg per a impulsar la necessària dinamització de l'administració, amb la finalitat d'avançar en una ocupació estable i millorar els servicis públics. Per a això, arreplega qüestions que es consideren prioritàries sobre les condicions de treball del personal, la planificació de l'ocupació pública, formació, igualtat i violència sobre la dona, entre altres.

En concret, es manté el 'Programa de la lluita contra la bretxa salarial i racionalització i millora de la classificació de llocs', i se sotmeten a revisió i modificació les retribucions per servicis extraordinaris (hores extres per exemple), la seua actualització conforme a l'IPC i també s'actualitza la compensació per quilometratge o dietes, entre altres.

Reducció de la temporalitat en l'Administració autonòmica

Pel que respecta a la reducció de la temporalitat en l'Administració valenciana, la Generalitat i els sindicats es comprometen al fet que les Ofertes d'Ocupació Pública s'encaminen cap a l'objectiu que la temporalitat quede per davall del 8% a final de la legislatura. Per a això, es recorda també de manera unànime sol·licitar al Govern d'Espanya l'eliminació de la taxa de reposició.

Així mateix, totes dues parts es comprometen a desenvolupar un Pla Estratègic de Recursos Humans en tots els sectors de l'Administració autonòmica (inclosos Sanitat, Educació o Justícia) i el resultat d'este pla servirà de diagnòstic per a millorar la cultura organitzativa de l'administració i per a adequar els processos de selecció.

Avaluació de l'acompliment

Este document arreplega per primera vegada la negociació d'aquells aspectes relatius a l'avaluació de l'acompliment. Un dels propòsits d'este Consell és aspirar a l'eficàcia i eficiència de l'Administració, per a això es necessita orientar el treball dels funcionaris a la consecució d'uns objectius estratègics i l'avaluació d'estos. Sobre aquest tema, s'inclouen altres aspectes com l'anàlisi de les absències en la jornada laboral.

En este sentit, es contempla que l'avaluació de l'acompliment es retribuirà d'acord amb l'avaluació i amb complements variables, és a dir, complements no consolidables que variaran cada any en funció del rendiment.

Negociació de les 35 hores i el teletreball

L'acord també arreplega la negociació de la implantació de la jornada de 35 hores i del teletreball, qüestions que estan condicionades a la disponibilitat pressupostària i a la garantia que la seua posada en funcionament no afecte la correcta prestació dels servicis públics.

De la mateixa manera, el pacte preveu la revisió dels plans d'igualtat amb la finalitat d'adaptar-los a la normativa vigent, així com elaborar nous en els àmbits on no existisquen o que hagen caducat.

Igualment, s'arreplega la realització de cursos de formació sobre igualtat i violència sobre la dona, en els quals es tindrà en compte en els barems d'accés, provisió i promoció professional.

A més, el dret a la mobilitat de les treballadores víctimes de violència de gènere s'amplia també a aquelles dones que tinguen al seu càrrec dones que patisquen este tipus de violència. Per a això, l'acord contempla realitzar convenis amb administracions locals, autonòmiques, universitats i administració de l'Estat per a facilitar la mobilitat en estos casos.

El text arreplega la necessitat de reactivar la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana, la Mesa General de Negociació d'Administració Local i la Mesa General de Negociació de les Universitats Públiques de la Comunitat Valenciana, atés que malgrat estar arreplegades en la Llei de Funció Pública, el Botànic no les va posar en marxa.

D'igual mode, se li atorga pes a la formació contínua i permanent dels empleats públics, per a això l'Administració planteja oferir esta oferta formativa i també, com a novetat, els sindicats podran homologar les seues accions formatives.

Arxivat a:

Destacats