Mazón aposta per un pla de formació i de modernització de maquinària per a donar suport al sector de l'automoció

El president del PPCV afirma que és "incompatible" tindre política industrial "amb una pressió fiscal com la que té la Comunitat Valenciana"

Guardar

El president del PPCV, Carlos Mazón, en una reunió amb el sector de l'automoció
El president del PPCV, Carlos Mazón, en una reunió amb el sector de l'automoció

El president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha advocat hui per un pla de formació i de modernització de maquinària per a fer costat al sector de l'automoció.

El president del PPCV s'ha reunit hui amb el president de FEMEVAL (Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana) Vicente Lafuente, i el president de FEMPA (Federació d'Empresaris del Metall de la Província d'Alacant) Luis Rodríguez, per a analitzar la situació del sector, especialment la relacionada amb l'automoció. "Per al PPCV és imprescindible posar el focus en el sector, que és estratègic per a la Comunitat Valenciana".

Mazón ha recordat que el PPCV va crear recentment la Mesa de la Indústria "per a fer una radiografia de la situació dels sectors més importants i l'automoció és un d'ells. El pes, la projecció i la influència que té l'automòbil en la Comunitat és capital", ha afegit.

Així mateix, ha mostrat "tot el suport del PPCV perquè es puga culminar la instal·lació de la factoria de bateries elèctriques de Wolkswagen a Sagunt. Per part nostra tot serà suport i facilitats". "No posarem bastons a les rodes, només facilitats, i esperem que si es confirma l'arribada d'aquesta fàbrica la Generalitat també complisca amb les seues obligacions i no alentisca el procés amb burocràcia", ha afegit.

El president del PPCV ha afirmat que el sector de l'automòbil "abasta molt més que les grans inversions", i en aqueix sentit ha trencat una llança "a favor de les nostres pimes i micropimes com a tallers o concessionaris, que estan esperant en pla industrial, un Pla Renove, un pla de formació per a donar servei a les grans inversions que ha d'arribar".

"Si no hi ha política d'Indústria i de suport a les pimes serà difícil que puguem amortitzar i aprofitar una importantíssima instal·lació com la de les bateries que esperem que estiga a punt de confirmar-se", ha manifestat. "Aquestes instal·lacions generen tot un ecosistema al voltant que també hem de cuidar. Hi ha molts llocs de treball que estan necessitats de reciclar-se, fa falta modernitzar la maquinària i avançar en formació".

Finalment, Mazón ha assenyalat com a substancial que s'acabe "amb l'infern fiscal". "És incompatible tindre política industrial amb una pressió fiscal com la que té la Comunitat Valenciana. "Cal abaixar els impostos, cal rebaixar la pressió fiscal per a poder sostindre les nostres pimes, els nostres comerços, per a obrir les persianes dels tallers tots els dies. I cal augmentar la confiança en els sectors".

L'automòbil, un referent

Per part seua, Vicente Lafuente (FEMEVAL), ha assenyalat que el sector de l'automòbil és un referent. "Ens ha ensenyat a ser grans, a ser indústria, i està en un moment de canvi tremend, que requereix tot el nostre suport". "Hem de tindre una visió integral del sector a l'hora d'afrontar reptes com la fàbrica de bateries a Sagunt i la continuïtat de Ford a Almussafes i hem de crear els vímets perquè es puga desenvolupar".

Finalment, Luis Rodríguez (FEMPA), ha assenyalat que en el món empresarial "està molt visca la capacitat de resistir i recuperar-se després de la incertesa de la pandèmia de la Covid o el cost de les matèries primeres i energia, però és una recuperació que veiem més entorn de 2023". Rodríguez ha assenyalat la importància d'apostar per la modernització, la digitalització i la formació "i per a això necessitem polítiques i ajudes que impulsen la competitivitat".

Arxivat a:

Destacats