Mazón anuncia una "ronda de diàleg" amb tots els grups parlamentaris per a conjuminar esforços en els assumptes clau per a la Comunitat Valenciana

Guardar

Part de Les Corts aplaudeix al president Carlos Mazón
Part de Les Corts aplaudeix al president Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que en els pròxims dies convocarà a tots els grups polítics a una "ronda de diàleg" amb la finalitat de conjuminar esforços en els assumptes clau per a la Comunitat Valenciana com el finançament autonòmic, les inversions de l'Estat, l'aigua, la renovació dels òrgans estatutaris i el dret civil valencià.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió plenària de Les Corts en la qual s'ha debatut sobre les conseqüències per a la Comunitat Valenciana dels acords d'investidura i governabilitat d'Espanya.

En aquest sentit, el cap del Consell ha defensat la posada en marxa d'una estratègia comuna de tots els parlamentaris de la Comunitat per a condicionar l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat a la reforma del model de finançament autonòmic, inversions per a la Comunitat Valenciana concordes al seu pes territorial i poblacional, i un calendari "creïble" de pagament del deute en matèria de dependència i de la despesa sanitària dels desplaçats.

Referent a això, ha oferit a la resta de grups parlamentaris treballar conjuntament les esmenes que s'hagen de presentar als Pressupostos Generals de l'Estat per a aconseguir els objectius esmentats.

En el transcurs de la seua intervenció, Mazón ha avançat que iniciarà de manera "immediata" una ronda de contactes per a la renovació dels òrgans estatutaris, i ha instat els grups parlamentaris a participar en la Mesa de l'Aigua, així com a aconseguir una postura comuna en matèria de dret civil valencià.

El president ha sol·licitat al partit socialista que remeta les seues propostes de pacte anunciades per Ximo Puig durant el debat d'investidura valencià, a les quals Mazón també va sumar acords en matèria de finançament i aigua. En aquest sentit, ha reiterat la necessitat d'"analitzar i avançar en eixe camí en una ronda de diàleg" per a establir en una "estratègia comuna de tots els parlamentaris de la Comunitat".

"Tractaments singulars"

Durant la seua intervenció, el president ha denunciat que l'acord d'investidura "soscava les bases dels principis constitucionals" i ha lamentat que no haja sigut "discutit o exposat a plena llum" sinó que ha sigut subscrit "amb traïdoria i nocturnitat en un hotel de Brussel·les".

Així mateix, ha assegurat que l'acord constitueix "un mur que cal derrocar", ja que instaura una sèrie de "tractaments singulars" com el finançament per a Catalunya, el traspàs integral de rodalia, el finançament dels Mossos, nous òrgans judicials, serveis penitenciaris, recerca i desenvolupament o beques i ajudes a l'estudi, o el parc immobiliari de l'Estat al servei de la Generalitat catalana.

Cessió d'edificis públics, Dama d'Elx i Llibre dels Repartiments

En la seua intervenció, Mazón ha reivindicat la cessió gratuïta dels edificis patrimoni de l'Estat en la Comunitat Valenciana "perquè formen part del patrimoni públic de tots els valencians".

De la mateixa manera, ha insistit que exigirà "sense descans" la cessió de la Dama d'Elx o la tornada a Oriola del Llibre dels Repartiments, "que forma part de la història, la cultura i el patrimoni de tots els valencians".

Defensa dels interessos valencians

En el transcurs del debat, el cap del Consell ha instat la resta de grups parlamentaris a explicar la seua posició davant els acords d'investidura, i a defensar els interessos valencians, i ha manifestat la seua negativa a "recollir les engrunes del que uns altres han aconseguit a través del xantatge".

En aquest sentit, ha defensat que qualsevol matèria que afecte la Comunitat Valenciana siga debatut en Les Corts i no s'haja d'"enviar un encàrrec al germà major, per a què a Ginebra, condicionen l'aigua que arriba al Vinalopó, les plantes fotovoltaiques que s'autoritzen, o els trams del Corredor que s'acceleren".

Carlos Mazón ha assenyalat que la política de costes, la resolució del dèficit hídric, l'ampliació del Port de València, la política d'habitatge, "qualsevol classe de decisió, per menor que siga, serà una política que decideixen uns altres, i que nosaltres passarem per ser els espectadors d'eixa dinàmica de despulla de l'Estat".

I ha qualificat d'"inconcebible" que el que afecta les polítiques d'Estat, a les polítiques de Sanitat, al repartiment de les inversions, a la capacitat que tinguen les comunitats autònomes per a fer política, "vaja a ser autoritzat en un procés de verificació a l'estranger, en secret, amb un mediador estranger".

Condemna de la violència

Durant la seua intervenció, el president ha condemnat novament la violència en les manifestacions en contra dels acords d'investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i ha assegurat que "no m'agraden les protestes davant les seus dels partits polítics", al mateix temps que ha manifestat que alguns "estem graduats a patir l'escarni".

El president ha reiterat el seu propòsit de donar suport a les manifestacions "a plena llum del dia, sense passamuntanyes, amb el rostre visible i la neteja en les actituds" però també ha criticat la "superioritat moral" i la "suposada indignació" dels qui han utilitzat "el malestar del carrer per a perseguir, assenyalar i violentar a persones i seus en altres etapes".

Arxivat a:

Destacats