Mazón anuncia una nova etapa d'inversions en infraestructures hidràuliques en la qual serà "la legislatura de l'aigua"

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat una nova etapa d'inversions en infraestructures hidràuliques en la Comunitat Valenciana en la qual ha definit com "la legislatura de l'aigua", durant la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, organitzat per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva).

El cap del Consell ha apostat per aconseguir una "gran conjura social, política i econòmica" per a gestionar de la millor manera "l'aigua que tenim" i seguir reivindicant de manera assenyada i ferma "l'aigua que ens falta".

Per a això ha defés "el rigor, l'equilibri i la sensatesa que a vegades tant es troba a faltar", i ha reivindicat "unitat" per a gestionar "un bé tan escàs i preuat".

Actuacions del Consell

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha subratllat que el Consell s'ha posat "som-hi" en l'àmbit de les seues competències amb l'objectiu de "continuar millorant i garantint el proveïment i la qualitat del servici en cada racó de la Comunitat Valenciana".

Així, el president de la Generalitat ha anunciat que "per primera vegada en molts anys" es duran a terme actuacions clau en matèria d'aigua, com ara la posada en marxa de les noves Estacions de Depuració d'Aigües (EDAR) d'Alacant, Sagunt i Elx.

El cap del Consell ha destacat també que s'invertiran 60 milions en 2024 en infraestructures de reutilització i depuració d'aigües, la qual cosa suposa un compromís inversor de 7.000 euros per hora.

Així mateix, Carlos Mazón ha apostat per incrementar almenys un 5% el percentatge d'aigua reutilitzada per a passar del 40% al 45% en els pròxims 3 anys, amb l'objectiu que "la Comunitat Valenciana continue sent el territori que més aigua recupera de tota Espanya".

Per al cap del Consell estes inversions contribuiran a impulsar "el desenvolupament econòmic del qual depenen milers de famílies alacantines, valencianes i castellonenques".

En contra de les restriccions polítiques

El president de la Generalitat ha assenyalat també que la política hídrica és "un element de vertebració fonamental", que ha de ser tractat "des d'un compromís de rigorositat i eficàcia".

En esta línia, ha recordat la necessitat d'un gran Pacte Nacional de l'Aigua que es materialitze en un acord amb visió d'Estat "ja que la ruptura del diàleg, els blocs i la confrontació ens debiliten a tots".

El cap del Consell ha apuntat que "les restriccions discrecionals de naturalesa política, i no tècnica, van contra la lògica" i ha exigit al Govern central "buscar solucions satisfactòries i sostenibles per a tots".

Aposta pel diàleg

Carlos Mazón també ha apostat per una "suma intel·ligent de coneixement, experiència i voluntat" que permeta posar en comú el treball de regants, agricultors, agents socials, universitats i responsables polítics i econòmics.

En esta línia, Carlos Mazón, ha posat en valor la creació de la Mesa de l'Aigua impulsada pel Consell, que partix de la necessitat de "parlar entre tots del que és de tots, i fer-ho des de la voluntat de diàleg i acord".

Carlos Mazón també ha defés "el full de ruta valencià de la solidaritat i la justícia" que va permetre proveir a Barcelona d'aigua potable este estiu i ha assenyalat que "mai negarem el que tinguem a qui el necessite, fins i tot encara que abans ens l'haja negat". "La nostra aposta és la de la solidaritat, la justícia i el diàleg", ha afirmat.

A l'acte de celebració del Dia Mundial de l'Aigua ha assistit també la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas; l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco; la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina; i el president de Fecoreva, Pascual Broch.

Destacats