Mazón anuncia la creació del Fòrum Agrari de la Comunitat Valenciana per a defensar al sector

El president de la Generalitat es reunirà amb la ministra de Transició Ecològica per a traslladar-li les reivindicacions del sector agrari valencià

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

La crítica situació dels agricultors de la Comunitat Valenciana a causa dels alts costos de producció, la climatologia que impedix realitzar bones collites, l'escassetat d'ajudes i, a més, la competència deslleial de les importacions procedents de tercers països que no es veuen sotmesos a les normes que s'imposen a Espanya ha provocat que es desencadene una onada de protestes per tot el país que ha arribat a col·lapsar i fins i tot bloquejar carreteres.

Una situació insostenible que des de la Generalitat Valenciana es vol abordar per a oferir una solució digna al camp valencià. D'esta manera, el cap del Consell, Carlos Mazón, ha anunciat la posada en marxa del Fòrum Agrari de la Comunitat Valenciana per a defendre al sector i donar suport a les seues reivindicacions davant el Govern central i la Unió Europea. Així ho ha confirmat després de la reunió que ha mantingut, este dimarts, amb les principals organitzacions agràries del territori valencià, com són la Unió Llauradora, AVA-Asaja, Cooperatives Agro-alimentàries, UPA, Coag, Fepac-Asaja i Asaja Alacant.

Mazón ha volgut destacar la "capacitat d'unió i coordinació" que s'ha mantingut en esta trobada i que és "tan necessari per a traslladar les reivindicacions que la Comunitat Valenciana necessita", i ha posat en valor que "no conec que en cap altra comunitat autònoma els representants del sector agrari tinguen este nivell de maduresa".

Reunió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb les principals organitzacions agràries
Reunió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb les principals organitzacions agràries

El president de la Generalitat es reunirà, així, dilluns que ve amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per a traslladar-li totes les propostes que s'han presentat este dimarts en matèria d'aigua, de rendibilitat de les produccions, així com les peticions que des de la Comunitat Valenciana volen que l'Executiu central trasllade a la Unió Europea sobre reciprocitat fent ús de fitosanitaris i controls d'origen, entre altres qüestions.

En este sentit, Mazón ha recalcat que "vaig a la reunió amb una agenda molt clara i reivindicativa". Així mateix, ha avançat que abordarà concretament el transvasament de Tajo-Segura. "No vull entrar en una guerra de l'aigua, però l'aigua a Espanya és de tots i hi ha suficient per a tots. El que no hi ha són polítics que estiguen disposats a reconéixer que eixa distribució es pot fer". Així, ha reclamat "l'eliminació immediata de l'augment dels cabals polítics, que no són ecològics" i ha criticat que la ministra "unilateralment ha retallat el transvasament en contra de l'opinió dels tècnics del Ministeri".

Finalment, Mazón ha posat el focus a la Unió Europea que haurà de decidir "si vol agricultura". "Durant tot este temps la moneda de canvi d'acords i decisions que s'han pres en matèria d'agricultura ha sigut l'agricultura mediterrània i això s'ha d'acabar". A més, ha posat l'accent en la "falta de rendibilitat del sector", que no es correspon amb "l'extraordinària productivitat que a colp de molt d'esforç ha aconseguit", ha subratllat Mazón.

En este punt, des de la Comunitat Valenciana es vol demanar a la UE la necessitat que s'aplique el tractament en fred a tots els cítrics, plagues exteriors, el vector HLB i que s'exigisquen controls en origen i reciprocitat en l'ús de tractaments fitosanitaris. "Els agricultors valencians són els que més i millor han fet els deures durant tot este temps en matèria de regadius, aprofitament de l'aigua, responsabilitat i sostenibilitat, al mateix temps que han aconseguit que la Comunitat Valenciana siga la més productiva de totes les regions juntament amb la resta d'espanyoles, per la qual cosa tenen l'autoritat moral i real de poder reivindicar".

Arxivat a:

Destacats