Mazón anuncia la creació del Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana

Guardar

Reunió entre el president Mazón i els presidents de les tres diputacions provincials i els alcaldes i alcaldesses de València, Castelló, Alacant i Elx
Reunió entre el president Mazón i els presidents de les tres diputacions provincials i els alcaldes i alcaldesses de València, Castelló, Alacant i Elx

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la creació del Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana que actuarà d'òrgan permanent de "consulta, treball i posada en comú" d'aspectes rellevants per al municipalisme.

Així ho ha manifestat després de reunir-se aquest dimecres amb la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina; el president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez; el president de la Diputació de València, Vicent Mompó; l'alcaldessa de València, María José Catalá; l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz; l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, i l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala.

Segons ha explicat el cap del Consell, el nou òrgan servirà de "fòrum permanent de treball, de diàleg, d'avanç de les nostres competències, del nostre servei públic" amb el propòsit de compartir experiències i millorar la coordinació en les decisions que s'adopten.

Així mateix, el president ha assegurat que el Comité abordarà "aspectes fonamentals" com les inversions que la Generalitat està realitzant en els municipis, així com temes de seguretat, d'urbanisme, mobilitat, grans inversions "i de tot allò que siga interessant o necessari que posem en comú des de la nostra vocació municipalista i de voluntat de diàleg continu".

El comité estarà conformat pels presidents de les tres diputacions provincials i pels alcaldes i alcaldesses de València, Alacant, Castelló i Elx, així com per la persona que ocupe la presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Govern d'Espanya "estable, segur i que respecte la Llei"

D'altra banda, Carlos Mazón s'ha referit a l'actual procés de constitució de Govern d'Espanya, i ha reiterat la necessitat d'un "govern estable, segur, que respecte la Constitució i la Llei, així com a la Comunitat Valenciana, i que acabe amb l'oblit a la nostra comunitat".

El cap de l'Executiu valencià ha insistit que Espanya es troba davant una "nova onada separatista" i ha llançat el missatge que "no tolerarem ser peatge ni moneda de canvi de res ni de ningú".

Durant la seua intervenció, el president ha assenyalat que tots els municipis representats en la reunió "tenen infraestructures, inversions i reptes estratègics que estan passant a l'oblit per la falta d'atenció que es prolonga durant massa anys", per la qual cosa ha insistit que no es tolerarà "que els valencians paguem el peatge del xantatge de les minories davant la Constitució Espanyola i davant el nostre Estatut d'Autonomia, la nostra valenciana, els nostres senyals d'identitat, les inversions, el finançament, l'aigua, els pressupostos generals i les necessitats urgents de la Comunitat Valenciana".

"Superar l'abandó patit"

Per la seua part la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina ha assenyalat que el nou comité "permetrà tractar directament i donar viabilitat a projectes estratègics per a Castelló", així com "superar l'abandó patit" per aquesta província especialment en matèria sanitària. Així mateix, ha agraït el "fil directe" per a resoldre els problemes de la ciutadania que suposarà aquest fòrum.

El president de la Diputació Alacant, Toni Pérez, ha indicat que "per fi es crea un fòrum on estan representats des del més xicotet dels enclavaments locals fins al més gran" i ha agraït que es compte amb el municipalisme, amb les administracions locals i donar-nos la mà en el compliment de la Constitució i de l'Estatut". De la mateixa manera, ha valorat l'"esperit constructiu" i la contribució del nou comité a la "vertebració territorial de la Comunitat Valenciana".

El president de la Diputació de València, Vicente José Mompó, també ha intervingut en l'acte, on ha mostrat du satisfacció per la creació del nou comité i per la "vocació municipalista" del nou govern valencià.

Mompó ha destacat la solidaritat dels valencians però ha insistit a reclamar "el que és de justícia i correspon a la Comunitat Valenciana" perquè segons ha manifestat "no volem ser més que ningú, però volem que ens toque el que ens correspon per nombre d'habitants, i que la Comunitat Valenciana torne a brillar com fa temps que no brilla".

Protagonisme dels alcaldes

Durant l'acte també han intervingut els quatre alcaldes de les ciutats més poblades de la Comunitat Valenciana: València, Alacant, Castelló i Elx. En concret, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha agraït al president de la Generalitat "constituir un òrgan de diàleg local" amb caràcter permanent i propiciar "la cooperació i la comunicació". Catalá s'ha mostrat convençuda que aquesta serà "la millor etapa per al municipalisme" de la Comunitat Valenciana i que també s'inicia la "millor etapa per a la ciutat de València".

En aquesta mateixa línia, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha assenyalat que és "un luxe" que l'actual Consell, en un curt termini de temps, "haja fet possibles tants canvis". Així, Barcala ha assenyalat que el municipalisme resulta "clau", perquè és "la primera porta a la qual truca el ciutadà i que, des d'ací, es vertebra una comunitat i un territori".

Barcala també s'ha mostrat "preocupat" que el procés de formació del nou govern d'Espanya "ens convertisca en moneda de canvi i es continue condemnant a Alacant a estar a la cua en inversió en els Pressupostos Generals de l'Estat, on ocupa el lloc 52 de 52, entre totes les províncies".

Per part seua, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha assenyalat que "la unió fa la força" i és necessari "afrontar units" molts reptes i il·lusions comunes". Així ha indicat que aquests últims anys Castelló ha tingut "la pitjor sanitat de la Comunitat Valenciana", però que l'actual Consell és "sensible" a aquesta realitat i que ara "se senten escoltats".

Finalment, l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz, ha subratllat la "lleialtat" que ha demostrat Carlos Mazón amb aquesta reunió, i l'"esperança" que suposa per als municipis el sentir-se escoltats. Així, Ruz ha oferit una mà tendida al cap del Consell per a buscar el "bé comú per a tots".

Destacats