Mata (PSPV) creu que la plataforma de Yolanda Díaz és un "experiment interessant" i pot beneficiar a l'esquerra

No contempla un Botànic sense Oltra, encara que "el seu futur només ho decidirà ella, ningú més"

Guardar

El portaveu del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata
El portaveu del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata

El síndic socialista en Les Corts, Manolo Mata, augura que la plataforma que promou Yolanda Díaz és un "experiment interessant" que pot beneficiar a l'esquerra, ja que creu que en les eleccions de 2023 hi haurà una "gran confrontació" entre els dos blocs. "Ens juguem moltíssim", adverteix, ja que no contempla un govern del PP que no estiga secundat per Vox.

Així valora, en una entrevista amb Europa Press, l'espai polític a l'esquerra del PSOE que explora la vicepresidenta i ministra de Treball, preguntat per la possibilitat que s'integre en ell Mónica Oltra, vicepresidenta portaveu de la Generalitat.

Encara que li "costa imaginar-se" el govern valencià del Botànic sense Oltra, Mata recalca que el seu futur "només el decidirà ella, ningú més", a més de posar-la en valor com a "animal polític" i "la líder de Compromís".

"Sempre farà el que vulga, pot fer el que vulga", subratlla, i reconeix que ha d'haver-ho passat "francament malament" per qüestions personals com la condemna al seu exmarit per abusos sexuals a una menor tutelada.

NO VEU RAONS PER A UN AVANÇAMENT ELECTORAL

En clau autonòmica, Mata descarta de moment un avançament electoral en la Comunitat perquè no veu raons "ni polítiques, ni institucionals, ni econòmiques", però recorda que és una "decisió personal" del 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, i que la pot prendre "quan vulga".

Sobre la possibilitat de 'valencianitzar' els comicis i separar-los dels nacionals i municipals, com van demanar representants de Compromís, estima que "dependrà molt del moment" perquè al seu judici ara no és moment d'"excepcionalitats". I assegura no penedir-se de ser "un dels instigadors" de l'avançament electoral de 2019, encara que reconeix que en Compromís el pogueren veure "com una traïció".

"ELS GOVERNS NECESSITEN OXIGENAR-SE"

Com a balanç, el 'número dos' del PSPV veu positiva la relació del tripartit del Botànic després de dos anys des de l'entrada d'Unides Podem, ja que encara que es produeix una 'moquetització" creu que els partits han d'estar en un govern perquè vegen el complicat que és.

D'altra banda, en la seua opinió no és "desficaciat" que es duga a terme una remodelació en la Generalitat --"els governs necessiten oxigenar-se"--, però recorda que també és decisió de Puig i que és complicat entre diversos socis. "Però tampoc passaria res si no es fera", apunta.

HI HAURÀ PRESSUPOSATS FINS I TOT AMB "SOBRESALTS"

En matèria de pressupostos, a un mes de la seua aprovació en Les Corts, Mata descarta complicacions encara que "sempre hi ha sobresalts en els governs de coalició" i enguany "sembla que Ciutadans està en una altra dinàmica", a diferència dels de 2021 quan es va abstindre.

Per tant, al seu judici hi haurà acord en dos dels punts de conflicte: l'esmena sobre la violència obstètrica i la taxa turística, un impost que es compromet a abordar en un futur amb les condicions que siga "voluntari, municipal i consensuat amb el sector".

Respecte a l'ampliació de Valenciaport que rebutgen els socis, defensa que "no forma part de la sensatesa que es paralitze" perquè ja està construïda i "endarrerir-la seria prolongar l'agonia". I assenyala després dels encreuaments de crítiques d'Oltra i el president del Port, Aurelio Martínez, que "l'educació i l'afecte sempre cal mantindre'ls".

"Al PP NO LI ANIRÀ BÉ, SINCERAMENT"

Tirant la vista a l'oposició, Mata veu al PPCV de Carlos Mazón "en una espècie de lluita contra el catalanisme que no existeix, en una carrera absurda per com rebaixar més imposats" i en una reivindicació de l'etapa "nefasta" de Rita Barberá. "Estan en una cruïlla i no els anirà bé, sincerament", augura, i descarta un possible retorn de Francisco Camps com a candidat.

I Cs creu que està "a la desesperada", acostant-se al PP després que aquest partit haja "escorat cap a Vox", a més de pronosticar que si hi ha llistes conjuntes amb els 'populars' "seria una rendició" i una integració "simbòlica". "Estan errant el tir", afirma, per a rebutjar la seua última "performance" de vestir samarretes en Les Corts amb el lema 'Oltra, ves-te ja' perquè creu que és una cosa que solen fer "partits amb molta vocació extraparlamentària".

EL FINANÇAMENT, "PROMPTE"

En clau nacional, davant el compromís del Ministeri d'Hisenda amb el finançament autonòmic i les últimes reunions entre presidents, Mata confia que l''esquelet' del nou model estarà "en les pròximes setmanes" i se centrarà en "solucionar el problema valencià" de l'infrafinançament, però perquè tire avant en el Congrés torna a demanar la col·laboració del PP.

El finançament demostra, al seu judici, que el paper de Puig a Espanya ha augmentat recentment, després dels seus cims amb altres presidents, igual que el recent 40 Congrés Federal del PSOE celebrat a València. Destaca a més la "relació excel·lent" entre el 'president' i Pedro Sánchez, qui assegura que ho "va descobrir" en les conferències de presidents durant la pandèmia.

"Això cal aprofitar-ho; baró o no, el que és clar és que el PSPV és la federació més potent del PSOE on vam governar i amb la qual més està comptant el Govern", assevera, i demana com a desig per a 2022 que hi haja més enteniment en la política i que els joves no pensen que viuran pitjor que els seus pares.

Arxivat a:

Destacats