Marzà sobre festius de Falles: "Els consells escolars hauran de decidir amb tota la informació"

Guardar

marza barcelo
marza barcelo

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assenyalat que hauran de ser els consells escolars municipals els que decidisquen "amb tota la informació disponible" si finalment els festius de Falles i Magdalena són o no lectius.

Marzà, que ha fet aquestes declaracions a preguntes dels mitjans en una roda de premsa a Castelló al costat de la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha indicat que la Conselleria d'Educació aprovarà la les propostes que realitzen els consells escolars sobre aquest tema, "com s'ha fet en tots els municipis, sempre s'adapten a la normativa".

Ha destacat que ara el que s'ha afegit i el que pensa que és "adequat" és que hi hagués una recomanació des del punt de vista de Sanitat, la Conselleria de la qual "ha enviat una recomanació als municipis perquè siga tinguda en compte pels consells escolars municipals".

El conseller ha recordat que ja està aprovada la proposta de calendari escolar des de l'inici de curs i "si ara hi hagués alguna variació, el Consell Escolar Municipal haurà de fer una proposta a la Conselleria d'acord amb la realitat de cada municipi". "Desafortunadament, per la pandèmia, la decisió no és tant per les festivitats locals o no habituals, sinó tenir en compte un criteri sanitari perquè la situació varia per la situació que vivim", ha afegit.

"TÉ SENTIT LA RECOMANACIÓ DE SANITAT"

"Té sentit que hi haja una recomanació des del punt de vista sanitari perquè el Consell Escolar prenga la decisió que crega oportuna tenint en compte totes les variables", ha subratllat Marzà. Sobre aquest tema, el conseller ha recordat que la recomanació de Sanitat no és una obligació, "sinó que recomana als municipis que, des del punt de vista epidemiològic, és millor que aquests dies siguen lectius".

Preguntat per les diverses opinions dins de la comunitat educativa, Marzà ha explicat que l'evolució de la pandèmia fa que les decisions puguen ser canviants. "És evident que a ningú ens agrada canviar el que està planificat o estar pensant sobre si cal canviar o no el planificat a una o dues setmanes vista, per la qual cosa entenc que qualsevol puga tenir una visió en un sentit o un altre", ha dit.

El conseller ha apuntat que és "evident" que el professorat necessita descansar, "perquè estan fent un treball espectacular", i entenc que hi haja professorat que senta que, a una setmana vista, hi haja un element més d'incertesa" però, al mateix temps, ha afirmat que entén també que si Sanitat creu que és millor que continuen les escoles obertes, "ho diga i es tinga en compte aquesta informació".

"El que fa falta és prendre la decisió amb tota la informació disponible, i no és normal que parlem d'això a una setmana vista, però tampoc és normal que tinguem una pandèmia com la que tenim", ha apuntat Marzà, qui ha afegit que "és bo i sa que les decisions es prenguen tenint en compte totes les informacions, i que les mateixes es prenguen en els consells escolars tenint en compte la recomanació sanitària, la necessitat de planificació del curs, la necessitat d'organització de les famílies i la necessitat de resposta de la comunitat educativa", ha apuntat.

El conseller ha manifestat que cal acostumar-se al fet que situacions complexes com aquesta porten "decisions complexes i participades per tot el món" i que no sempre agraden a tots els sectors.

L'UJI MANTÉ EL CALENDARI ESCOLAR

Per part seua, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha assenyalat que en la universitat la setmana de Magdalena continuarà sent no lectiva perquè ja no queda temps per a fer canvis. A més, ha recordat que un 75 per cent de l'estudiantat és de fora de Castelló.

"El calendari acadèmic en la universitat està aprovat pel Consell de Govern, consensuat amb els centres, i tenim poc temps per a fer els canvis, i el calendari laboral s'ha de consensuar i no hi ha temps, per la qual cosa no modificarem el calendari acadèmic", ha dit.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa del Ple del Consell, ha assegurat que enguany "no hi ha festes" i que la raó de recomanar als municipis que canvien els dies no lectius que atorguen per aquestes festes és per a "evitar un imaginari que estem de festa" perquè "no estem en festes, estem en pandèmia".

Així, ha matisat que aquesta recomanació no afecta els festius autonòmics (el dia 19) ni als no lectius establerts pel calendari escolar general, sinó als tres dies que tenen els ajuntaments.

Sobre aquest tema, ha apuntat que aquests dies es traslladaran a un altre moment, "previsiblement a final de curs", encara que la decisió li correspon als consells escolars.

Destacats