Marzà: "Activem l'Aula del Futur, un laboratori per a repensar els processos d'ensenyament i aprenentatge"

Guardar

El conseller Vicent Marzà en la inauguració de l'Aula del Futur
El conseller Vicent Marzà en la inauguració de l'Aula del Futur

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, han presentat l'Aula del Futur valenciana en un acte en el qual també han participat el secretari autonòmic, Miguel Soler, i les empreses TIC i de mobiliari educatiu implicades en el projecte.

L'objectiu de l'Aula del Futur és formar el professorat en les noves eines tecnològiques i formes de distribució dels espais educatius per a fer un salt qualitatiu adaptat a les necessitats de les noves metodologies d'ensenyament i aprenentatge.

El concepte que inspira aquest laboratori d'innovació té els seus orígens en el 'Future Classroom Lab', que es va crear a Bèlgica. El Ministeri d'Educació i FP ha potenciat la implantació d'un espai d'aquestes característiques en cada comunitat autònoma en coordinació amb l'Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat (INTEF).

El conseller Vicent Marzà ha explicat que "som els primers que hem implantat aquesta experiència en l'àmbit autonòmic. La innovació educativa és un dels nostres pilars d'actuació i per això ja hem activat l'Aula del Futur valenciana, un espai d'experimentació perquè el nostre professorat tinga un punt de trobada per a posar en pràctica noves metodologies d'ensenyament, amb eines i disseny d'espais molt diferents de les aules a les quals estem acostumats".

"En els pròxims dies tindrem ací els primers docents que iniciaran formació en aquest espai. Serà professorat de matemàtiques i anirà passant professorat de tots els àmbits de coneixement. El pròxim curs, a més, a l'Aula del Futur vindrà el professorat acompanyat per l'alumnat, per a traure encara més partit a les potencialitats de com volem concebre les aules valencianes".

Així mateix, el titular d'Educació de la Generalitat ha anunciat que "al nostre territori estem preparant l'expansió d'aquesta idea i per això estem impulsant el projecte propi Aules Transformadores, que suposa la creació de més espais com el que hui presentem en diversos punts de la geografia valenciana. La nostra intenció és que al llarg del pròxim curs s'activen 10 aules transformadores en centres de formació del professorat que tenim al llarg del nostre territori: des d'Orihuela a Castelló de la Plana, passant per Alacant, Elx, Alcoi, Torrent o Sagunt. La finalitat és que el professorat valencià tinga espais similars a aquest, més repartits i que ajuden a multiplicar, vertebrar i territorialitzar la pràctica d'aquestes noves experiències d'aula que estem duent a terme".

A més, el conseller Marzà ha avançat que "ja hem organitzat el primer Congrés Internacional d'Aules Transformadores d'Espais i Metodologies Educatives, que celebrarem al maig a Alacant i en el qual convidarem la resta de comunitats autònomes per si estan interessades en el nostre model i comptarem amb l'experiència de l'INTEF".

Característiques de l'Aula del Futur

Aquest primer laboratori d'innovació educativa s'ha posat en marxa a l'edifici on es troben ubicats els Cefire de Científic, Tecnològic i Matemàtic (CTEM), d'Educació Inclusiva i FP de la Conselleria.

S'estructura en diverses àrees. Una d'aquestes està dissenyada per a incentivar que l'alumnat compartisca idees, discutisca i intercanvie opinions. L'àrea dedicada a investigar, explorar i descobrir disposa de mobiliari específic que permet moure's acompanyant les activitats relacionades amb aquest espai. La zona concebuda per a fer presentacions, on l'alumnat pot exposar els seus treballs i el professorat fer les explicacions, inclou una pantalla tàctil de grans dimensions amb unes graderies mòbils, que ofereixen la possibilitat de crear un amfiteatre.

L'Aula del Futur incorpora igualment un espai dedicat a potenciar la creativitat de l'alumnat. Aquest racó disposa d'un croma, amb el qual es poden fer gravacions amb el suport de les tecnologies audiovisuals per a fer-les servir en els diferents treballs i activitats de l'alumnat, i d'una impressora 3D on l'alumnat pot donar cos a les seues idees fabricant prototips a escala dels seus projectes.

Un altre dels espais està pensat per a reflexionar i desenvolupar, dissenyar i planificar els projectes que es treballen a l'aula. El mobiliari està concebut per a articular fàcilment configuracions que possibiliten el treball en equip o també de manera individual.

Destacats