Els manifestants reclamen a València plena ocupació i reduir la jornada laboral: "Cal continuar lluitant"

UGT-PV i CCOO-PV asseguren que "és el moment" de fer un pas "més endavant" i advoquen per "repartir de forma més justa la riquesa"

Guardar

Manifestació 1 de maig Valencia 2024
Manifestació 1 de maig Valencia 2024

Els participants en la manifestació de l'1 de maig, Dia Internacional de Treball, celebrada este dimecres a València han reclamat "plena ocupació" i la reducció de la jornada laboral de 40 a 32 hores setmanals.

Unes 5.000 persones, segons la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, han participat en este acte convocats pels sindicats CCOO-PV i UGT-PV i han recorregut carrers del centre de la capital valenciana sota el lema 'Per la plena ocupació: menys jornada, més salaris'.

La marxa ha partit des de la Plaça de Sant Agustí a les 11.00 hores i ha discorregut pels carrers Sant Vicent i Periodista Azzati, per la plaça de l'Ajuntament, i per altres vies com a Barques, Pintor Sorolla i Porta de la Mar fins a arribar a Navarro Reverter. En este punt s'han llegit els manifestos elaborats pels sindicats convocants de l'acte per a este 1 de Maig.

Al costat dels secretaris general dels sindicats UGT-PV, Ismael Sáez, i CCOO-PV, Ana García, han participat en la marxa polítics com la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant; el vicesecretari general d'esta formació, Carlos Fernández-Bielsa;, la número 8 en la llista del PSOE al Parlament Europeu, Leire Pajín; la diputada de Compromís en el Congrés Àgueda Micó, i el síndic d'esta coalició en Les Corts, Joan Baldoví.

Els manifestants han portat pancartes i cartells en els quals es podia llegir en valencià 'Tenim el poder de canviar les coses', 'Contra la desigualtat, servers públics de qualitat', 'Ni un pas enrere' o 'Treballar menys, viure millor'. Així mateix, s'han pronunciat proclames com "acomiadat col·lectiu als executius", "o amb la patronal, o amb la classe obrera", "coste el que coste, els drets es defenen" i "que visca la lluita de la classe obrera".

A la manifestació de l'1 de Maig s'han sumat a més col·lectius d'estudiants que han instat la creació de l'estatut del becari, han demanat l'"alto el foc" en Palestina i parar la guerra a Ucraïna.

"MÉS DRETS LABORALS I SOCIALS"

En concloure la marxa, els secretaris generals d'UGT-PV i CCOO-PV han llegit els manifestos elaborats per estos sindicats per a esta jornada, amb els quals han reivindicat "més drets laborals i socials", així com una "resposta pública" davant situacions de crisis com la pandèmia o la inflació. Igualment, han demanat una participació "massiva" en les eleccions europees.

"Europa no queda tan lluny, ens va molt en joc. El que decidixen a Brussel·les ens ho apliquen a tots els dies", han dit els representants sindicals, al mateix temps que han posat en valor la reforma laboral, la pujada del salari mínim interprofessional i la reforma de les pensions.

No obstant això, han assegurat que estes mesures "no són suficients" i han exigit "continuar avançant en drets" com la reducció de la jornada la laboral per a "redistribuir la riquesa de forma molt més justa" i poder aconseguir la "plena ocupació".

Millores en la contractació, canviar la regulació de l'acomiadament, afavorir la igualtat d'oportunitats o una política industrial "verd i sostenible" han sigut unes altres de les demandes dels sindicats. Així, han advocat per la relocalització d'empreses en la Comunitat Valenciana per a ser "punta de llança" i crear "treball decent". "Hem de recuperar empreses que se'n van anar en èpoques passades perquè es pensava que únicament havíem de ser el sol i la platja d'Europa", han remarcat.

"CONTINUAR LLUITANT"

Ismael Sáez ha afirmat que les dades de 2023 són per a "celebrar els èxits aconseguits" en matèria laboral, però també per a reivindicar "millores en les condicions de treball i en el model productiu".

Sáez ha subratllat els "avanços laborals" aconseguits en l'última legislatura --recuperació del poder adquisitiu de les pensions i augment del salari mínim-- encara que ha assenyalat la necessitat de "continuar lluitant" per a reduir la jornada laboral, millorar els salaris i avançar cap a un model productiu "més innovador i sostenible". A més, ha reclamat un finançament autonòmic "just" i la renovació del Consell General del Poder Judicial com a "peça clau" de la democràcia.

Ana García ha destacat el caràcter "festiu però reivindicatiu" d'esta jornada per a reclamar la "plena ocupació, la reducció de la jornada i l'augment dels salaris". Ha apuntat que esta "s'ha de reduir per llei i després traslladar-ho als convenis col·lectius" i ha reiterat que "cal repartir de forma més justa la riquesa".

Per això, ha sostingut que "és el moment de fer un pas més endavant i seguir amb les reformes". Respecte a les eleccions europees, ha instat la mobilització davant l'"emergència democràtica" perquè "puguen continuar les polítiques progressistes" en la Unió.

"LLUITA MOLT NECESSÀRIA"

Pel seu costat, Diana Morant ha qualificat de "lluita molt necessària" la celebració de l'1 de Maig: "La lluita i la reivindicació no han de parar fins que no aconseguim el gran objectiu de la plena ocupació i unes condicions laborals dignes".

El síndic de Compromís en Les Corts ha mostrat l'aposta d'esta coalició per una jornada de quatre dies i 32 hores a la setmana. "Hem de començar a treballar en este horitzó per a tindre una vida millor, més feliç i més digna", ha ressaltat Baldoví.

MÉS MANIFESTACIONS

A més de la marxa convocada per CCOO-PV i UGT-PV, pels carrers de València han discorregut altres dues manifestacions. Sota el lema 'Repartiment del treball, repartiment de la riquesa', CNT ha organitzat una convocatòria "alternativa, combativa i de classe" que ha finalitzat en la plaça del Col·legi del Patriarca amb actuacions musicals del Carmela Durango i Los Chikos del Maíz.

Per part seua, CGT també ha convocat una altra manifestació anarcosindicalista, amb el lema 'Contra les desigualtats i la precarietat laboral: Acció directa!', que ha discorregut pels carrers del centre històric de València fins a les Torres de Serrans. Allí ha tingut lloc un concert del grup Skaparapid i de La Makinaria.

Al costat dels actes celebrats en la capital valenciana hi ha hagut commemoracions de l'1 de Maig, organitzades per col·lectius sindicals, en altres ciutats de la Comunitat com Alacant, Castelló de la Plana, Elx o Alcoi.

Destacats