La lluita contra la precarietat en el sector turístic, en el punt de mira del Consell

Des de la Generalitat ja treballen en una sèrie de mesures per a revertir la situació actual

Guardar

Recepció d'un hotel
Recepció d'un hotel

El turisme és un dels sectors que més ingressos genera de cara a les arques públiques de la Comunitat Valenciana. És un dels més rellevants també en la generació d'ocupació. No obstant això, moltes d'aquestes ocupacions que es generen en el sector turístic estan marcats per un factor de greu índole: la precarietat.

Segons els últims estudis, el sector hostaler aporta un 6% del valor agregat brut de l'economia valenciana i en un 8,5% de l'ús de l'autonomia. No obstant això, aquest informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) de desembre de 2020 indica que la temporalitat era un altre factor destacable, amb un 42% enfront del 27,9% en la mitjana de la resta de sectors.

Per això, amb la recuperació en el sector després de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19, la Generalitat té en el punt de mira millorar les condicions laborals en el sector turístic valencià.

Així, una de les mesures més sonades en aquest sentit en els últims dies fa referència al fet que les empreses que milloren les condicions laborals dels seus empleats tindran prioritat en l'accés a ajudes públiques de la Generalitat Valenciana. Això, serà possible quan entre en vigor la modificació de la Llei de Turisme en aquest mes d'agost.

Concretament, aquesta mesura estableix que la llei de turisme ha d'introduir com a criteris per a ponderar les ajudes "el compromís d'establir un salari/hora per a l'execució de l'activitat subvencionada per damunt del conveni col·lectiu sectorial i territorial", una "formació contínua adequada o de plans de reciclatge per a les persones que executen l'activitat subvencionada", "assignar a l'execució de l'activitat subvencionada personal amb contracte indefinit" i el compromís de "millorar les condicions de seguretat i salut laboral respecte de les establides legalment".

D'altra banda, també es posarà en marxa amb l'aprovació del decret de clàusules socials en la contractació pública. Aquesta iniciativa, que no està pensada únicament per al sector turístic, donarà subvencions a les empreses que incorporen a col·lectius exclosos del mercat de treball i incorpora l'aspecte de la qualitat laboral, premiant en la puntuació a les empreses amb salaris superiors als del conveni col·lectiu, contractació indefinida i formació laboral continuada.

Quant a les kellys, un dels col·lectius que més pateix la precarització en el sector, l'administració preveu millorar les seues condicions laborals a través de la Llei d'Igualtat. L'avantprojecte va ser aprovat fa unes setmanes per la vicepresidenta Aitana Mas i incorpora al turisme com a sector en el qual aplicar polítiques contra la feminització de la pobresa i les bretxes salarials de gènere, posant el focus en els paranys de les subcontractacions.

Per aquesta mateixa raó, les empreses hoteleres que vulguen optar a subvencions públiques no podran externalitzar els serveis de cuina, neteja i bugaderia i en el cas que ho facen tampoc podran participar en els procediments de contractació pública.

Destacats