Llach defensa que l'independentisme ha de continuar amb la "creativitat democràtica" des del "pacifisme més estricte"

Guardar

fotonoticia_20181027200141_1920
fotonoticia_20181027200141_1920

El cantautor i exdiputat de Junts per Catalunya en el Parlament Lluís Llach ha defensat que el futur de l'independentisme passa per continuar amb la "creativitat democràtica" i crear "noves maneres d'oposar-se a l'Estat" des del "pacifisme més estricte" perquè és l'"única estratègia amb la qual es pot guanyar".

Així s'ha expressat Llach aquest dissabte en la presentació del documental de Mediapro sobre el 20-S en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, on ha participat al costat de l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas i el periodista Marià de Delàs, en el marc del Festival Cinema Ciutadà Compromés organitzat per Acicom.

En la seua intervenció, Llach i Alonso-Cuevillas han respost a preguntes del públic sobre la situació del Procés i de l'estat dels expresidents d'Omnium i l'ANC Jordi Cuixart i Jordi Sánchez --a la presó preventiva des de fa un any pels fets ocorreguts durant el 20 de setembre de 2017 a Barcelona--. Ho han fet quan es compleix un any de la declaració d'independència en el Parlament i l'aprovació en el Senat de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, una jornada que Llach ha qualificat de "joiosa i trista": "proclamem la república, però no vam poder fer-la efectiva".

Llach, que recentment va ser nomenat president del consell assessor que impulsarà el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, s'ha referit també a aquest organisme, i ha assenyalat que en aquest organisme necessiten "la col·laboració de les entitats, de les associacions i de la gent".

Per la seua banda, Alonso-Cuevillas s'ha mostrat convençut que la justícia europea donarà la raó a l'independentisme i ha qualificat el procés judicial obert sobre el 20-S i sobre la celebració del referèndum com un "despropòsit jurídic". "Ho portarem a Estrasburg, òbviament", ha manifestat.

"Tenim un Estat ferit en el seu orgull, perquè Espanya encara que ja no és un imperi, té una mentalitat d'imperi", ha assenyalat, i ha considerat que "han fet un ridícul espantós". "Tenim un Estat en descomposició, la monarquia la primera; i un poder judicial 'bunqueritzat', així que no esperem res bo en aquests moments. La solució vindrà d'Europa per via judicial, a Estrasburg guanyarem sens dubte, i crec que guanyarem abans en les institucions europees", ha manifestat.

Així, ha considerat que "Europa acabarà intervenint", encara que ha precisat que podrà ser "sense llum ni taquígrafs" per a trobar una solució al conflicte. No obstant això, ha apuntat que una futurible sentència d'Estrasburg "tardarà sis o set anys", i que "la situació s'haurà de desbloquejar abans".

Preguntat sobre si es presentarà el documental de Mediapro com a prova judicial en la causa contra els anomenats 'Jordis', Alonso-Cuevillas ha assenyalat que "ho proposaran", però ha manifestat que aquesta instrucció està "basada en mentides i és un grup de despropòsits".

Destacats