Protegir a les víctimes, retribució justa per als funcionaris i llei d'Emergències: principals línies de la Conselleria de Justícia

La consellera Elisa Núñez treballarà en la creació de la denominada Llei Valenciana de Coordinació d'Emergències per a millorar la gestió d'aquest servei

Guardar

Elisa Núñez, consellera de Justícia i Interior
Elisa Núñez, consellera de Justícia i Interior

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha comparegut hui en les Corts Valencianes per a anunciar la guia que fixarà les línies d'actuació en el seu departament per a aquesta legislatura. Així, Núñez ha confirmat que les oficines de violència de gènere romandran en la Conselleria de Justícia i Interior i ha assegurat que protegiran "a totes les víctimes".

Durant la seua intervenció, la consellera ha mostrat el seu desig de millorar una Justícia "territorialment desvertebrada, desigual i disfuncional" i de posar fi al "caos" provocat per "tant eixam d'empreses i entitats" en matèria d'emergències. Elisa Núñez ha exposat una trentena de mesures en matèria de justícia, víctimes, interior, prevenció d'incendis, seguretat i emergències i denúncia els "pegats, pegats i més pegats" de l'anterior Govern.

Entre les seues prioritats, "dignificar el servei i donar resposta raonable a les reivindicacions dels nostres bombers forestals", que "els funcionaris de justícia reben una retribució justa, eliminant les diferències" amb funcionaris de la mateixa categoria en altres administracions, i impulsar una Llei Valenciana de Coordinació d'Emergències. A més, la titular de Justícia ha promés aplicar "no la perspectiva de gènere, sinó la de família" en l'elaboració de les seues polítiques i acabar amb imposicions totalitàries, cancel·lacions, insults i prohibicions".

Finalitzar les infraestructures judicials ja projectades

Respecte a les infraestructures judicials, l'objectiu és finalitzar els projectes del TSJ, Alacant, Llíria, Torrent, Sagunt o Xàtiva, o les reformes d'Oriola, Villena, Ontinyent, Dènia o Vinaròs. També s'impulsarà l'edifici satèl·lit de la Ciutat de la Justícia de València, per a posar al dia "una instal·lació que s'ha quedat obsoleta". Núñez s'ha compromés a "dignificar el torn d'ofici, perquè qualsevol ciutadà que complisca els requisits, tinga accés a una assistència jurídica gratuïta de qualitat, escurçant els terminis de resolució i fent més accessible el tràmit per a aconseguir-la".

Així mateix, la consellera ha explicat que es potenciarà la xarxa d'Oficines d'Assistència a totes les Víctimes del Delicte perquè reben una assistència multidisciplinària, en funció de les necessitats de cadascuna d'elles: els menors, les dones víctimes de violència domèstica, les persones amb discapacitat o els nostres majors. Les 37 oficines, a més de la violència contra les dones, també lluiten contra problemes temes tan importants com l'assetjament escolar, l'assetjament laboral, la violència de fills a pares o els delictes de tràfic

Núñez s'ha compromés a "dignificar el torn d'ofici, perquè qualsevol ciutadà que complisca els requisits, tinga accés a una assistència jurídica gratuïta de qualitat, escurçant els terminis de resolució i fent més accessible el tràmit per a obtenir-la". Així, ha anunciat el compromís de "dignificar el treball dels funcionaris de justícia, perquè reben una retribució justa, i per a eliminar les diferències injustes entre els funcionaris depenent de la regió en què residisquen".

També es millorarà la formació pràctica per als funcionaris interins i la comunicació telemàtica i telefònica dels jutjats amb els serveis de personal de la Conselleria.

A més, s'ampliarà la protecció dels menors que se sotmeten a procediments judicials, amb major inversió en les càmeres Gesell, com la de la Casa del Menor a Alacant, i es posaran els mitjans per a millorar el funcionament dels Instituts de Medicina Legal, que ara funciona en condicions d'alt estrés.

Llei Valenciana de Coordinació d'Emergències

La consellera ha marcat com a objectiu "una Llei Valenciana de Coordinació d'Emergències que pose fi al caos, que garantisca els drets laborals i salarials de tots els agents implicats i que posicione als nostres serveis d'Emergències com a referència mundial i com a exemple de gestió impol·luta".I ha anunciat "decisions estratègiques en la SGISE per a dignificar el servei i donar resposta raonable a les reivindicacions dels nostres bombers forestals".

Un altre dels compromisos de la legislatura és reforçar l'IVASPE, com a organisme de formació, que servisca a la millora del nostre personal i a l'excel·lència dels serveis de protecció i emergències. En aquest sentit, s'impulsarà un nou instrument jurídic, estable i permanent, que regule la selecció i retribució d'instructors de l'IVASPE de forma definitiva. A més, Elisa Núñez ha anunciat que portarà al pròxim Ple del Consell el conveni per a solucionar els problemes amb les retribucions dels instructors.

També es prioritzarà la millora del servei de Policia Local en els municipis de la Comunitat, beneficiant sobretot a aquells amb menys habitants i recursos.

En la prevenció d'incendis, s'estableix com a prioritat el pasturatge extensiu, la recollida de llenya, la neteja de les muntanyes i, en general, l'aprofitament sostenible de la massa forestal, així com la investigació i desenvolupament de nous mètodes automàtics de detecció primerenca d'incendis, fomentant l'ús de tecnologies que complementen les tasques de vigilància humana.

La Conselleria construirà noves infraestructures que faciliten l'extinció d'incendis, donant un impuls a la presència de depòsits d'aigua i hidrants prop de les masses forestals i a la construcció de noves pistes per a facilitar l'arribada de les brigades d'extinció.

Destacats