Les residències de la Comunitat Valenciana, davant un nou model amb millors ràtios de personal i centrat en la persona

La Conselleria d'Igualtat ultima la modificació del model sociosanitari valencià

Guardar

Una usuària amb una treballadora d'una residència
Una usuària amb una treballadora d'una residència

Amb la necessitat d'adaptar les residències valencianes als nous models, la Conselleria d'Igualtat ultima els preparatius per a modificar l'actual model sociosanitari valencià. Això es durà a terme a partir del decret de tipologies, un dels textos que permet el desenvolupament normatiu de la llei valenciana de Serveis Socials Inclusius. El procés permetrà derogar fins a 15 normatives, algunes de les quals no s'actualitzaven des de feia 20 anys.

"L'antiguitat d'aquestes normes suposa que molts recursos de serveis socials es trobaren amb ràtios tremendament desactualitzades i que no tenen en compte els perfils actuals de les persones usuàries", afirmen des d'Igualtat.

Així, dins de l'àmbit de les residències per a persones majors, s'aspira a consolidar un model que se centre en la persona i tinga recursos propis d'una llar. Aquesta idea ja ha sigut aplicada en noves obres projectades o posades en marxa com les obres del Pla Convivint d'Infraestructures Socials o la Residència Lledó de Castelló. A més, es planteja augmentar els ràtios de personal i centres més xicotets amb l'objectiu d'aconseguir una atenció personalitzada.

Així, a les residències de majors amb 100 places, la ràtio d'atenció directa passa de 27 professionals cada 100 places fins als 59 d'un centre autoritzat. Sense, embargament, des d'Aerte assenyalen que no s'han establit aquestes ràtios amb evidències científiques ni d'eficàcia. En els centres de dia, de 5 places, els ràtios d'atenció directa estan prop de triplicar-se (de 6 a 16,5 professionals).

En la mateixa línia, augmenten els auxiliars d'infermeria (de 4 a 15) i s'introdueix la figura de l'infermer o infermera. També es limiten a 100 places les residències per a persones majors i s'estableix l'obligatorietat que estiguen articulades en unitats de convivència.

Entre alguns canvis que s'aplicaran, destaquen l'impuls de l'autonomia personal reforçant l'ajuda a domicili i els recursos d'atenció diürna, models convivencials similars a una llar i atenció als perfils de les noves persones usuàries, amb un major grau de dependència.

D'altra banda, es milloren els espais d'atenció amb disponibilitat d'espais a l'exterior per a exercici físic i oci en les residències i centres, amb més metres quadrats per usuari. Es plantegen 50 metres quadrats, com a mínim, el que suposa que una residència de 100 places requerirà uns 5.000 metres quadrats.

Habŕan també habitacions exclusives per a preparar i acompanyar en la mort perquè es produïsca en situacions dignes, per la qual cosa es facilitarà l'hospitalització domiciliària. Així, els espais dels centres ja autoritzats no hauran d'efectuar canvis excepte casos en què s'aborde una reforma substancial, i en aquest cas haurà de fer-se complint la nova normativa.

El decret reforçarà els perfils professionals en aquells àmbits que Igualtat ha considerat necessaris. Per exemple el decret de tipologies reforça la figura professional de la infermera o l'infermer, ja que solament en els centres residencials i d'atenció diürna de persones majors i de persones amb diversitat funcional s'incrementaran en 469 el nombre de professionals d'aquest àmbit que estaran a jornada completa, respecte a la legislació vigent actual.

Eliminació de restriccions

 

Divendres passat el Consell va ratificar la resolució de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que elimina totes les restriccions per COVID-19 que existien per a les eixides de les persones usuàries de les residències de majors, que a partir d'ara també podran rebre visites sense cap mena de limitacions, més enllà de les establides per la normativa sanitària.

La nova resolució estableix el pla d'actuació en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els centres d'atenció a persones majors (CEAM/CIM), en el context de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

El text elimina les limitacions d'horari i nombre de persones que podien visitar als seus familiars i afins en les residències, i estableix que s'haurà de seguir el que es preveu en el reglament de règim interior dels centres i sempre garantint un mínim de 2 hores a la setmana de visites per persona resident.

Les visites hauran de fer-se, en la mesura que siga possible, evitant les zones de pas comú i amb les degudes mesures de seguretat, higiene i prevenció de la COVID-19 establides tant per a les persones professionals com per a les persones residents i visitants.

La nova normativa també permetrà a les famílies i persones reunides accedir a les habitacions dels i les usuàries en aquells casos en els quals tinguen una situació de gran dependència que els obligue a estar enllitats, o per a ajudar-los en la revisió de roba o estris que puguen necessitar en els canvis de temporada.

Aquestes noves normes són aplicables per a totes aquelles residències que tenen alta cobertura de vacunació (per damunt del 80%), igual que les que eliminen totes les restriccions anteriors que afectaven les eixides amb pernoctació dels centres.

Així, només en els centres amb baixa cobertura de vacunació es prohibirà l'eixida de les persones no vacunades quan el lloc al qual vulguen anar es trobe en nivell d'alerta 2 o 3.

Destacats