Les promeses de Sánchez: Finançament just i revisió del deute

Sánchez també s’ha compromés a l’equiparació salarial dels bombers

Guardar

reunion-puig-sanchez
reunion-puig-sanchez

Ja ho havia anunciat el President de la Generalitat, Ximo Puig, en fer-se pública la seua reunió amb el President del Govern, Pedro Sánchez. "Li proposaré que en els pressupostos de 2019 tinga en compte a la Comunitat Valenciana, i que la inversió estiga entorn del 10-11%, que és la nostra població". Més passos per a aconseguir eixir de la situació d'infrafinançament a la qual ens havien sotmés, i que no ha fet més que entorpir el desenvolupament i la qualitat de vida de la ciutat.

Puig ho tenia clar. "Defensem un model de finançament no estrictament valencià, sinó en el qual tots, a Espanya, tinguen igualtat. No existeix igualtat entre els ciutadans a l'hora de percebre servicis públics per no haver-hi un finançament adequat. Està explicitat que la valenciana és la pitjor finançada d'Espanya". I amb eixe ànim, i contra tot pronòstic, el President de la Generalitat arribava al Palau de la Moncloa per a celebrar la segona trobada entre tots dos, des que Sánchez accedira a la presidència.

I les notícies han sigut més que favorables. Ximo Puig ho anunciava a través del seu compte de Twitter: "Un dels compromisos més importants que ha adquirit el President és que els pressupostos que el Govern manarà al congrés comptaran amb una inversió territorialitzada del 10% per a la Comunitat Valenciana". Així doncs, per primera vegada en molts anys, l'Executiu Central donarà a la nostra autonomia el que li correspon. "Açò és una mostra de la voluntat política de traure de la discriminació i la marginació a la Comunitat", postil·lava.

Poc s'ha sabut de la suposada reforma del model de finançament que, malgrat haver-se compromés, ja va anunciar Sánchez que "no seria en aquesta legislatura". Així i tot, Puig ha aclarit que Pedro Sánchez li ha manifestat que "farà l'humanament possible" per a canviar aquest sistema, sent conscient de la dificultat que aquesta modificació comporta, ja que necessita el suport del Congrés dels Diputats. Mentrestant, s'han acordat mesures transitòries per a totes aquelles comunitats autònomes que han patit l'infrafinançament.

Quant al famós deute històric, generat pels anys d'un injust finançament, l'Executiu Central ha obert la porta a una possible mutualització del deute. Puig ha assenyalat que l'actual Govern "analitzarà la qüestió i la Generalitat rebrà una contestació molt prompte".

Finalment, Puig ha informat sobre altres compromisos que ha adquirit el President envers la Comunitat. En aquest sentit, ha especificat que Sánchez no solament augmentarà el finançament a la dependència, passant del 12 al 50%, sinó que a més treballarà en el suport a Quart de Poblet com a caserna digital de l'ONU, l'equiparació salarial dels bombers o la declaració de servei públic del transport aeronàutic de Castelló a Madrid.

Destacats