Les mesures de Podemos per al que resta de legislatura

Turisme sostenible i serveis socials centren part del discurs en la formació d’Estañ

Guardar

podem_estany_corts
podem_estany_corts

Queda un any per a les eleccions autonòmiques i municipals de 2019 i les formacions polítiques comencen a mirar a tal horitzó. Des de Podemos ja han marcat la seua línia a seguir fins a les eleccions i divendres passat van presentar les principals demandes i propostes que impulsaran en el que queda de legislatura. Antonio Estañ, líder dels morats a la Comunitat, Pilar Lima i Àngel Ballester, secretàries de Societat Civil i d'Acció Institucional respectivament, van presentar el document 'Horitzó 2019', que resumeix aquests punts.

En Podemos volen evitar el "risc" que el Botànic "congelara la seua activitat" en quedar solament un any de legislatura. Per això, volen "arribar amb els deures fets" a la cita amb les urnes i admeten que encara queden "molts canvis per fer, molts drets per garantir" per a asseure un model "que done un gir de 180 graus al model del Partit Popular" malgrat els "avanços" que s'han dut a terme durant aquests tres anys.

Entre les principals mesures destaquen la implementació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos, la reducció de les llistes d'espera en Sanitat o la regulació dels allotjaments turístics. Analitzem les demandes del partit dels cercles.

Antonio Estañ Antonio Estañ, síndic de Podem en les Corts | P. PLAZA

Un turisme sostenible i (ara com ara) sense taxa

La desestacionalització del turisme. Una de les mesures és impulsar un pla de foment turístic en les zones rurals i que permeta connectar la costa i les grans ciutats amb l'interior de la Comunitat. El segell d'ocupació justa. Podemos vol aconseguir una ocupació de qualitat en el sector turístic, ja que "és un dels sectors més precaritzats". "No podem tindre un model de desenvolupament sostenible sense ocupació de qualitat", van assegurar el divendres. En aqueix sentit, es pretén impulsar un acord per a l'ocupació de qualitat que contemple un augment progressiu dels salaris i ajudes contra la temporalitat.

Pla de xoc contra els establiments turístics il·legals. Podemos proposa invertir més en inspeccions i elaborar un marc normatiu que obligue a les plataformes digitals a acreditar que tot allotjament disposa de nombre de llicència i alta legal. A més, defensen plans especials urbanístics on els ajuntaments tinguen la competència de determinar les zones saturades turísticament i on es poden concedir llicències turístiques.

No a la taxa turística en el que queda de legislatura. Encara que en la formació morada creuen que és "necessària" per a redistribuir millor els ingressos, la seua aplicació abans de la legislatura es descarta, després de la controvèrsia que va sorgir en l'aprovació dels Pressupostos 2018. Amb tot, sí que estarà previsiblement en el programa electoral de Podemos.

Antonio Estañ en una entrevista amb València Extra

Millors serveis públics

En altre ordre de coses, els serveis socials són essencials en les polítiques de Podemos. La formació liderada per Antonio Estañ vol reduir les llistes d'espera en Sanitat i engegar mesures contra la pobresa farmacològica. Aquest últim assumpte també va ser una de les seues exigències en els últims Pressupostos, que Compromís i PSPV van admetre finalment.

Cal acabar d'introduir el feminisme en l'àmbit laboral, amb instruments per a controlar les clàusules discriminatòries per raó de sexe en el sí de les empreses i per a assegurar que els Consells d'Administració siguen paritaris en les empreses públiques de la Comunitat. I ací, combatre la bretxa salarial i assegurar la igualtat real i efectiva en les retribucions és un eix fonamental.

Quant a educació, la reducció dels ràtios en les aules valencianes i l'eliminació de les barreres econòmiques per a accedir a la formació són les principals demandes. I d'aquesta forma pretenen millorar la mobilitat social i la llibertat material en l'educació.

Destacats