Les 'fugides' de Ciutadans: plou "i continuarà plovent"

L'exsíndic de Ciutadans en les Corts, Alexis Marí, creu que les dimissions en la formació de Rivera es deuen al "menyspreu constant" i viratge ideològic

Guardar

alexis mari
alexis mari

“No pots ficar-te al llit socialdemòcrata i alçar-te extremista liberal. És un menyspreu constant”. Així repassa Alexis Marí la crisi de Ciutadans. Ell dimitó en 2017 per discrepàncies pel que ja llavors considerava una “deriva” i engany als militants. Un procés que, assegura, va començar abans que ell, va continuar després “i seguirà”. A penes unes hores després de parlar amb Marí dimitia Ana Fonseca, la que anava a ser substituta de Juan Vázquez com a cap de llista a Castella i Lleó: ell també ha dimitit. “I continuarà plovent”, recalca.

Per al polític valencià, aquestes noves notícies de dimissions “no és nou”. Ell, al costat de Carolina Punset, van ser els ‘pioners’. “I abans molts altres, no amb tanta rellevància, pel menyspreu, els insults, la negativa de la direcció tant regional com nacional a avaluar propostes dels afiliats...”, repassa Marí. Assegura que el partit, que en el seu moment es “va vendre” com basat en les seues bases, mai va complir aquest aspecte, la qual cosa va portar a grans dimissions.

La nova rellevància mediàtica de les dimissions en Ciutadans va començar dilluns passat. Toni Roldán, portaveu adjunt de la formació en el Congrés i secretari de Programes i Àrees Sectorials, va marxar al·ludint a una “deriva ideològica” d'un partit que, en la seua fundació, deia ser “progressista” i “socialdemòcrata”. “Arrimadas diu que Roldán va votar el no a Sánchez. És que els acords sabem com es prenen, tant en l'àmbit nacional com autonòmic. És formatge, o formatge. No hi ha pernil. Si no saps al que t'exposes”, assenyala Marí.

“Se sol dir que quan tots els músics desafinen, perquè sent, potser és el director de l'orquestra el que li ho ha de fer mirar”, assenyala sobre les dimissions. Assegura que “no es pot mostrar disconformitat interna” per “molt vaga que siga”, perquè “passes a ser díscol i et volen fumigar”.

Intervervencionisme

Per a les eleccions autonòmiques a Castelló es van realitzar primàries i es va conformar una llista. No obstant això, des de l'Executiva Nacional, alié al procés democràtic, es va imposar una altra. “Va així”, assenyala. Assegura que ja en les autonòmiques de 2015 “hi havia un intervencionisme des de Madrid enorme”. “Volíem construir un centre-esquerra moderat. En el moment que vaig fer algunes propostes… Ja es van dedicar altres persones a fer una altra llista en la línia de Madrid”, recorda.

Marí creu que la deriva ideològica de Ciutadans és “purament màrqueting”. Assegura que diversos companys de l'Executiva es van quedar “al·lucinats”, perquè es presentaven estudis sociològics per a valorar on virar el partit. Uns estudis que assenyalaven el PP: “A mi em semblava una bogeria, però sembla que els eixirà bé, perquè el PP es desgasta i ells creixen”. No obstant això, assegura que creu i espera “que s'acabarà”: “Si els hagueren dit que sent evangelistes o del Front Farabundo Martí, hagueren dit i haurien jurat enfront de la bíblia si fera falta, que eren del Front de tota la vida. Els dóna el mateix. És un frau de totes, totes”.

Destacats