Les Corts distingeix la "resistència" d'Ucraïna i la lluita contra l'odi del professor Miquel Álvarez i de Guus Hiddink

Guardar

Acte institucional del Dia de les Corts Valencianes
Acte institucional del Dia de les Corts Valencianes

Les Corts Valencianes han atorgat aquest dissabte, durant l'acte institucional del Dia de les Corts Valencianes, l'alta distinció Francesc Vinatea al poble ucraïnés per a reconéixer la seua "resistència" davant la invasió del país per part de Rússia, i han entregat la distinció Guillem Agulló, que premia la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d'odi, al professor Miquel Álvarez Dolz que va patir una agressió homòfoba per alumnes de l'institut de les Alfàbegues de Bètera (València) i a l'exentrenador del València CF Guus Hiddink, que en 1992 es va negar a jugar a Mestalla en presència de pancartes amb simbologia nazi.

En primer lloc, l'alta distinció Francesc Vinatea ha premiat al poble ucraïnés per a reconéixer a "aquelles persones que han sigut assassinades, als qui s'han quedat per a defensar el seu país i la seua pàtria i als qui s'han vist obligats a abandonar-lo" en un context que "vulnera de manera flagrant la legalitat internacional" i amb "nombrosos crims de guerra i lesa humanitat".

Una de les 5,3 milions de persones que han abandonat Ucraïna des de l'inici de la invasió ha sigut l'encarregada de recollir el guardó. En concret, una dona de 41 anys que va fugir del país amb el seu fill xicotet i que ha donat "les gràcies pel suport al poble d'Ucraïna".

En el seu nom, el president de l'Associació d'Ucraïnesos de València i president de la Cambra de Comerç hispà-ucraïnesa per al desenvolupament, Mykhaylo Petrunyak, ha agraït a tots els valencians "el seu suport, col·laboració i ajuda en els moments més durs per a Ucraïna i els ucraïnesos".

Petrunyak ha destacat les més de 30.000 persones, en la seua majoria mares i xiquets, que han arribat durant mes i mig a la Comunitat Valenciana i ha declarat que "la guerra segueix i que cada dia continuen morint xiquets, dones, civils i militars defensant Ucraïna". "Ucraïna s'ha convertit en una barricada per a la comunitat europea i Putin no pararà", ha assegurat.
 

PREMI GUILLEM AGULLÓ


Per part seua, la distinció Guillem Agulló ha reconegut el treball per "educar en valors als joves i bandejar els discursos d'odi de les aules" del professor de l'institut Les Alfàbegues de Bètera (València) Miquel Álvarez Dolç, que el mes de febrer passat va ser víctima d'agressions homòfobes per part d'alguns alumnes del centre.

Álvarez ha agraït als pares de Guillem Agulló per "la seua batalla amb la qual han empoderat a la resta a continuar lluitant contra el feixisme". "Continuarem ensenyant valors, que la societat és i ha de ser diversa, continuarem ensenyant a ser crítics i que no tot és opinable", ha reivindicat, al mateix temps que ha asseverat que "continuarà lluitant perquè ningú vinga a dir-nos si cabem en una bandera".

D'altra banda, Les Corts Valencianes ha entregat aquest guardó que valora el treball d'entitats i persones en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d'odi a l'exentrenador del València CF Guus Hiddink per "despertar consciències i propiciar un canvi d'actitud sobre la permissibilitat de la violència i els ultres en el futbol" en ordenar en 1992 la retirada de pancartes amb simbologia nazi a Mestalla.

Hiddink s'ha mostrat "molt orgullós" per rebre aquest premi i ha advertit que "cal estar molt atents a les forces que poden violar la democràcia". "Hem de lluitar contra la intolerància i hem de celebrar la paraula lliure", ha manifestat.

Arxivat a:

Destacats