Les Corts demanen iniciar la negociació política sobre finançament abans de 2019 i un pla per a reduir llistes d'espera

Fake news, 'puigverdad' i 'ximohechos' es colen en l'últim debat de la legislatura que s'ha perllongat durant més d'onze hores

Guardar

corts_flickr
corts_flickr

Les Corts han aprovat aquest dijous, amb els vots a favor del Botànic i els 'agermanats', l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP, demanar que s'inicie abans de 2019 la negociació política per a revisar el sistema actual de finançament, a més d'un dèficit asimètric o inversions equiparables al pes poblacional, així com, entre altres qüestions, que s'elabore un pla per a reduir les llistes d'espera en sanitat.

El debat, que enguany estrenava un nou format amb límit de 12 propostes per grup per a agilitar-ho i fer-ho més atractiu i dinàmic, s'ha perllongat durant un poc més d'onze hores, des de les 10 hores fins passades les 21.30 hores, amb una expectació mediàtica cada vegada menor a mesura que avançava la jornada.

Més enllà de les propostes, la jornada ha servit de nou per a debatre sobre l'estat de la Comunitat, fer balanç de l'activitat del Consell i també ha deixat entreveure la proximitat de la campanya electoral amb el PP, per exemple, avançant les mesures que duria a terme si torna al Palau de la Generalitat. Açò sí, PSPV, Compromís i Podemos no han dubtat a recordar-li el lapsus de la seua presidenta, Isabel Bonig, sobre els "vuit anys" -i no mesos-- que li queden a l'actual govern.

Així mateix, s'han deixat veure les diferències en el si del Botànic en qüestions com els PAI, la taxa a les begudes ensucrades o entorn del futur de les diputacions. El diputat de Podemos Antonio Montiel ha aprofitat la seua intervenció per a criticar el "ximoanuncio" sobre el servei nocturn en Metrovalencia, que "no ha durat ni un telenotícies" perquè és solament "una ampliació d'horari" fins a les 2.30 hores. "Del ximoanuncio al ximohecho sembla que hi haurà molt tros", ha dit.

Ha criticat al mateix temps la negativa a la seua proposta per una moratòria urbanística sobre megaprojectes com a Port Mediterrani, el Manhattan de Cullera o el PAI del Grau, advertint que es dóna "carta de naturalesa" a "megaprojectes zombis". "És que no hem aprés res?", s'ha preguntat, per a alertar que "el bonisme no serveix per a canviar el model territorial. De fet, la iniciativa de Podemos en habitatge ha sigut rebutjada -el PSPV ha al·ludit a la seguretat jurídica i els drets adquirits--, i sí que s'ha aprovat una acordada entre PSPV i Compromís amb Ciutadans per a ampliar l'oferta del parc públic d'habitatge per a joves menors de 35 anys, entre altres mesures, que han recolzat tots menys Podemos, que s'ha abstingut.

També s'han colat en l'hemicicle les referències a les fake news, s'ha encunyat el terme "puigverdad" en un joc de paraules amb la postveritat, s'ha al·ludit a la dimissió de Carmen Montón com a ministra de Sanitat i s'han succeït les referències a Catalunya o el 'procés', amb picades d'ullet fins i tot al color verd que vestia una diputada del PSPV i que segons el PP "representa a Catalunya 'visca el rei d'Espanya'". De fet, entre les iniciatives tombades als 'populars' -no se'ls ha aprovat cap-- estava una en la qual demanaven no subvencionar a cap entitat que recolzara el procés independentista.

A última hora de la vesprada, una altra anècdota s'ha produït quan el diputat del PP Juan Carlos Caballero ha exhibit un telèfon roig per a criticar la campanya d'ocupació per a majors de 55 anys engegada per regidoria de l'Ajuntament de València que dirigeix la socialista Sandra Gómez i que ha considerat "denigrant". A més, l'ha comparat amb el conegut anunci d'assegurances protagonitzat pel periodista Matías Prats i amb Mercedes Milá en Gran Hermano.

EXIGEIXEN REFORMAR EL FINANÇAMENT

Un dels temes que més ha fet parlar ha sigut el finançament autonòmic, sobre la qual PSPV-Compromís, Podemos i PP havien presentat tres propostes. Finalment ha tirat endavant el text acordat pels tres socis del Botànic, incloent-hi la proposta de Podemos d'urgir al fet que s'inicien les negociacions per a reformar-la abans de 2019, acotació temporal que no figurava en la proposta de socialistes i Compromís. A més d'aqueixa revisió, es demana que els PGE de 2019 incloguen mesures per a la millora de la suficiència financera de la Comunitat i unes inversions equiparables al pes poblacional de la regió.

També insten al Consell al fet que es dirigisca al Senat perquè convoque la seua Comissió General d'Autonomies amb la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a valorar el retard de la reforma del sistema, una qüestió que ja va reclamar el propi cap del Consell durant el seu discurs del dimarts.

SANITAT I EDUCACIÓ

En matèria sanitària, s'ha aprovat la proposta de PSPV-Compromís (amb el vot a favor dels grups del Botànic i l'abstenció de Cs i rebuig del PP) per a elaborar un pla integral per a reduir les llistes d'espera o la recuperació de la gestió pública dels departaments en règim de concessió. Podemos havia plantejat entre les seues propostes, a més de la defensa de la sanitat pública o mecanismes de suport als afectats per iDental la implantació d'una taxa finalista sobre les begudes ensucrades per a combatre l'obesitat. Aquest últim punt ha quedat reduït finalment a elaborar un estudi sobre la necessitat i oportunitat de la seua entrada en vigor en el text consensuat amb la resta del Botànic.

Per la seua banda, en educació s'ha aprovat, amb l'abstenció del PP, el text que havia impulsat per Podemos (consensuat amb PSPV i Compromís) en el qual s'insta a engegar un pla per a dignificar la labor dels professors que compte amb un "calendari concret" per a atendre les reivindicacions d'aquest col·lectiu i que passa per reduir les seues hores lectives en tots els nivells, disminuir les ràtios, recuperar la figura del tutor generalista en primària i estabilitat per a interins.

Així mateix, inclou l'ampliació de plantilles en els centres educatius, la creació de la plaça d'administratiu escolar en tots els CEIP per a "descarregar al docent de funcions pròpies de la gestió burocràtica dels centres" i recuperar el poder adquisitiu del personal docent.

D'igual manera, la cambra autonòmica reclama l'ampliació de la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys amb l'objectiu de cobrir el 100% de la demanda i incloure la universalització de l'oferta de cursos gratuïts de valencians per a "afrontar les futures necessitats de millora de capacitat en aquesta llengua per a l'accés a la funció pública i el plurilingüisme", mesura que el diputat de Podemos César Jiménez ha qualificat de "Pla Marshall del valencià".

DIPUTACIONS

No obstant això, s'ha rebutjat una resolució de Podemos pactada amb Compromís en la qual es demanava aprovar mesures urgents que incorporen els pressupostos de les diputacions a la Generalitat, ja que, segons ha indicat el PSPV en el seu torn de rèplica, "una modificació d'un calat tan important com la supressió de les diputacions no pot ser objecte d'una proposta de resolució", sinó que caldria abordar-la "amb serietat i rigorositat". Han votat en contra PP, PSPV i Ciutadans.

D'igual manera, no ha tirat endavant una proposta del PP que reclamava la supressió de la Conselleria de Transparència i que les seues competències anaren assumides per altres unitats de l'administració i que els 400.000 euros d'estalvi en alts càrrecs i personal eventual es destinara a polítiques socials i inclusives.

Tampoc s'han recolzat iniciatives dels 'populars' en les quals se sol·licitava que la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC) en els títols de crèdit de cada programa de À Punt indicara el cost, una altra perquè no es vetara al Rat Penat d'ajudes públiques i una altra que reclamava que "no se subvencione a entitats que recolzen el procés", com ha explicat Jorge Bellver.

Destacats