Lambda reclama "valentia" per a promocionar la prova del VIH en tot el circuit assistencial

Guardar

Prova de VIH realitzada en un centre de salut
Prova de VIH realitzada en un centre de salut

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, reclama mesures "valentes" i efectives per a promocionar la prova del VIH i la prevenció combinada en tot el circuit assistencial, així com el desenvolupament del pacte social per la no discriminació i la igualtat de tracte associada al VIH.

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida de l'1 de desembre, se suma a la visibilització per a eliminar "tot tipus d'estigma i discriminació", al costat d'altres entitats com AVACOS-H, CCASCV, ASHECOVA i Àmbit, agrupades totes en Calcsicova, Coordinadora d'Associacions de VIH-sida de la Comunitat Valenciana, i l'estatal CESIDA.

La seua principal reivindicació és una educació sexual adequada i integral per a evitar la transmissió del VIH entre els més joves, així com informació actualitzada sobre la infecció perquè "molta gent encara no sap que les persones en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH", explica en un comunicat el coordinador general de Lambda, Fran Fernández.

Aquest migdia se celebra una concentració en la plaça de l'Ajuntament de València per a llegir el manifest pel dia mundial, acompanyada per l'etiqueta '#HoyMasQueNunca' en xarxes socials per a reclamar "visibilitat per a no retrocedir en drets i avanços socials".

Des de Lambda lluiten per a eliminar tot tipus d'estigma i discriminació, "també en el sistema de salut, on les persones trans amb VIH són especialment estigmatitzades", per la qual cosa demanen que els sanitaris tinga recursos suficients, formació i habilitats psicosocials per a abordar de manera satisfactòria les necessitats específiques del col·lectiu LGTB+ amb VIH.

Des de fa més de deu anys, realitza un programa d'atenció a "treballadors del sexe" al costat de la Federació de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB). Durant tot l'any reparteixen material preventiu i ofereixen informació personalitzada sobre salut sexual i atenció a necessitats d'índole sociosanitària, tant en la seu de l'entitat com en espais de treball sexual al carrer i en habitatges particulars.

No obstant això, Lambda insisteix que qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de realitzar-se proves d'infeccions de transmissió sexual (ITS), almenys una vegada a l'any per a evitar diagnòstics tardans i així parar la transmissió del virus. Això permet accedir a tractaments al més prompte possible i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH, defensa Tina Belando, psicòloga responsable de salut sexual en l'entitat.

El col·lectiu LGTB+ de València ha organitzat el concurs fotogràfic 'Davant l'estigma, captura la VIHda' per a trencar amb els prejudicis socials associats al VIH. La fotografia guanyadora, triada per un jurat relacionat amb l'activisme i amb el món de la fotografia, és 'Respectar la diversitat', de Daniel Oliver. L'exposició es traslladarà a les seues xarxes socials davant la impossibilitat de rebre públic.

Destacats