La visita a seu d'Hisenda, les ruïnes de la ciutat romana i els Banys de l'Almirall, integrades en itinerari únic

Guardar

Hisenda integrarà en un itinerari cultural únic la visita al Palau del Almirall, a les ruïnes de la ciutat romana i als Banys de l'Almirall
Hisenda integrarà en un itinerari cultural únic la visita al Palau del Almirall, a les ruïnes de la ciutat romana i als Banys de l'Almirall

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic integrarà en un únic itinerari cultural la visita a la seua seu, situada al carrer Palau número 12 i que data de principis del segle XIV, les ruïnes de l'antiga ciutat romana del subsòl de l'edifici, així com els banys medievals de l'Almirall, d'estil àrab, únics a la ciutat de València i situats en una construcció adjacent pròxima al palau del mateix nom.

Així, les obres de remodelació del Palau de l'Almirall permetran fer visitable per primera vegada tot l'edifici la pròxima tardor. Aquest conjunt patrimonial es convertirà en un punt neuràlgic en els nous itineraris culturals de la ciutat i passarà a formar part de la iniciativa Palaus Transparents visitables per la ciutadania, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El sotssecretari de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, Daniel González Serisola, ha destacat que "s'obriran les zones més emblemàtiques del Palau de l'Almirall a tota la ciutadania valenciana". "Es tracta d'un pas important que permet conjuminar el vessant administratiu de l'edifici i la cultural", ha apuntat.

En el disseny de l'itinerari s'han utilitzat nous suports tecnològics expositius que facilitaran la interacció i coneixements històrics i culturals de les persones visitants, al mateix temps que preservaran l'estructura de l'edifici, ja que s'han dissenyat per a ser totalment respectuosos amb l'entorn.

Un sistema de vídeo compost per tarimes mòbils amb espills, projeccions al pati sobre les diferents etapes de l'edifici i en el mur de tàpia medieval que reprodueix els seus acabats originals, la possibilitat de realitzar visites virtuals o la disposició de codis QR per a descàrrega d'informació en els dispositius mòbils com a complement a la visita del conjunt, són algunes de les possibilitats que es posaran a la disposició de la ciutadania.

"Amb aquests sistemes, la Generalitat entra en l'avantguarda pel que fa a noves tecnologies interactives per a mostrar el llegat patrimonial", ha subratllat Serisola, i ha assenyalat que un dels objectius del projecte és "acostar a la ciutadania a la història, saber d'on venim i com hem anat evolucionant, i per a això és necessari preservar les restes que testifiquen l'evolució i mostrar-los de la manera més adequada".

NOUS RECURSOS INTERACTIUS

Així mateix, s'ha dissenyat un sistema de projecció compost per tarimes mòbils amb espills que reflectiran els alfarjes policromats del segle XIV de dues de les sales més emblemàtiques de l'edifici. Aquestes tarimes estaran equipades amb un sistema de vídeo que explicarà la iconografia dels alfarjes, així com els treballs arqueològics duts a terme durant la intervenció en el conjunt.

També es projectaran al pati simulacions sobre les diferents etapes del Palau de l'Almirall, que és d'origen gòtic, però que ha patit diverses transformacions al llarg del temps, i s'inclouran projeccions en el mur de tàpia medieval en les quals es recrearan els diferents acabats originals.

D'altra banda, es disposarà de codis QR que permetran a les persones visitants descarregar-se material addicional sobre els punts més significatius i s'oferirà la possibilitat de realitzar visites virtuals als qui no puguen desplaçar-se fins al lloc.

El sotssecretari ha ressaltat que "els béns patrimonials poden convertir-se en autèntics i poderosos recursos per a la ciutadania, al servei de l'educació i de l'oci cultural". "Per a això, estem impulsant els mitjans pedagògics interactius més adequats que permeten mostrar com un palau gòtic es converteix en el que és en l'actualitat, un modern edifici administratiu que preserva la seua zona històrica més valuosa", ha exposat.

OBERTURA A LA TARDOR

Aquest itinerari pel Palau de l'Almirall podrà inaugurar-se la pròxima tardor. La Direcció General de Patrimoni ha liderat el desenvolupament del projecte, que inclou un pla museogràfic que permetrà posar en valor tot el patrimoni cultural del conjunt de l'Almirall: el palau amb el seu pati gòtic i les sales amb els alfarjes policromats de l'entresòl, les ruïnes romanes del subsòl i els banys de l'Almirall situats en l'edifici adjacent.

Per part seua, la directora general de Patrimoni, Isa Castelló, ha afirmat que "en principi, l'objectiu bàsic era adequar l'edifici per a augmentar les mesures de seguretat, fer-lo més accessible i més eficient energèticament i eliminar les patologies existents". "Però a mesura que avançava l'obra i a la llum de les restes trobades en el conjunt, es van incloure serveis arqueològics que han culminat en la redacció d'un pla museogràfic que permetrà la seua conservació, protecció i visita pública", ha agregat.

PALAU DE L'ALMIRALL

El Palau de L'Almirall és un edifici gòtic construït a principis del segle XIV que encara conserva part de l'estructura i detalls arquitectònics originals, així com una completa col·lecció de cassetonats policromats de tipus alfarje o sostre pla.

La família Vila-rasa va ser qui va iniciar l'edifici original i la primera a habitar-lo. També va ser la mansió dels almiralls de la Corona d'Aragó després de la conquesta de València per part de Jaume I.

Així mateix, han viscut en aquest immoble els comtes de Sinarques, descendents dels almiralls, així com les famílies Cardona, Palafox, Llançol de Romaní o Borja, a més dels marquesos de Guadalest i els d'Ariza. Aquestes famílies van anar col·locant els seus escuts d'armes en els cassetonats del Palau.

Actualment, es manté el pati-vestíbul, l'únic genuïnament gòtic entre els edificis palatins de caràcter privat de la ciutat, que també alberga elements renaixentistes.

Arxivat a:

Destacats