La taxa turística manté en tensió al Consell

La conveniència d'aquest impost a les pernoctaciones turístiques continua sent motiu de debat en el si dels partits del Botànic

Guardar

Persones a la platja de Gandia
Persones a la platja de Gandia

Els diferents partits que conformen el conegut com a Pacte ‘del Botànic' aprofundeixen les seues idees respecte a la polèmica taxa turística. Aquest impost a les pernoctacions turístiques genera inquietuds i una tensió constant a causa de la importància de reconduir el turisme cap a una activitat més sostenible econòmicament i mediambientalment. Davant això, tant govern com oposició o els mateixos partits que integren el Botànic, segueixen sense posar-se d'acord.

A la fi del mes de setembre, la Comunitat Valenciana entrava de ple davant el debat sobre la conveniència de la implantació d'una taxa turística. Setmanes després, les converses avancen i amb això les postures de cada part s'aclareixen. Així i tot, aquesta taxa turística, que té com a fi compensar les externalitats negatives de l'activitat econòmica que no assumeix el sector serveis, continua sent fruit de discrepàncies.

D'una banda, des del partit socialista sostenen que ha d'estudiar-se el marc impositiu i diferenciar entre territoris, ja que per a ells no és comparable el turisme de masses de Benidorm amb el de municipis rurals. No obstant això, els seus socis en l'Executiu, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, insisteixen a crear un gravamen que compense el reforç en atenció sanitària, neteja o seguretat, que acaba recaient en els veïns a través dels impostos ordinaris.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, s'ha pronunciat en diferents ocasions sobre aquesta taxa turística. En la seua opinió, es mostra contrari i al·lega al fet que s'ha de tindre empatia amb el sector del turisme pel greument afectat que s'ha vist durant la pandèmia. Cal recordar que l'aplicació d'aquesta taxa turística suposaria un impost d'un o dos euros per turista.

Segons la patronal hotelera Hosbec (Associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat Valenciana), la taxa tindria un impacte negatiu sobre la demanda turística. “No existeix cap necessitat de posar en marxa aquesta figura impositiva, molt menys si tenim en compte que el sector està encara sumit en la més greu crisi que ha patit en la seua història i que encara ens queden molts mesos de dificultats per davant", explicava fa un parell de setmanes la patronal hotelera mitjançant un comunicat.

D'altra banda, des del sector de les Kellys, les cambreres de pis, es mostren favorables a la taxa turística. Segons destaquen col·lectius com aquest, l'impost podria usar-se per a millores en les condicions del treball del sector turístic, així com per a formació i atenció a la seguretat i salut dels empleats

Catalunya ja ha recaptat 371 milions d'euros

Actualment, tan sols dues autonomies espanyoles contemplen un gravamen al turisme. I precisament són les que més turistes estrangers i nacionals reben. Catalunya i Balears tenen aquest impost vigent des de 2013 i 2016, respectivament.

Segons l'Agència Tributària de Catalunya, des de 2013 les arques públiques han arribat a recaptar fins a 371 milions d'euros. A més, aquesta comunitat autònoma va aprovar recentment un augment de l'import que fregarà els 4 euros per persona i nit a Barcelona. El recàrrec varia en funció de l'allotjament i del municipi, amb un mínim de 90 cèntims per persona i dia i la recaptació es reparteix a mig fer entre Generalitat i Ajuntaments, destinant el 50% per a plans de foment del turisme.

A Balears, aquest gravamen es va crear al principi com a "ecotaxa” per a reduir l'efecte del turisme en la contaminació de les illes. Segons siga la temporada baixa o alta, es recapta una quantitat determinada, ja que hi ha diferències. El preu varia també en funció de la mena d'allotjament.

En cap d'aquestes dues autonomies s'observa un descens de visitants i tampoc un augment a l'índex de preus, tal com indica un informa de la Fundació Nexe. De fet, des de la seua aplicació a Catalunya, s'ha passat de 63,6 milions de pernoctacions en 2013 a 76,5 en 2019, i en aquest període, el nombre de pernoctacions s'ha incrementat el 20%. En aquest sentit, en 2019, dels 58,2 milions de pernoctacions hoteleres que es van registrar a Catalunya, i que van pagar la taxa corresponent, el 73% van ser de turisme estranger".

Pel que respecta a la situació valenciana, ja s'han realitzat informes preliminars que preveuen que aquest impost no tindria impacte en la demanda turística en el cas que siga de 2 euros per persona. No obstant això, l'informe de la Comissió per a la reforma tributària valenciana, ratificat pel Govern autonòmic en l'últim ple, desaconsella la implementació "en les circumstàncies actuals" d'aquest tribut. Així, el debat sobre aquesta taxa turística continua obert.

Destacats