La societat valenciana clama per un finançament just i recorda que "hem estat infrafinançats durant dècades"

Malgrat les previsions de pluja, partits polítics i agents socials han eixit al carrer per a reivindicar un canvi en el model de finançament

Guardar

Manifestació per un finançament just
Manifestació per un finançament just

Èxit d'assistència en la manifestació que la plataforma Per un Finançament Just ha convocat, aquesta vesprada, a les 18.00 hores, en les tres capitals de província. La plaça de Sant Agustí de València s'anava omplint de ciutadans i ciutadanes cansades de continuar carregant "amb la motxilla de la discriminació pressupostària". Així, els principals partits polítics i agents socials han eixit al carrer per a alçar la veu i reivindicar un canvi en el model de finançament que siga just i, sobretot, igualitari.

La Comunitat Valenciana, hui dia, continua sent la comunitat autònoma pitjor finançada d'Espanya amb una renda per càpita dotze punts per davall de la mitjana, la qual cosa suposa que el territori valencià reba 215 euros menys per persona que la mitjana estatal, i fins a 703 euros menys en comparació amb la comunitat autònoma millor finançada.

Una situació que, com ha assenyalat el conseller Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "ha de revertir-se de manera urgent i sense dramatismes perquè comptem amb els recursos suficients per a garantir una educació, una sanitat i uns serveis socials de qualitat als cinc milions de ciutadans i ciutadanes". "Hem de fer-nos sentir en tots els racons d'Espanya i davant el mateix Ministeri d'Hisenda, perquè aquesta és una qüestió de justícia social i urgeix posar fi a aquesta discriminació", ha assegurat.

Manifestació per un finançament just
Manifestació per un finançament just

Per aquest motiu, la manifestació d'aquesta vesprada, que ha recordat a l'èxit que ja va tindre la de 2017, ha recorregut els carrers del centre de València per a exigir, al Govern d'Espanya, inversions ajustades al pes poblacional, el reconeixement del deute acumulat per l'infrafinançament i el canvi del model de finançament. En finalitzar el recorregut, es llegirà un manifest amb aquestes principals reivindicacions.

Quant als partits de l'oposició, la síndica en Les Corts, Ruth Merino, ha lamentat que "quatre anys després de la manifestació massiva en la qual la ciutadania va reivindicar acabar amb aquesta injustícia que afecta la nostra educació, sanitat i dependència no s'ha avançat pràcticament res". No obstant això, ha admés, "hem avançat en què hi ha un reconeixement a nivell nacional que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada d'Espanya".

Una postura que també ha compartit el president del PPCV, Carlos Mazón, que ha manifestat que "no busquem privilegis, volem el que ens correspon. Alacant, València i Castelló ixen hui al carrer per a posar a la nostra terra per damunt de tot perquè ja ens toca".

El Consell se suma a la manifestació

Malgrat que l'Executiu central manté la postura que va traslladar a Compromís d'ampliar els recursos en el nou model de finançament, aquest canvi encara no s'ha realitzat, per la qual cosa el Consell ha decidit mantenir la seua assistència a la manifestació per un finançament just.

Així, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat "la necessitat d'un sistema de finançament just per a tot el país perquè l'Estat de Benestar puga funcionar". En aquest sentit, ha assenyalat que "assumim la responsabilitat com a poble".

Per part seua, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha afirmat que "hui reclamem el que és just, el que és nostre, de tots els valencians i valencianes, perquè cal no oblidar que són els diners que ens correspon per a Sanitat, Educació, Serveis Socials o per a crear ocupació".

Finalment, el vicepresident segon, Héctor Illueca, ha explicat que "sense recursos suficients, no és possible protegir els drets socials. L'infrafinançament compromet el benestar de la societat valenciana. Per això estem hui ací".

"La situació continuarà sent insostenible si s'obvia que hem estat infrafinançats durant dècades"

Si bé és cert que el president del Govern, Pedro Sánchez, es va comprometre, durant l'acte de clausura del 14 Congrés Nacional del PSPV-PSOE, a "aprovar, negociar i acordar" un nou sistema de finançament autonòmic, al mateix temps que garantia compensar amb recursos "per a mantenir la cohesió social de la ciutadania" fins que el nou model no siga una realitat; com ha assenyalat Soler "la situació continuarà sent insostenible a llarg termini si el nou model ens situa en igualtat de condicions que a la resta d'autonomies, però òbvia que hem estat infrafinançats durant dècades i, per tant, que el nostre nivell d'endeutament supera ja els 50.000 milions d'euros".

Així, ha demanat que la societat valenciana "no oblide en la seua reivindicació que, per a garantir una reducció de les ràtios escolars, la millora de les llistes d'espera o un increment de la dependència fan falta uns recursos dels quals fins ara el Consell no ha disposat i han ocasionat un increment del deute a la qual el Govern central ha de donar una solució".

Es preveu que en les pròximes setmanes, el Govern central present el document base sobre el criteri de repartiment del nou model de finançament, que anirà en la línia de l'exigit per la Comunitat Valenciana.

Destacats