La pujada d'impostos com a línia roja dels Pressupostos

Els síndics i portaveus Mata, Ferri, Davó, Bonig i Merino aporten la seua visió sobre els Pressupostos de la Generalitat mentre Compromís i Unides Podem miren amb recel al PSPV per asseure’s amb Cantó

Guardar

corts_navidad
corts_navidad

L'esborrany dels Pressupostos per a 2021 de la Generalitat Valenciana que aquest divendres passat van quedar aprovats en el ple del Consell evidencien "els pressupostos per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social" els quals, per primera vegada, superaran els 25.000 milions d'euros, situant-se exactament en els 25.627.550,65 milions d'euros, enfront dels 23.021.985,48 d'aquest 2020. No obstant això, dels 25.627 pressupostats per a aquest 2021, 14.000 milions aniran destinats a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, és a dir, el 55% del total dels Pressupostos de 2021, ja que segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "són les tres conselleries més socials i que més impacte tenen amb la pandèmia".

No obstant això, mentre Compromís i Unides Podem miren amb recel al seu soci de govern, el PSPV, i al mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest, s'asseu amb Ciutadans per pactar el suport de la formació de Cantó als Pressupostos de la Generalitat per a 2021. Tot i que el primer esborrany dels comptes de la Generalitat per a l'any vinent, el 2021, ja estan presentats, i el Botànic al complet pretén apujar els impostos a les classes altes, és a dir, "que paguen més els que més tenen", en paraules del síndic de Compromís, Fran Ferri, les constants reunions entre ambdós líders del PSPV i Ciutadans, Puig i Cantó, podrien efectuar un canvi en la ruta dels futurs comptes, ja que Ciutadans ja ve anunciat, de fa un temps cap ací, que no donarà suport als pressupostos si aquests contemplen una pujada d'impostos.

D'aquesta manera, és la pujada d'impostos per a eixe 0'6% de la societat valenciana la línia roja dels pressupostos? Fins a quin punt cediria el botànic per comptar amb el vot a favor dels 18 diputats i diputades de Ciutadans? Està disposat el president Puig a no efectuar eixa pujada d'impostos per tindre el suport de Cantó? Què opina cada grup parlamentari?

'El PSPV no té línies roges en els Pressupostos'

El síndic del PSPV, Manolo Mata assegura que el PSPV-PSOE "no té línies roges quant als pressupostos", i incideix que "els i les socialistes estudiarem tot el que siga de sentit comú". Mata explica que hi ha dos elements fonamentals a tindre en consideració, el primer és que "la política impositiva de la Generalitat la va aprovar per unanimitat el govern en el qual estan els tres partits, PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, en la Llei d'Acompanyament", i el segon és que "el Govern d'Espanya ens obri la porta a estudiar determinades millores fiscals". No obstant això, Mata incideix que "no hi ha línies roges". Així mateix, Mata assegura que la cosa més important que "tenim clara" és que "no volem apujar impostos ni a les classes mitjanes ni a les persones que pitjor ho estan passant en aquesta crisi". A partir d'ací, "hem de veure com s'elabora una proposta de fiscalitat justa", però "cal tindre en compte que la fiscalitat no s'improvisa, sinó que aquest tipus de propostes requereix molts estudis i treball previ". "La voluntat que els més rics paguen més ens sembla molt raonable, però cal estudiar molt bé com fer-ho", assegura Mata.

'No és el moment de fer experiments amb la dreta'

Per altra part, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, comenta que "Compromís donarà suport al pressupost que es van acordar al Consell i treballarà per a fer més passos en l'enfortiment dels serveis públics", però que la línia roja de la seua formació no està en la qüestió de si s'apugen o s'abaixen impostos "sinó a qui se li apugen i a qui li abaixen". "Este Consell va abaixar els impostos a 1,5 milions de valencians amb ingressos mitjans i va pujar-los als més rics. Nosaltres proposem un pas més en eixa direcció que afectaria el 0,6% més ric, als bancs i les multinacionals que contaminen... i que ens permetria recaptar fins a 100 milions d'euros per a destinar a polítiques per a les persones", assegura Ferri. Respecte a la postura de Ciutadans amb el seu vot en contra per aquesta suposada pujada d'impostos, Ferri incideix en què "a diferència del que passa a Madrid, el Botànic té majoria per a aprovar els pressupostos", però que a Compromís "sempre estarem a favor de sumar". "El més important no és qui ix en la foto el dia que s'aproven els pressupostos sinó si eixos pressupostos són útils als valencians cada dia de l'any", assegura Ferri, al que prossegueix que "creiem que seran més útils amb 100 milions addicionals que ens permeten enfortir, per exemple, la sanitat". Així, el missatge de Ferri és d'enfortiment del mateix govern, ja que "no és el moment d'allunyar-se del Botànic o de fer experiments amb la dreta sinó de fer més polítiques per a les persones", comenta Ferri.

'Ciutadans vol blanquejar la seua nefasta gestió a Madrid o Múrcia apropant-se al Botànic'

Seguint aquesta línia, la síndica de l'altre soci de govern, Unides Podem, Naiara Davó, assegura que les línies roges de la formació morada es basen a evitar les privatitzacions dels serveis públics. D'aquesta manera, Davó assegura que Unides Podem advoca per recuperar per a la gestió pública els serveis fonamentals, ja que "és completament necessària per a garantir la protecció i la igualtat per a les valencianes i valencians". Respecte a la postura i possible negociació amb Ciutadans, Davó assegura que "el debat mai ha sigut impostos sí o no sinó impostos a qui i per a què". "Estem a favor que les grans fortunes paguen el que han de pagar per llei, i volem abaixar els impostos a les classes mitjanes i treballadores", incideix Davó prosseguint que "qui més té, més ha de pagar". Sens dubte, el titular de Davó és que "sense justícia fiscal no hi ha justícia social". D'aquesta manera, Davó explica que "Ciutadans vol blanquejar la seua nefasta gestió a Madrid o Múrcia apropant-se al Botànic, però hem de repartir els esforços de la reconstrucció de la nostra terra i els rics han de col·laborar amb la resta de la societat en aquesta reconstrucció", i per això, "el full de ruta del Botànic avança en aquest sentit amb fermesa".

'Des de 2016, el Botànic ha augmentat un 40% els alts càrrecs, assessors i organismes'

Mentrestant, la síndica i presidenta del Partit Popular, Isabel Bonig, assegura que la línia roja del seu partit està clara: "els pressupostos han d'estar enfocats a salvar vides". "La despesa sanitària és insuficient en temps de pandèmia i perd pes en el total dels pressupostos, la dependència pràcticament està congelada, però és que, per l'altra banda, el sector públic de la Generalitat torna a créixer, amb quatre organismes més, un 13,3% del pressupost i 247 milions d'euros", assegura Bonig, al que incideix que no poden ser uns pressupostos "de privilegis per al Botànic". En aquest sentit, Isabel Bonig ja ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat dels Pressupostos "perquè creiem que són uns comptes molt millorables". No obstant això, Bonig assegura que "estic disposada a parlar amb el president Puig i canviar algunes coses". "Estem oberts, però dependrà del que ell vulga, ja veurem si és veritat que vol consens o no", comenta Bonig. D'aquesta manera, Bonig assegura que voldria negociar amb el Botànic la rebaixa de privilegis del Govern, ja que "és important", al que ens explica que "des del seu primer pressupost, en 2016, el Botànic ha augmentat un 40% els alts càrrecs, assessors i organismes". I així, "el PP també milloraria la partida sanitària", que "cal que estiga enfocada a la pandèmia i les seues derivades: millorar l'Atenció Primària, el conflicte dels MIR, etc.", assegura Bonig. Quant a la pujada d'impostos, Bonig assegura que el PP està "en contra", ja que "una bona política fiscal no ha d'afectar les butxaques dels ciutadans, al contrari, una baixada d'impostos reactiva l'economia i el consum".

'Hui en dia, Ciutadans no podria donar suport als Pressupostos de la Generalitat'

Per altra part, Ciutadans no podria donar suport a uns pressupostos de la Generalitat "que contingueren pujades d'impostos a la classe mitjana i treballadora valenciana i que no foren reflex de l'acord de reconstrucció", i així ens ho trasllada la seua portaveu adjunta, Ruth Merino, qui a més ens anuncia que de moment es compleix una premissa bàsica que és la de "no apujar impostos, però encara trobem a faltar moltes de les nostres peticions, principalment respecte a les places de residències de majors", ja que "no hi ha cap import dedicat a construcció de residències", assegura Merino, posant l'accent en la falta "d'increment en el nombre de metges i infermers, ajudes per als autònoms i la necessària auditoria externa de l'administració, per a detectar ineficiències i poder corregir-les". D'aquesta manera, Merino assegura que "hui en dia, Ciutadans no podria donar suport als Pressupostos de la Generalitat". Seguint amb les negociacions, Merino comenta que "esperem negociar i aconseguir durant el tràmit d'esmenes que accepten, almenys, les peticions que he esmentat, que són moderades, assenyades i necessàries per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat Valenciana". Tanmateix, des de Ciutadans transmeten que "estem en contra d'apujar impostos en general i menys encara en la situació actual, en la qual el necessari és incentivar el consum i la inversió, proporcionar liquiditat a les pimes i els autònoms i facilitar les coses als ciutadans". "El problema de l'escassa recaptació està en l'economia submergida i en la ineficient gestió dels tributs", assegura Merino.

Destacats