La mobilitat es restringirà en Nadal, només es podran reunir fins a 10 persones i toc de queda a la 1.30 hores

El Ministre Illa ha avançat l'acord amb les autonomies de cara a les festes nadalenques

Guardar

navidad-valencia-ayuntamiento
navidad-valencia-ayuntamiento

El Govern i les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres, en el si de Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), limitar l'entrada i eixida en les comunitats i ciutats autònomes entre el 23 de desembre del 2020 i el 6 de gener del 2021, així com un màxim de 10 persones en les reunions, llevat que es tracte de persones que viuen en el mateix domicili i que no se superen dos grups de convivència com a màxim.

A més, i segons s'estableix en l''Adopció de Mesures de Salut Pública per a la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques', s'ha acordat fixar el toc de queda a les 1.30 hores els dies 24 i 25 de desembre, Nit de Nadal i Nit de cap d'any, si bé només per a tornar al domicili i "mai" per a desplaçar-se a altres trobades socials.

"És un acord molt important i d'ampli consens, resultat del treball coordinat entre Sanitat i les comunitats autònomes que faran que aquest nadal siga diferent. I és que, no només es tracta de celebrar un nadal diferent, sinó de celebrar molts nadals més", ha dit en roda de premsa la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, després del ple del CISNS.

En concret, en el document s'assenyala que en el període del nadal, les comunitats autònomes i ciutats autònomes faran efectiva la limitació de l'entrada i eixida en aquests territoris, menys per a aquells desplaçaments, adequadament justificats que es produïsquen per algun dels motius previstos en aquest article, així com per als desplaçaments a territoris que siguen lloc de residència habitual de familiars o afins del desplaçat, complint-se en tot moment els límits a la permanència de grups de persones que siguen aplicables.

No obstant açò, i a la vista de l'evolució de la situació epidemiològica, les regions podran establir que aquesta última excepció, relativa als desplaçaments a territoris que siguen lloc de residència habitual de familiars o afins del desplaçat, únicament resulte aplicable en dies determinats. Tot açò no serà aplicable a Canàries ni a Balears a causa de les característiques pròpies de la insularitat.

En aquells casos en què els residents de centres residencials sociosanitaris realitzen una eixida més perllongada amb motiu de les celebracions nadalenques, aquestes quedaran restringides a un únic domicili i mantenint una bambolla de convivència estable. A més, al seu reingrés s'aconsella la realització d'una prova de diagnòstic d'infecció activa i els dies posteriors al reingrés s'extremaran les mesures de vigilància i prevenció.

CAVALCADES ESTÀTIQUES I CAMPANADES VIRTUALS

Respecte als esdeveniments de nadal, en el pla es prohibeix entre el 23 de desembre del 2020 i el 6 de gener del 2021, la celebració d'esdeveniments presencials amb elevada afluència de públic, llevat que es garantisca el compliment de l'establit en el document de 'Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per COVID-19 a Espanya'.

Així mateix, es recomana la celebració d'activitats en les quals es puguen garantir el compliment de les normes d'higiene i prevenció, tals com cavalcades de reis estàtiques en llocs on es puga controlar l'accés, campanades virtuals o retransmissions d'esdeveniments nadalencs per televisió o altres opcions telemàtiques.

En aquest punt, en el document que se'n va a aprovar aquest dimecres s'ha suprimit la recomanació de realitzar la marató de 'Sant Silvestre', reflectida en el primer esborrany, i es prohibeix la celebració dels grans esdeveniments esportius, aconsellant realitzar-los de forma virtual.

Així mateix, les activitats nadalenques tradicionals que se celebren en cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o similar es realitzaran respectant l'aforament previst en la comunitat o ciutat autònoma corresponent. Quan siga possible, es recomana que les activitats es realitzen a l'aire lliure i sempre garantint que es compleix la distància de seguretat per a minimitzar el contacte entre els assistents.

En relació a les cerimònies religioses en espais tancats, es podran seguir celebrant d'acord a les normes d'aforament establides en cada comunitat autònoma, si bé s'aconsella evitar càntics i utilitzar música pregravada. També s'hauran d'evitar les mostres físique de devoció o tradició.

L'HOTELERIA SEGUIRÀ AMB EL MATEIX HORARI I AFORAMENT

Respecte a l'hoteleria, el pla assenyala que seguiran amb les mateixes normes d'aforament i prevenció, així com amb la resta de restriccions vigents en cada comunitat autònoma, si bé s'insisteix en la importància de garantir una adequada ventilació mecànica o natural en els interiors, així com reforçar la necessitat d'utilitzar mascareta quan no s'estiga menjant o bevent.

Sanitat i les comunitats autònomes van a acordar també recomanar a la població que organitze les seues compres amb antelació per a evitar les grans aglomeracions en carrers i centres comercials. Així mateix, els comerços i carrers comercials hauran de respectar l'aforament previst en la seua regió, assegurant-se el manteniment de la distància interpersonal de seguretat.

Durant el període nadalenc, el document destaca la necessitat que les administracions competents augmenten la freqüència d'horaris del transport públic per a evitar les aglomeracions, garantint una adequada ventilació i el compliment de les mesures de prevenció, que inclouen no menjar i fer un ús correcte de la mascareta. Sempre que siga possible, es recomanarà realitzar els desplaçaments en transport a l'aire lliure.

Finalment, es recomana als estudiants que tornen a casa per a les vacances que limiten les interaccions socials i extremen les mesures de prevenció els 10 dies abans, i una vegada en el domicili, limitar contactes, respectar la seua bambolla de convivència i interactuar sobretot a l'aire lliure, en lloc d'en l'interior.

"Hi ha hagut un nivell ampli de consens i un desig compartit que es restringisca al màxim la mobilitat i els contactes socials", ha resolt Illa.

Destacats