La lluita contra el masclisme serà un dels pilars del nou Botànic

El pacte que va portar al nou govern contempla reforçar lleis i pactes ja existents, a més de la creació de nous per a avançar en l'”erradicació de la violència masclista”

Guardar

Toma posesion paseillo ximo puif-37
Toma posesion paseillo ximo puif-37

El ja President de la Generalitat pel PSPV, Ximo Puig, deixava clar un dels principals eixos del nou govern valencià. Un dia abans de rebre els 52 per a revalidar la seua presidència i a pocs més de jurar càrrec ell i els seus consellers, dedicava les seues primeres paraules en les Corts a la igualtat: "Per desgràcia, fa dos dies va ser assassinada Beatriz a Alboraia. Amb ella són 1.000 les dones assassinades pel terrorisme masclista des de 2003 en Espanya".

Ho tornaria a recordar l'endemà després de la votació, en la seua presa de possessió, en la dels consellers i, a més, també el ressalten els seus socis de govern, Mònica Oltra i Rubén Martínez Dalmau.

Durant aqueixa primera intervenció, va apel·lar a tota la cambra i "als valencians i valencianes" que "legítimament representen", per a formar "una unitat enfront de la barbàrie que representa el terrorisme masclista": "L'equidistància és la connivència", assenyalava en relació a les forces que, com la ultradreta de Vox, camuflen el seu discurs masclista en assegurar que estan en contra "de tota violència" i no solament de la masclista: uns dies abans van ser l'únic grup que no va assistir al minut de silenci per la dona assassinada a Alboraia.

"Eradicació"

Puig va assegurar llavors que aquest "és el problema més greu" que els valencians tenen "com a societat", per la qual cosa és "màxima responsabilitat acabar junts amb aquest drama" que "concerneix a tots i totes".

Per això va assegurar que, si la investidura prosperava -com així ha sigut-, convocaria "immediatament el Pacte contra la Violència masclista" que impulsa la vicepresidenta Oltra "amb tal de reafirmar i intensificar el combat comú per la dignitat".

En el projecte del llavors President en funcions i candidat a la reelecció, s'establien tres grans pilars: creixement, igualtat i democràcia. És en el segon camp, com a primer punt, on les negociacions per a formar el Botànic II queden reflectides en matèria d'igualtat.

Tal com es detalla en l'acord del 'Botànic II', signat a Alacant la setmana passada, la lluita contra el masclisme comportarà nous fons, esforços i legislacions sobre aquest tema. Segons es detalla en el document, que després va adaptar Puig en el seu discurs, que l'"erradicació de la violència masclista és un objectiu principal d'aquesta legislatura".

Per a això, proposen adaptar la Llei de Violència contra les Dones al Conveni d'Istanbul, el primer acord amb caràcter vinculant a Europa, que busca avançar per una igualtat efectiva mitjançant múltiples aspectes, des de la defensa judicial fins a la sensibilització dels homes. També es proposen "garantir el tractament psicològic gratuït a les víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles", mitjançant els serveis "territorials especialitzats". És el cas, per exemple, de la Casa de la Dóna de Mislata.

Executiu paritari

També en matèria d'habitatge s'aborda la igualtat. Proposar reservar un mínim del 10% del parc públic d'habitatge per a "garantir recursos residencials destinats a dones víctimes de violència masclista i persones que tinguen a càrrec seu".

Després de la jura, ahir, dels càrrecs de Consellers del seu equip de Govern, Puig ha ressaltat "que, de nou", és un executiu "paritari, amb sis dones i sis homes". Un canvi respecte a l'última legislatura popular, que va acabar amb sis homes i quatre dones.

Dins de la lluita per la igualtat i contra el masclisme, el nou acord de govern també aborda la creació d'una 'Estratègia Valenciana per la igualtat LGTBI', al costat del Consell València LGTBI, amb la intenció de prioritzar "mesures" o propostes, mancant concretar, que estiguen "lliures de lgtbifòbia per a infància, majors i dependents".

"Convicció feminista"

Així, al costat de la reforma de la Llei de Violència contra les Dones, s'avança la creació d'una altra nova: Llei d'Igualtat en l'àmbit laboral. Una nova norma que buscarà acabar amb la bretxa salarial, el foment de la paritat i "polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries". També, sense concretar en quina forma, proposen treballar per a millorar la conciliació millorar o el reconeixement d'educació i treball no formal, com el de cures, àmpliament feminitzat.

Al tancament de la presa de possessió del seu nou equip de govern, Puig ha destacat la "convicció feminista" del grup, i ha reafirmat el seu objectiu d'"acabar amb el terrorisme masclista", una cosa fonamental per a aconseguir una societat "en la qual tots" puguen sentir-se "orgullosos i en la qual ningú se senta al marge".

Destacats