La jutgessa processa al 'yonki del dinero', Medina i set persones més per una de les peces del cas Imelsa

Guardar

marcos-benavent
marcos-benavent

La jutgessa substituta del Jutjat d'Instrucció número 18 de València ha decidit processar a l'autodenominat 'yonki del dinero', Marcos Benavent, exgerent de la qual fora empresa pública Imelsa; a l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Moncada amb el PP, Juan José Medina, i altres set persones més en el qual és la primera ordre de processament dictada dins del cas Imelsa i el seu derivat Taula, la investigació del qual es remunta l'any 2015.

En aquest cas, la jutgessa creu que poden haver-se produït els delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals. La jutgessa processa a Benavent; Medina; Rafael García Barat, administrador de Thematica Events, mercantil en la qual participava el 'yonki del dinero' i sobre la que giren totes les adjudicacions qüestionades en aquesta causa; dues caps de secció de l'Ajuntament de València; l'exdirector financer d'Imelsa i tres empresaris, juntament amb altres cinc societats.

En un acte de data 11 de gener i contra el qual cap recurs, la jutgessa dona deu dies a les parts perquè sol·liciten l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Segons la jutgessa, de les investigacions es desprén la possible existència d'un concert entre determinats membres de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València --en mans llavors de la morta María José Alcón, i l'investigat Rafael García Barat, administrador únic de Thematica, per a adjudicar contractes de manera discrecional en 2008 i 2009, concretament en relació amb el servei de Bibliobús, a mercantils relacionades aquest últim.

Encara que García Barat era l'administrador, Benavent tenia participacions (prop d'un 40%) en l'empresa a través d'un contracte privat que no va arribar a formalitzar-se en el Registre Mercantil. Segons consta en l'acte, el 'yonki del dinero' utilitzava a la mercantil en benefici propi per a aconseguir de manera fraudulenta determinades adjudicacions.

El pressupost real per a l'execució del Bibliobús era de 89.431 euros, per la qual cosa havia d'haver sigut tret a oferta pública. No obstant això, es va fragmentar en imports inferiors a 18.000 euros, import màxim per a ser considerat contracte menor, que es van adjudicar a una altra empresa de García Barat, Liberty Iceberg, i a Thematica. Per a això, es va informar favorablement per la Cap de Servei d'Acció Cultura i amb el vistiplau per a l'abonament de les factures de la cap de Secció Administrativa, totes dues processades en la causa.

La jutgessa estima que en aquest cas el perjudici econòmic ocasionat a l'Ajuntament de València va ascendir a 53.364,18 euros, en ser el cost real dels serveis prestats per al Bibliobus de 35.955,38 euros.

La instructora també considera que hi ha indicis de fraccionament de contractes en 'Metamorphosis', un espectacle audiovisual enquadrat entre les accions que, per part d'Imelsa en col·laboració amb el Museu Valencià d'Il·lustració i Modernitat (MuVIM), es van dur a terme per a la promoció de l'any internacional dels boscos.

La contractació va ser gestionada per Imelsa i va ser  Benavent qui va traslladar al director del departament d'arbres monumentals que es posara en contacte amb Thematica. L'import total de la contractació va ascendir a 234.645,07 euros encara que, segons l'acte, la contractació i els treballs es van realitzar eludint la normativa de contractació vigent i amb un procediment de fraccionament.

Així es van adjudicar de manera directa diferents contractes per imports inferiors a 50.000 euros a diverses empreses, que haurien girat a Thematica pagaments per la diferència entre els treballs efectivament realitzats i l'import abonat per Imelsa. Les mercantils que van facturar per treballs van ser Scope Producciones, Vialbo i CYAN Animatica. Thematica va percebre el 58,2% del cost de la contractació, fins a 136.634,51 euros sense que aquest import responga a cap treball efectivament desenvolupat.

Els administradors o consellers delegats d'eixes mercantils són tres dels processaments en la causa, igual que el que fora director financer d'Imelsa, José Enrique Montblanc. En totes les ocasions, és García Barat qui subministra a aquestes entitats les dades de facturació i els imports a facturar, fets coneguts per Benavent que possibilita el seu pagament amb la col·laboració i signatura Montblanc, que va signar els documents de pagament "assumint la realitat dels serveis i cost, sense que existisca cap expedient de contractació".

Finalment, la jutgessa considera que existeixen indicis que Berceo Mantenimentos va ser administrada per dues persones que es "van prestar" a exercir com a tals per a ocultar al gerent "de fet", que era Benavent. La mercantil, que mancava de treballadors i de capacitat de fer cap treball real, es va utilitzar per a obtenir diners amb fons d'Imelsa per a l'adquisició de patrimoni a Xàbia, segons consta en l'acte.

BETORET I MEDINA

D'altra banda, sosté la jutgessa que les investigacions dutes a terme permeten afirmar la utilització de fons públics des d'Imelsa per a sufragar les campanyes electorals del PP en els municipis de Moncada i Vilamarxant (any 2007) i les generals de l'any 2008 a València.

La instructora entén que Thematica va fer treballs per a la campanya per a Vicente Betoret a l'alcaldia de Vilamarxant i per a Juan José Medina a Moncada, així com per a les eleccions generals de 2008 que haurien sigut pagats a través d'Imelsa. Els treballs van consistir en díptics, cartells o el programa electoral. En el cas de Medina, l'import va ascendir a 11.782 euros, mentre que en el de Betoret va ser de 8.147.

No obstant això, Betoret, actual diputat del PP al Congrés, no figura entre els processaments i en aquesta causa únicament ha sigut cridat a declarar com a testimoni en una compareixença en la qual va dir no recordar la majoria dels aspectes pels quals se li va preguntar.

Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) en el qual s'advertia d'eixes despeses electorals per a l'Alcaldia de Vilamarxant es va incorporar a la causa 13 anys després que ocorregueren els fets, amb el que el presumpte delicte de malversació que s'hauria comés ja havia prescrit.

PP VALÈNCIA

Igualment, segons l'acte, Thematica va executar treballs per al Partit Popular en les generals de 2008 a València, en les quals es va encarregar del disseny i inserció de cartells en línies d'autobús, per import de 27.900 euros, que no van ser declarats com a despeses electorals i els imports de les quals s'haurien satisfet amb fons d'Imelsa a través de facturació amb càrrecs que no respondrien als treballs efectivament realitzats ni al cost real.

Segons l'acte, el coordinador de campanya era Juan José Medina que hauria de ser coneixedor dels fets, com es mostra de la documentació intervinguda en el seu domicili particular.

Destacats