La inclusió i la coeducació: de l'aula al pati

139 centres educatius de la Comunitat Valenciana ja han apostat pels patis inclusius i coeducatius

Guardar

Simulación patio coeducativo
Simulación patio coeducativo

El model educatiu és cada vegada més igualitari i inclusiu. No obstant això, eixos valors no s'han de quedar només dins de l'aula. Per això, cada vegada, més centres educatius estan apostant pel que es coneix com a patis inclusius i coeducatius, espais que s'omplin d'activitats en les quals tot l'alumnat té cabuda per igual. Però, en què consisteixen? En resum, es tracta de crear patis on s'oferisquen alternatives de joc més enllà de la pràctica d'esport a les pistes. Així, si bé hi ha centres que opten per crear racons de música o teatre, hi ha uns altres que reordenen l'espai per a donar protagonisme a un altre tipus de jocs, perquè del que es tracta és de trobar un equilibri entre les múltiples necessitats de l'alumnat.

Un exemple d'aquests patis inclusius i coeducatius el trobem a Mislata. Tal com explicava l'alcalde, Carlos F. Bielsa, l'objectiu no és un altre que "aconseguir la plena igualtat entre homes i dones des de la infància. Educar a través de la coeducació és fer-lo des d'una perspectiva de gènere, valorant les experiències i les aptituds individuals dels xiquets i xiquetes".

Aquesta iniciativa, que va enlairant a poc a poc, agafa impuls amb la 'Guia de patis coeducatius' que la Conselleria d'Educació ha llançat per a ajudar als equips docents i a les comunitats educatives d'escoles i instituts a transformar els patis en espais coeducatius que promoguen relacions igualitàries i inclusives.

"Els patis són els principals espais de socialització de l'alumnat i els estem repensant col·lectivament per a trencar amb estereotips de gènere i conformar espais inclusius. Ja tenim molt bones experiències que s'han fet realitat i cal continuar en aquest camí perquè siga generalitzat", apuntava el conseller Vicent Marzà.

Aquest document, d'accés lliure, que es pot descarregar en el REICO (repositori de recursos per la igualtat i la convivència), orienta als equips docents sobre l'ús dels patis, al mateix temps que ofereix una sèrie de pautes i recomanacions que cal tindre en compte a l'hora de transformar el pati en un espai coeducatiu i inclusiu.

Des de fa ja cinc cursos, des d'Educació s'estan atorgant ajudes a projectes d'innovació referents a patis coeducatius amb una inversió de 370.000 euros, aproximadament. Així, aquesta iniciativa ja s'està desenvolupant en 139 escoles i instituts – "61 ja han acabat de redissenyar el seu pati i els 78 restants l'estan fent aquest curs" –.

Així mateix, Marzà també ha anunciat que, a principis de 2021, "se celebrarà un seminari sobre infraestructures educatives innovadores on es definiran paràmetres generalitzats per a la construcció de patis coeducatius". En la trobada, a més, s'abordaran mesures per a l'obtenció del distintiu d'eficiència energètica i sostenibilitat de les infraestructures escolars i es tractarà com reduir la petjada de carboni dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats