La Generalitat vol implantar els plans del litoral i contra inundacions en sis mesos

Després del pas del temporal Gloria es preveu aprovar el semestre vinent plans que tracten les zones inundables i les platges valencianes

Guardar

Reunion gloria consell
Reunion gloria consell

El Consell impulsarà la implementació del Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) i el Pla d'Acció Territorial de Prevenció de Risc d'Inundació (Patricova) com un dels seus objectius per al semestre vinent, que s'acordarà en el Seminari de Govern de Xàbia-Dénia (Alacant). També estendrà el coneixement d'aquests programes entre tots els agents implicats.

Així ho han acordat el president de la Generalitat, Ximo Puig; el vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i els titulars d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà, i Política Territorial, Arcadi España, en una reunió per a analitzar riscos i solucions en la conservació dels espais del litoral i la inundabilitat de determinades zones de la Comunitat, després d'una setmana del temporal 'Gloria'.

Els tècnics analitzaran les infraestructures que tradicionalment s'han desenvolupat en les zones més sensibles a l'efecte del canvi climàtic, amb l'objectiu d'apostar per "infraestructures verdes" o més adaptables a l'actual situació d'emergència climàtica, detalla l'administració en un comunicat.

En el Pativel segueixen pendents 76 recursos que afecten el pla, molts d'ells iniciats pels ajuntaments. Puig i els consellers han advocat per una reflexió global per part de totes les administracions afectades després dels últims episodis climàtics. També han decidit donar un impuls "definitiu" a la posada en marxa de l'agència de protecció del territori, com a part de les mesures destinades a reforçar la protecció de la costa i altres zones.

Per part seua, la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica pilotarà la participació de la Comunitat en el Pla d'Impuls al Medi Ambient per a l'Adaptació al Canvi Climàtic (PIMA) 'Adapta costes', impulsat pel Ministeri per a la Transició Ecològica amb finançament estatal per a planificació i desenvolupament.

Com a balanç dels efectes de 'Gloria' en els sectors productius, els representants del Botànic han conclòs que l'agricultura és la més afectada, especialment l'aqüicultura. El Consell establirà mesures de suport a les persones els béns immobles de les quals s'hagen vist afectats pel temporal.

Destacats