La Generalitat valenciana i la de Catalunya col·laboraran en matèria de memòria democràtica

Tots dos governs impulsaran accions de reparació, dignificació i reconeixement de persones víctimes de la repressió franquista

Guardar

exhumaciones-fosa-92_03-de-agosto-3
exhumaciones-fosa-92_03-de-agosto-3

El Consell ha aprovat un protocol de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per a treballar de manera conjunta en matèria de memòria democràtica.

A través d'aquest protocol, tots dos governs es comprometen a impulsar diferents accions que contribuïsquen a la reparació, la dignificació i el reconeixement d'aquelles persones procedents de la Comunitat Valenciana, de Catalunya o altres llocs, que van ser víctimes de la repressió franquista arran del cop militar de 1936.

També es desenvoluparan actuacions que tinguen com a finalitat documentar, preservar, senyalitzar i contextualitzar amb rigor històric les fosses que contenen els cossos d'aquells que van perdre la vida en el context assenyalat.

Així mateix, es contemplen activitats de difusió i promoció del patrimoni memorialista democràtic, a més de preveure la col·laboració en la transformació de llocs, on es troben restes de persones represaliades pel franquisme en espais de memòria i reflexió crítica.

A través d'aquest protocol el Govern valencià i la Generalitat de Catalunya mostren el seu compromís per a establir les condicions, i criteris funcionals o tècnics necessaris per a facilitar l'accés a les dades que tinguen en el seu poder per a identificar víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

Al seu torn, està prevista l'organització conjunta d'exposicions, actes, col·loquis i seminaris, entre altres accions, relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la Transició i amb la repressió exercida a partir del cop militar o amb les seues conseqüències.

Aquest protocol també recull la realització de programes educatius, així com projectes de recerca comuns per al desenvolupament de polítiques de transmissió intergeneracional de la memòria. Al seu torn, l'intercanvi d'informació sobre estructura i contingut de tesaurus per a la gestió de les respectives col·leccions de fonts orals i documentals.

El protocol, que té una durada de quatre anys, no suposa cost econòmic. No obstant això, si es desenvoluparen accions que derivaren en despesa, totes dues administracions compartiran el desemborsament en els percentatges que acorden en cadascuna de les iniciatives conjuntes.

D'altra banda, les diferents accions es podran anar ampliant i concretant a mesura que es vagen detectant necessitats específiques.

Arxivat a:

Destacats