La Generalitat recorre davant el TS el decret que canvia les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura

Guardar

Transvasament Tajo-Segura
Transvasament Tajo-Segura

L'Advocacia de la Generalitat ha presentat aquest dimecres davant el Tribunal Suprem un recurs contenciós administratiu contra el Reial decret que canvia les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, aprovat el 27 de juliol pel Govern central, en entendre que es tracta d'una norma que no s'ajusta a dret, segons han confirmat fonts del Govern valencià a Europa Press.

A la fi de juliol el Consell va encarregar a l'Advocacia de la Generalitat que estudiara la possibilitat d'un recurs front aquesta norma del Ministeri de Transició Ecològica que suposa una retallada de les transferències hídriques a la Comunitat Valenciana.

El Reial decret estableix nous llindars per a transferir aigua de la conca cedent (Tajo) a la conca receptora (Segura) per a "evitar situacions d'excepcionalitat i transvasament zero" en les conques receptores de manera que en situació de normalitat hídrica, coneguda com a nivell 2, el màxim mensual a transvasar es redueix de 38 a 27 hectòmetres cúbics d'aigua.

En concret, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va traslladar a l'Advocacia que estudiara el recurs, una decisió que anava d'acord amb la posició expressada per la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, sobre aquest tema.

Mollà havia manifestat el seu rebuig a qualsevol modificació prèvia a l'acord dels plans hidrològics, ja que entenia que plantejar un canvi de les regles explotació abans de culminar el procés de planificació hidrològica "no sols és un insult, sinó també un perill per al transvasament". La consellera apel·lava a la importància de l'agricultura del sud de la CCAA, "un dels sectors productius més importants no sols de la Comunitat Valenciana sinó a nivell estatal".

La Diputació d'Alacant també va presentar el seu recurs contenciós administratiu contra aquesta modificació el dijous de la setmana passada en entendre que aquesta mesura és "arbitrària", "extemporània" i "atempta contra els interessos de la província".

Destacats