La Generalitat i el Govern de Canàries acorden col·laborar en un projecte de big data i intel·ligència artificial per a personalitzar l'atenció sanitària

L'anàlisi de les dades permetrà millorar patrons mèdics i desenvolupar una atenció sanitària més eficient

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres, han signat un conveni de col·laboració per a la gestió i la prestació de serveis propis en matèria d'innovació sanitària a través del Projecte de Medicina Personalitzada Big Data.

Durant la seua intervenció, el president ha destacat que es tracta d'un acord que permetrà l'"actualització" de la sanitat mitjançant l'aplicació de les tecnologies de la informació i de la comunicació i la intel·ligència artificial, amb la finalitat de personalitzar l'atenció sanitària.

Així mateix, ha agraït al president del Govern de Canàries la seua col·laboració en l'execució del conveni que, segons ha manifestat, part de l'aprenentatge la lliçó que ha deixat la pandèmia "la importància d'un sistema de salut publique universal".

Per part seua, Ángel Víctor Torres ha destacat que el conveni suposa l'aposta per la sanitat pública i que es basa en l'ús d'una aplicació informàtica que permetrà "millorar hàbits saludables i prevenir malalties". El president ha assenyalat la necessitat d'ocupar-se de l'atenció a "altres malalties que no són COVID" i que han quedat en segon pla durant la pandèmia.

Per a Torres aquest conveni significa "estrényer llaços entre les dues comunitats" i pretén aprofitar els recursos per a apostar per la sanitat pública i universal "a l'abast de qualsevol persona independentment de la seua condició, de la seua situació econòmica i del lloc en el qual viu".

Tecnologia per a una atenció sanitària més eficient

El conveni contempla el desenvolupament d'una aplicació informàtica destinada a estudiar hàbits alimentosos, activitats físiques, salut mental i altres hàbits socials i de consum dirigida a millorar l'anàlisi de patrons mèdics a través de macrodades i intel·ligència artificial. En concret, es processaran grans volums de dades per a millorar l'atenció oferida pels professionals de la salut, tant de manera presencial com remota, gràcies a nous sistemes alternatius d'assistència virtual.

L'objectiu final consisteix a millorar l'atenció sanitària (diagnòstic, tractament i investigació) de pacients amb malalties cròniques, oncològiques, degeneratives i rares, mitjançant eines de suport a la decisió clínica.

La iniciativa és fruit d'una actuació de Compra Pública d'Innovació desenvolupat per totes dues comunitats autònomes que compta amb un pressupost de 5.833.774 euros, dels quals la Generalitat aporta 2 milions (cofinançats per FEDER en un 50%) i el Govern de Canàries assumirà 3.833.774 euros (finançats per FEDER en un 85%).

Aquest projecte s'emmarca en el Programa FID Salut (Foment de la Innovació des de la Demanda) del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN), un instrument per a la promoció d'iniciatives de Compra Pública d'Innovació.

14.000 persones voluntàries

La fase inicial del projecte, que començarà d'ací a poc temps, consistirà a recollir i processar informació de més de 14.000 persones voluntàries, 7.000 en cada comunitat autònoma, de manera anònima i a través de l'app CuidaT-e.

Els resultats recollits permetran una major accessibilitat i una millor orientació en les tasques dels professionals sanitaris en la seua atenció als pacients.

Aquesta primera fase tindrà una duració de 6 mesos i en ella se seleccionarà tres empreses tecnològiques encarregades de desenvolupar les solucions d'interfície pacient-sistema sanitari, que s'ocuparan de realitzar el disseny del sistema analític predictiu per a suport a la decisió clínica i investigació, o l'entrenament d'algorismes, entre altres aspectes. En la segona fase, que s'estendrà fins a la finalització del projecte el juny de 2023, serà una única empresa la seleccionada per a executar els treballs com el reentrenament d'algorismes o la posada en coneixement del Comité Ètic cada avanç.

Major coneixement del perfil del pacient

Cada persona voluntària farà ús d'una aplicació informàtica centrada en diversos àmbits d'estudi com a alimentació saludable, activitat física, estat d'ànim, addicció al tabac o altres i situacions de soledat.

En concret, les àrees temàtiques a les quals podran respondre seran 'cullera intel·ligent', sobre hàbits nutricionals i propostes alternatives saludables i atractives; 'comptem amb tu', sobre l'activitat física, mobilitat i exercici i propostes d'alternatives saludables i atractives; 'somriure saludable', sobre el seu estat d'ànim, afrontament positiu de reptes i dificultats de la vida, superació de l'estrés, els sentiments de pertinença, utilitat i plenitud, el descans, el somni i l'organització del temps.

A més, també s'inclou l'àrea 'tabac, alcohol i altres addiccions', sobre consum de substàncies addictiva, pràctica d'apostes, dependència de mòbils i altres TIC o videojocs; i 'millor en companyia' sobre situacions de soledat no desitjada, aïllament social i experiències d'alienació, per a la seua superació i millora en l'àmbit de les relacions interpersonals, lúdiques, afectives i de contacte social.

Arxivat a:

Destacats