La Generalitat fa una crida als afectats per casos de bebés robats per a formar part del banc d'ADN

Guardar

Imatge de recurs amb objectes de bebé
Imatge de recurs amb objectes de bebé

La Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha remés una carta a diferents entitats en la qual es fa una crida a les persones que s'han vist afectades per casos de bebés robats amb l'objectiu de realitzar una presa de mostres per a la seua inclusió en el banc de dades d'ADN, fruit del conveni de col·laboració amb el laboratori públic Fisabio i la Universitat de València.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha lamentat, en un comunicat, que les administracions públiques "hagen mirat per a un altre costat durant dècades en el cas dels bebés robats", al que ha afegit que "han sigut les famílies les que han hagut de lluitar en solitari per a trobar eixos xiquets que els van arrabassar en nàixer; a més de trobar-nos amb casos de xiquets ja adults que busquen a les seues famílies biològiques des de fa molts anys".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha afirmat que les administracions "no podem quedar-nos al marge d'aquesta injustícia davant eixos delictes". Així mateix, ha assenyalat que realitzar accions de memòria i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme "ha sigut molt difícil durant massa temps", una situació que "encara és més complicada en el cas d'aportar llum als possibles episodis de bebés robats".

La consellera ha qualificat de "crucial" procedir a aquesta presa de mostres als afectats pels robatoris de nounats, durant la dictadura franquista i després d'aquesta, "perquè formen part d'aquest banc de mostres que permetrà esclarir una pràctica que es va realitzar a Espanya durant dècades amb absoluta impunitat".

Per això, "demanem als familiars que vinguen a fer-se les proves d'ADN perquè contribuirà a avançar i al fet que les famílies es retroben, la qual cosa permetrà pal·liar el dolor i els anys de lluita que els familiars han portat en solitari", ha assenyalat Pérez Garijo, que ha posat com a exemple el cas de l'Argentina "on anys de treball han donat molt bons resultats i moltes famílies han pogut retrobar-se".

RECOLLIDA DE MOSTRES

L'objectiu és recollir mostres tant de les mares biològiques com de les persones adoptades que tinguen sospita que s'han pogut veure afectades per aquesta mena de pràctiques encobertes, a més d'emplenar la informació requerida per a iniciar els treballs d'elaboració dels censos de nounats sostrets.

La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d'ADN sobre famílies que busquen als seus descendents i fills que busquen a les seues famílies i acarar dades per si poguera tractar-se de casos de bebés robats a les seues mares.

En concret, la missiva s'ha enviat a l'Associació de Víctimas Niños Robados d'Alacant (AVA); a la Plataforma Internacional de Víctimas por Desapariciones Forzadas Infantiles 'Te estamos buscando'; a l'associació SOS Bebés Robados de València i a SOS Bebés Robados de la Comunitat Valenciana, entitats que gestionaran la documentació per a procedir a la recollida de mostres de les persones interessades.

La Generalitat realitza una labor de sensibilització a la població en la qual dona conéixer aquesta pràctica de sostracció de menors que es va donar per institucions del franquisme. Amb eixe objectiu, es va realitzar el documental 'Morir tranquil-la'.

Al juny i setembre, es van remetre diferents escrits a les diferents associacions vinculades amb la desaparició forçada de xiquets, en els quals s'instava la seua col·laboració mitjançant la comunicació a la Conselleria de Qualitat Democràtica de les dades personals dels seus socis.

Destacats