La Generalitat estarà "molt pendent" que es complisca el Pla de Xoc en Rodalies: "La situació no és acceptable"

Guardar

renfe_cercanias
renfe_cercanias

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assegurat aquest dijous que el Consell no ha perdut "en cap moment el rigor reivindicatiu" davant el Govern i estarà "molt pendent que el Pla de Xoc en Rodalies es complisca" perquè la situació actual del servei "no és acceptable".

Així ho ha assegurat durant la seua compareixença en la Comissió d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports de les Corts, en la qual ha comparegut a petició del PP per a abordar el Pla de Rodalies per a la Comunitat Valenciana anunciat en 2017.

Després de detallar les inversions estatals en els últims anys, ha explicat que la comissió de seguiment d'aqueix pla, que es va constituir el desembre de 2018, es va reunir divendres passat i va donar llum al pla de xoc que inclou, entre altres mesures, la 'devolució expressa' del bitllet per retards superiors a 15 minuts o cancel·lacions, així com més maquinistes, més mitjans i una 'app' per a saber on està cada tren, a més d'una auditoria de tot el sistema.

El conseller ha lamentat els anys de "deixadesa" del servei per part de l'anterior govern central del PP, l'ha contrastat amb les licitacions tretes pel PSOE, però ha admés que la situació "no és satisfactòria" i ell mateix, com a usuari, és conscient d'això, però es tracta d'un problema "de molts anys" que no es pot revertir d'un dia per a un altre.

"A tots ens agradaria tindre un botó i que demà tots els trens foren puntuals, però això no és a les nostres mans. El Govern d'Espanya ha reaccionat, el vigor reivindicatiu no s'ha perdut en cap moment, la qual cosa hem guanyat és un nou aire, esperit i manera d'actuar per part del Govern", ha afirmat.

Així, ha incidit que és la voluntat de les dues administracions, central i autonòmica, revertir "com més prompte millor" aquesta situació. El pla anunciat, que ha sostingut Espanya, cerca "estabilitzar" el servei, conscients que, per exemple, "un maquinista ni es canvia ni es forma d'un dia per a un altre" i els contractes per a adquirir material rodant porten el seu temps.

També ha defensat a José Luis Ábalos, "un gran ministre" de Transports, i ha agregat que "si haguera estat de ministre quan governava Rajoy les Rodalies no estarien com estan ara i tindrien la mateixa qualitat que la resta d'Espanya".

Respecte a la transferència de competències, ha indicat el conseller que com a servei més pròxim al ciutadà haurien de gestionar-lo les autonomies, sempre en un marc de finançament adequat i amb les competències "ben transferides".

"Hem de passar a un nou paradigma de la mobilitat pensant més en la del dia a dia", ha dit, "repensar" la política de tarifes i "fer efectiu el transport públic al conjunt de la societat".

El 'popular' Miguel Barrachina ha reclamat al conseller que mantinguen el llenguatge reivindicatiu atés que el Govern "es mou molt en funció de les pressions territorials" i ha considerat que el Ministeri "va vindre a rendir-se" amb aqueixa 'devolució expressa' del bitllet.

Carlos Gracia (Cs) ha advertit que aquest problema "es va agreujant any a any" i fa que Rodalies "acabe perdent adeptes", al mateix temps que ha mostrat el seu desig que l'objectiu de puntualitat que es marca el pla arribe abans de cap d'any.

El diputat de Vox Miguel Pascual ha qualificat de "pegat" el pla, ha demanat que no es posen "excuses" i ha demanat "més pressió" a Ábalos, potser cola".

Des dels grups del Botànic, Sandra Martín (PSPV) ha celebrat que "per fi s'atallarà el problema", Belén Bachero (Compromís) ha qüestionat que siga el PP, "el partit que més culpa té d'aquesta situació", qui demane explicacions, i Estefanía Blanes (Unides Podem) ha exigit que la xarxa de Rodalies "siga una prioritat" com a alternativa "real i viable" al transport per carretera en un context d'emergència climàtica.

Arxivat a:

Destacats