La Generalitat donarà protagonisme a 70 ciutadans i ciutadanes triats per sorteig en la convenció sobre salut mental

Les persones majors de 15 anys triades de manera aleatòria escoltaran especialistes en la matèria, persones malaltes i familiars de pacients i elaboraran una cartera de recomanacions que servisca de base per a dissenyar un pla específic de salut mental

Guardar

Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés
Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés

La Generalitat donarà protagonisme a 70 ciutadans i ciutadanes que visquen en la Comunitat Valenciana triats de manera aleatòria per sorteig entre persones majors de 15 anys en la Convenció sobre Salut Mental que està preparant el Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives. El primer pas d'aquesta convenció serà precisament una enquesta que ja està activa i que servirà per a definir l'agenda de temes que s'abordaran allí, així com per a recollir els suggeriments i necessitats sobre els problemes de salut mental que més interés susciten en la ciutadania.

Així ho ha explicat el comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, qui ha destacat que es tracta d'una iniciativa d'"innovació democràtica" salut mental sobre la qual no existeixen precedents.

Tal com ha detallat Tabarés, les persones majors de 15 anys triades per sorteig escoltaran en la convenció a especialistes en la matèria, persones malaltes i familiars de pacients per a elaborar una cartera de recomanacions que servisca de base per a dissenyar un pla específic de salut mental.

Es pretén així que aquests ciutadans i ciutadanes responguen a la pregunta de "com abordarien els problemes de salut mental, drogodependències i conductes addictives, facen un exercici de deliberació, es posen d'acord i consensuen una cartera de recomanacions perquè després, a partir d'ací, els grups polítics i experts elaboren un pla específic sobre salut mental", ha indicat.

Tabarés ha subratllat que, donat l'actual context de pandèmia i les seues repercussions en la ciutadania, s'està davant un "moment propici" perquè "els problemes de salut mental, moltes vegades apartats, amagats per la vergonya, estiguen en l'agenda política de gestió, i la millor manera d'aconseguir-lo és amb la participació directa dels ciutadans".

L'enquesta prèvia, en la qual es podrà participar fins al pròxim 20 de gener, consta de cinc preguntes destinades al fet que la ciutadania determine la importància, -de poc important a molt important-, d'una sèrie d'assumptes referents a la salut mental. Es proposa valorar els assumptes plantejats i suggerir aquells grans temes que la ciutadania considere han d'incloure's en alguna de les sessions d'aprenentatge de la convenció ciutadana, que se celebrarà durant aquest any.

Els punts que es suggereixen en el qüestionari han sigut elaborats pel comité de persones expertes del Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives mitjançant una dinàmica de grup nominal. L'objectiu de llançar l'enquesta és poder enriquir les seues aportacions amb la incorporació de la visió de qualsevol persona de la Comunitat Valenciana, que podrà participar, de manera anònima fins al pròxim 20 de gener.

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental serà, per tant, un procés en el qual s'involucra a la ciutadania en la definició de les polítiques públiques en matèria de Salut Mental.

Durant els primers mesos de 2022

Durant els primers mesos de 2022 i en quatre reunions diàries es deliberarà per a aconseguir un conjunt de recomanacions i respondre a la següent qüestió: Com ha d'abordar-se la salut mental, les drogodependències i les conductes addictives en la Comunitat Valenciana?

Per a respondre el qüestionari previ a la convenció ciutadana, el comissionat encoratja a efectuar un exercici d'empatia en el qual cada persona participant pense, en cas de ser triada com a membre de la convenció, quina informació necessitaria per a contestar a la pregunta plantejada.

En aquest sentit, l'exercici deliberatiu i de consens permetrà identificar les necessitats en matèria de salut mental, en l'actual conjuntura de pandèmia de COVID-19 que ha provocat un impacte sense precedents sobre la salut física i mental. Es tracta d'aconseguir que la ciutadania intervinga en l'agenda de govern o de gestió de la salut mental.

La convenció ciutadana està en fase de preparació i compta amb la intervenció d'un comité de persones expertes en diverses àrees (filosofia, literatura, sociologia, història, educació, clínica, etc.) amb caràcter consultiu.

Així mateix, el procés compta amb un comité de seguiment format per representants dels grups polítics parlamentaris de la Comunitat Valenciana, associacions de persones amb malaltia mental i familiars, agents socials (sindicats i empresariat), col·legis professionals i associacions científiques afins a la psiquiatria, que vetlaran pel seguiment del resultat del procés.

Pla d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives

El Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, creat en el context de la pandèmia per la infecció de COVID-19 en la Comunitat Valenciana, té per objecte l'estudi, la preparació i la proposta d'un nou Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, dirigit a afrontar les necessitats que la pandèmia de COVID-19 han posat de manifest en la Comunitat Valenciana.

Amb el propòsit que la ciutadania participe en l'elaboració d'aquest pla d'acció, el comissionat està impulsant, juntament amb el seu equip de la Universitat de València, el procés pioner d'innovació democràtica per a involucrar a la ciutadania en la definició de les polítiques públiques en matèria de Salut Mental.

El Decret 14/2021, de 22 d'abril, del president de la Generalitat nomena comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, a Rafael Tabarés Seisdedos.

El professor Rafael Tabarés-Seisdedos, és psiquiatre i psicoterapeuta, catedràtic de Psiquiatria a la Universitat de València, Investigador Principal (IP) en el Centre d'Investigacions Biomèdiques en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) del Ministeri de Ciència i Innovació, director de la Unitat d'Investigació en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals Greus de la Universitat de València. És Acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana. És col·laborador del Institute for Health Metrics and Evaluation i de la University of Washington - USA. Ha publicat més de 190 articles, és membre del comité editorial i del panell de revisors de diverses revistes internacionals de prestigi. A més, ha obtingut diversos reconeixements i premis científics com The Aristotles Reserch Award, el Premi Investigador de Referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica i el Premi de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana a la millor investigació.

Arxivat a:

Destacats