La Generalitat demana a Brussel·les el veto a l'entrada de cítrics de Sud-àfrica després de detectar cinc partides infectades

Guardar

naranjas
naranjas

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha exigit el veto a l'entrada de cítrics provinents de Sud-àfrica després de conéixer que només el mes de juliol es van detectar cinc partides infectades, tres amb falsa arna i dues amb taca negra, segons les dades oficials de la Comissió Europea.

Mollà ha reclamat al comissari europeu d'Agricultura, Phil Hogan, el tancament dels ports europeus a aquestes importacions "davant l'incompliment sistemàtic dels controls fitosanitaris", una reclamació per a la qual sol·licita també el suport del ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas.

Segons ha informat la conselleria en un comunicat, aquesta no és la primera vegada que es constata la presència de plagues en cítrics importats de Sud-àfrica, ja que en total s'han descobert 136 enviaments contaminats des del 2015 d'acord a les xifres de l'Autoritat de Seguretat Alimentària.

"El risc és molt greu, patir noves plagues suposa un cost econòmic i mediambiental que Europa no pot permetre's. Les garanties fitosanitàries estan per damunt d'interessos comercials", ha afirmat la consellera.

Els experts posen l'accent sobretot en la presència de la taca negra, una plaga que ja s'ha detectat a Tunísia, la qual cosa demostra la seua capacitat d'adaptació al clima mediterrani.

La consellera defensa la suspensió i proposa alternatives com la unificació de ports d'entrada d'importacions cítriques, una fórmula que augmentaria l'especialització dels controls i evitaria la multiplicitat de vies d'accés, com està previst que ocórrega amb els 9.000 contenidors que rebrà el port de Vigo.

El veto davant un risc fitosanitari no és una novetat, han remarcat les mateixes fonts, ja que fa 18 anys Estats Units va al·legar la detecció de mosca del Mediterrani per a cancel·lar les importacions de clementines espanyoles. Els Estats Units i el Japó, de fet, són exemples per a les organitzacions agràries, ja que exigeixen inspeccions en origen de les importacions, una de les mesures preventives que no passen els cítrics del con sud d'Àfrica.

Destacats