La Generalitat assisteix a ajuntaments per a tramitar les ajudes estatals de rehabilitació sostenible d'edificis públics

Guardar

El director general d'Administració Local, Toni Such
El director general d'Administració Local, Toni Such

La Generalitat Valenciana oferirà assistència tècnica als ajuntaments que ho requerisquen per a la tramitació de les sol·licituds de les ajudes estatals per valor de 600 milions d'euros destinades a la rehabilitació sostenible dels edificis públics amb l'objectiu de reduir el seu consum d'energia.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) del passat divendres 11 de març la convocatòria d'aquestes ajudes, provinents del fons assignat al Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea, ha informat la Generalitat en un comunicat.

El director general d'Administració Local, Toni Such, ha animat a les corporacions locals a sol·licitar aquestes ajudes pertanyents al Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), que busquen "renovar el parc d'edificis de titularitat local i reduir un 30 % el consum d'energia primària no renovable en aquestes instal·lacions".

"La Generalitat col·laborarà amb assistència tècnica amb els municipis en la tramitació de les sol·licituds", ha assenyalat, alhora que ha subratllat que, en l'actual context de crisi energètica que viu la societat europea a conseqüència de la invasió russa sobre Ucraïna, "aquestes ajudes adquireixen una especial rellevància, perquè estan enfocades perquè els municipis puguen rehabilitar els seus edificis públics i millorar la seua eficiència energètica".

Així mateix, Such ha ressaltat que "la rehabilitació integral no solament repercuteix en l'estructura i bellesa dels edificis públics, sinó que també ho fa en la millora del servei públic que ofereixen als ciutadans".

DUES LÍNIES D'AJUDES

Les subvencions establides en aquesta convocatòria s'estructuren en dues línies. La primera d'elles disposa d'un pressupost de 250 milions d'euros, i els ajuntaments i diputacions tindran un termini de 45 dies naturals que finalitzarà el pròxim 25 d'abril per a presentar les sol·licituds. Les actuacions susceptibles de ser finançades amb càrrec a aquesta línia han d'estar finalitzades i disposar d'acta de recepció d'obra abans del 30 de setembre de 2024.

La segona de les línies d'actuació compta amb un import total de 350 milions d'euros, i el tancament de la convocatòria serà el 9 de juny, 90 dies naturals des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en BOE. Les actuacions susceptibles de ser finançades amb càrrec a aquesta línia han d'estar finalitzades i disposar d'acta de recepció d'obra abans del 31 de març de 2026.

OBJECTIUS PRTR

Per a contribuir als objectius finals del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants PRTR, les actuacions a finançar han de ser solvents tècnica i financerament perquè estiguen efectivament implantades i en funcionament abans del quart trimestre de 2024 o del segon trimestre de 2026.

Els requisits d'aplicació de les actuacions estableixen l'obligació d'aconseguir un estalvi energètic de més d'un 30%, així com disposar d'un pla de gestió de residus que supose la preparació per a la reutilització, reciclatge o valoració d'almenys un 70% dels residus no perillosos que puguen generar-se en el desenvolupament de les obres.

Destacats