La Fiscalia demana a la jutgessa del 'cas màster' que arxive la causa contra l'exministra de Sanitat

Guardar

carmen_monton
carmen_monton

La Fiscalia de Madrid ha sol·licitat a la jutgessa d'Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel, que no investigue l'exministra de Sanitat Carmen Montón en relació a les diligències que va obrir per delictes de suborn impropi i prevaricació pel màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere que va realitzar en la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid (URJC), han informat a Europa Press fonts juíricas.

El setembre passat, la magistrada va incoar diligències prèvies arran d'una denúncia anònima i va demanar a la Rey Juan Carlos documentació sobre els estudis de postgrau de l'exministra socialista.

En un escrit al Jutjat, al que ha tingut accés Europa Press, el fiscal interessa que s'arxive la causa oberta respecte a Montón després de l'estudi de la denúncia anònima que va donar origen al procediment.

Argumenta la seua petició en diversos motius, entre ells que l'exministra va aportar a la causa una sèrie de correus electrònics que posen de manifest que "la mateixa es va preocupar per conéixer qual era el contingut de les diferents assignatures cursades, així com un interés per superar les assignatures".

Així mateix, pareix desprendre's del contingut dels correus que en efecte es distingia entre "aquells alumnes que acudien a classe, i aquells altres que pel motiu que fóra, van cursar el master sense acudir a les sessions que s'impartien".

"No hi ha indici algun d'inexistència d'activitat acadèmica ni d'un concert previ entre l'alumna i Laura Nuño, directora del màster, com tampoc hi ha proves que permeten sostindre que les notes que van ser modificades a posteriori, ho van ser en virtut d'eixe acord previ, o per ordre de la investigada", assenyala el text.

"El canvi de notes així com les convalidacions són procediments que no depenen de l'alumne, per la qual cosa el seu resultat no se'ls pot atribuir. En tal sentit, els alumnes no són els garants de la legalitat administrativa ni els correspon vetlar per la regularitat del procediment per a l'obtenció del master", agrega.

Per açò, insisteix que "la falta d'eixe concert previ, encara considerant a efectes dialèctics que hi haguera tracte de favor, comportaria circumscriure els fets a un presumpte delicte de suborn impropi que en qualsevol cas, estaria prescrit en tant ocorregut en el curs 2010-2011".

La denúncia inicial relata que la investigada va plagiar part del seu treball de finalització de master, incloent 19 pàgines amb paràgrafs sencers de diversos autors als quals no va citar en la bibliografia, una qüestió que per al fiscal "manca de rellevància penal" i que fins i tot com a delicte contra la propietat intel·lectual estaria també prescrit.

"Tot açò sense perjuí del dret a la tutela civil que li corresponga a l'autor original i de la responsabilitat administrativa en la qual poguera incórrer l'alumna i el professorat que va qualificar i va aprovar el referit treball", afig.

Sobre els contractes adjudicats i les "ajudes concedides" als quals fa referència la denúncia per la qual s'incoen les presents diligències, "no pareix existir relació alguna entre el master cursat, la investigada i els beneficiaris d'aquelles".

Després d'esclatar el cas, Carmen Montón va presentar la seua dimissió com a ministra en el Govern de Pedro Sánchez defenent la seua "honestedat" i assegurant que no havia comès cap irregularitat.

Arxivat a:

Destacats