La Diputació visibilitza i reconeix el treball de les dones en la política amb motiu del 8M

L'àrea d'Igualtat de la corporació provincial, amb el lema 'Polítiques a favor de la igualtat plena', fa un reconeixement a dones que van formar part de les primeres corporacions democràtiques

Guardar

Lectura del manifest del 8M en la Diputació
Lectura del manifest del 8M en la Diputació

La Diputació de València, a través de la seua àrea d'Igualtat, commemora el Dia Internacional de la Dona reiterant el seu compromís i reivindicació per la igualtat i l'equitat entre dones i hòmens.

Enguany, la campanya del 8M amb el lema Polítiques a favor de la igualtat plena, pretén visibilitzar i reconéixer el treball de les dones en la política, fonamentalment a nivell local.

La campanya compta amb un audiovisual impulsat per l'àrea d'Igualtat que ha presentat aquest matí en la corporació provincial la diputada Eli García i que pretén fer un reconeixement a dones que van formar part de les primeres corporacions democràtiques.

El documental reconeix la trajectòria de nou dones que, amb el seu esforç i dedicació, han desenvolupat una llarga carrera en la política: Ana Noguera, diputada en les Corts Valencianes (2003-2011) i regidora a l'Ajuntament de València (1995-2003); Carmen Mateu, regidora de Cultura i Joventut en Alaquás (1979-1983); Pepa Chesa, regidora a Oliva (1987-2004) i presidenta de la Mancomunitat de la Safor (1999- 2003); Empar Navarro, alcaldessa d'Aldaia (1997-2011) i diputada provincial (1999-2003); Pilar Blasco, alcaldessa de Turís (2003- 2011); Paquita Lozano, alcaldessa de Casas Bajas (1995-2003) i presidenta de la Mancomunitat del Rincón de Ademuz (1997-2001); María Amparo Rodríguez, alcaldessa d'Alpuente (1999-2015); María Teresa Fernández de la Vega, vicepresidenta primera del Govern d'España en els anys 2004-2010 i actual presidenta del Consejo de Estado, i Clementina Ródenas, l'única dona presidenta de la Diputació de València, que va ocupar el càrrec entre 1991 i 1995.

La responsable d'Igualtat, Eli García, ha assenyalat que "la corporació provincial, que va voler commemorar l'any passat el 90 aniversari del vot femení, fa un pas més per a reivindicar el treball de les dones que van treballar en política a nivell municipal i que van lluitar per la igualtat plena des de les seues diferents institucions".

Manifest

El president de la Diputació, Toni Gaspar, la vicepresidenta Maria Josep Amigó, la diputada d'Igualtat Eli García, els diputats provincials Carlos Fernández Bielsa, Pilar Sarrión, Dolors Gimeno, Jesús Gimeno i Carolina Mengual, i representants sindicals, han llegit un manifest. L'acte ha comptat també amb la presència d'altres diputades, diputats i membres de la corporació.

Mitjançant aquest manifest la Diputació acorda, entre altres punts, intensificar des del municipalisme polítiques d'igualtat amb caràcter transversal en totes les regidories i aprovar pressupostos locals amb perspectiva de gènere, incloent en els Plans d'Igualtat criteris per a una equitativa distribució de l'ús dels temps.

Així mateix, determina incloure la perspectiva feminista en tots els programes de recuperació i en els pressupostos que aborden les repercussions de la pandèmia.

A través del manifest, la corporació també insta el Govern d'España a impulsar mesures legislatives destinades a posar fi a les desigualtats en la permanència i accés a l'ocupació a conseqüència del procés de maternitat i paternitat, a partir de l'establiment de mesures i polítiques de corresponsabilitat i conciliació de la vida laboral i familiar dels progenitors o tutors legals.

Les filles i fills de la violència de gènere

La programació del 8M ha acollit també una exposició organitzada per l'Associació Alanna amb una quinzena de panells amb dibuixos de xiquetes i xiquets testimonis o víctimes de violència de gènere.

La mostra va prendre forma el 28 de febrer i ha pogut veure's fins al 8 de març al Pati dels Boïl de la Scala de la Diputació de València.

Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere

D'altra banda, la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València celebrarà la seua tercera trobada el pròxim 1 d'abril.

Durant aquesta jornada es presentarà el documental El patriarcat, l'organisme nociu, un audiovisual de 90 minuts de Pandora Box en el qual ha participat la delegació d'Igualtat de la Diputació de València.

La projecció, amb finalitat pedagògica i didàctica, aborda el masclisme des de l'òptica d'adolescents, experts i quatre dones víctimes de violència de gènere.

Així mateix, durant la tercera trobada de la Xarxa es farà lliurament de les plaques als municipis que se sumaran a aquesta iniciativa en l'assemblea general del 23 de març, i tindrà lloc una taula de bones pràctiques.

Naixement i evolució

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València es va constituir el 14 de novembre de 2018 amb 49 ajuntaments fundadors, entre els quals destacaven grans poblacions com Alzira, Burjassot, Gandia, Ontinyent, Mislata i Xàtiva, als quals l'àrea d'Igualtat de la corporació provincial va oferir la possibilitat de compartir recursos i esforços en la lluita contra aquesta xacra social que ens afecta a totes i tots.

L'objectiu de la iniciativa és dotar de recursos els municipis per a ajudar-los a desenvolupar els seus propis plans d'igualtat i contra la violència de gènere.

Destacats