La Diputació rep el Sello Mi Sol d'Avaesen per la seua implicació amb la sostenibilitat i les renovables

La diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, va rebre el reconeixement en el marc del Congrés Nacional de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents celebrat a València

Guardar

Mentxu Balaguer rep el Sello Mi Sol
Mentxu Balaguer rep el Sello Mi Sol

La Diputació de València ha rebut el Sello Mi Sol d'AVAESEN pel seu compromís amb la sostenibilitat i el foment de l'autoconsum d'energies renovables, tant en edificis públics com per a les llars de la ciutadania de la província.

L'encarregada de recollir el reconeixement va ser la diputada d'Informàtica i Tecnologia, Cooperació Internacional, Govern Obert i Participació, Mentxu Balaguer, en el marc del Congrés Nacional de RECI (Red Española de Ciudades Inteligentes), en el qual va participar en una taula redona entorn la Comunitat Valenciana com a territori intel·ligent.

La responsable provincial de Modernització, Mentxu Balaguer, va assenyalar que des de la Diputació "afavorim les polítiques públiques per als municipis en termes de sostenibilitat i eficiència, sempre pensant en millorar els serveis municipals i, en definitiva, la vida de les persones".

El Sello Mi Sol és una iniciativa d'AVAESEN i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, dins del projecte Plaza Energía, que busca difondre l'autoconsum energètic amb renovables i les comunitats energètiques locals en edificis públics i en les llars, per a així col·laborar en la transició energètica i en la democratització del sistema elèctric.

Són molts els ajuntaments de la província de València que han instal·lat sistemes d'autoconsum i eficiència energètica amb les ajudes que la Diputació de València ha destinat a Smart cities en els últims anys, i que enguany han arribat als dos milions d'euros. A més, dins del Pla Reacciona, la corporació ha subvencionat en 2021 la implementació de sistemes d'autoconsum energètic en edificis i equipaments municipals de 84 ajuntaments. Amb una dotació total d'1,5 milions d'euros, les ajudes estan destinades a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques connectades o aïllades de la xarxa, sense acumulació o amb bateries.

El president d'AVAESEN, Marcos J. Lacruz, va reconéixer "la labor de la Diputació en el foment de les Smart cities i en el suport real a la transició energètica, posant finançament i mecanismes a l'abast de molts municipis que formen una xarxa i un moviment imparable".

A la iniciativa del Sello Mi Sol s'han unit ja una vintena d'ajuntaments de la província de València, des de les grans ciutats, com València o Torrent, a xicotets municipis com Macastre i Alpuente, que també van rebre aquest reconeixement de mans del president d'AVAESEN.

D'aquesta manera, es busca implicar l'administració més pròxima al ciutadà amb la difusió i conscienciació sobre l'autoconsum, les bones pràctiques, l'impuls a bonificacions en impostos municipals i al desenvolupament d'iniciatives publicoprivades, com ara les comunitats energètiques locals.

Les instal·lacions d'autoconsum, ja siga en habitatges, comunitats de veïns, empreses, edificis públics o comunitats energètiques locals, permeten generar energia de quilòmetre zero, la qual cosa es tradueix no sols en una rebaixa de la factura energètica, sinó també, en formar part activa d'un canvi de paradigma cap a la sostenibilitat, ja que es produeix i consumeix al mateix lloc.

Destacats