La Diputació impulsa un grup de treball per a incloure el risc d'emissions en els plans de prevenció d'incendis

La corporació provincial celebra una jornada del projecte Interreg Sudoe REMAS amb la finalitat d'abordar la necessitat de minimitzar l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle en els incendis

Guardar

Seminari REMAS
Seminari REMAS

El Saló de Plens de la Diputació de València ha acollit una nova jornada del projecte 'Interreg Sudoe REMAS. Gestió del risc d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en incendis forestals', el principal objectiu dels quals ha sigut consolidar un grup de treball per a abordar la inclusió del risc d'emissions en les estratègies i plans de prevenció d'incendis. La intenció del projecte és contribuir a minimitzar l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle produïda per grans incendis i, en conseqüència, els seus efectes sobre el canvi climàtic.

El vicepresident de l'ens provincial i diputat de Projectes Europeus, Carlos Fernández Bielsa, ha sigut l'encarregat d'inaugurar la jornada reafirmant el "suport que la Diputació continuarà mostrant a aquesta mena d'idees. Continuarem col·laborant amb programes com el REMAS perquè són el nostre full de ruta, la nostra agenda de treball per a millorar ciutats i pobles, els seus paratges naturals, i la nostra riquesa forestal i ecològica".

Per a la directora del projecte, Rebeca Aleix, "la jornada és una oportunitat perquè entitats del sector públic, col·legis professionals i associacions, treballem de manera conjunta en la gestió del risc d'emissions, risc que ens afecta a totes les parts".

Amb aquestes actuacions, REMAS aborda el risc transfronterer de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle procedents dels incendis forestals en el territori SUDOE (sud-oest d'Europa), els ecosistemes forestals del qual són especialment vulnerables als impactes del canvi climàtic.

Al llarg de la jornada es van presentar els avanços efectuats en l'àmbit normatiu per a incloure el risc d'emissions de CO₂ en les estratègies de planificació i plans de prevenció d'incendis forestals.

"En l'Associació de Municipis Forestals apostem per eines que contribuïsquen a preservar els nostres boscos i a la vertebració del sector forestal", ha afegit per la seua part la presidenta d'AMUFOR, Consuelo Alfonso, entitat que encapçala el projecte.

El projecte REMAS està cofinançat pel programa Interreg SUDOE a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). En el marc de la cooperació transnacional, REMAS (2019-2022) aborda la gestió del risc d'emissió a l'atmosfera del carboni contingut en els ecosistemes forestals a causa dels incendis forestals, amb un caràcter multidisciplinari i integrador.

Per a això, REMAS quantifica el carboni contingut en els ecosistemes forestals, tant en la vegetació com en el sòl, per a determinar i cartografiar el risc d'emissió de CO₂ després d'un incendi forestal i proposar mesures de prevenció d'emissions i millora de la capacitat d'acumular carboni.

Destacats