La Diputació i AVAESEN aposten per les comunitats energètiques locals per a estalviar en la factura eléctrica

La corporació i el sector valencià de l'energia defensen les renovables de 'quilòmetre zero' durant la Demo Day del Think tank Smart Cities d'AVAESEN celebrada en la Diputació. Més de 10.000 famílies valencianes es beneficiaran enguany del consum d'energi

Guardar

Jornades AVAESEN
Jornades AVAESEN

La Comunitat Valenciana compta amb mig centenar de comunitats energètiques posades en marxa, en construcció o projectades per als pròxims mesos, la qual cosa suposa que a final de 2022, vora 10.000 famílies es proveiran d'energia solar i podran reduir quasi un 30% la seua factura elèctrica mensual. Tot això ha suposat ja una inversió superior als 4 milions d'euros. Aquestes són les dades que s'han presentat en la Demo Day del Think tank Smart Cities de l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN), celebrada hui a la Diputació de València.

A l'acte han assistit alcaldes, representants municipals i empreses del sector, juntament amb la secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón; la directora General d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona; el director de Relacions Externes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Jordi Sebastià; el president d'AVAESEN, Marcos J. Lacruz, i la diputada de Modernització de la Diputació de València i presidenta del consell d'administració de GIRSA, Mentxu Balaguer. La diputada Balaguer ha definit la jornada com "una trobada per a treballar en un canvi de paradigma energètic als nostres pobles i ciutats".

AVAESEN ha creat el Hub de Comunitats Energètiques Locals en el desenvolupament i implantació d'aquest model a la Comunitat Valenciana, i hui ha sigut el moment d'acostar-lo als ajuntaments del Think tank Smart Cities, un espai impulsat per AVAESEN on participen més de 200 ajuntaments, empreses i entitats. Es tracta del major hub smart city de col·laboració publicoprivat d'Espanya.

Aquesta nova fórmula de democratitzar l'accés a l'energia, amb renovables de "quilòmetre zero" està tenint un gran desenvolupament a la Comunitat Valenciana. En essència, una comunitat energètica és una nova manera de generar, usar i gestionar l'energia a nivell local a través de la cooperació de diferents agents (ciutadania, administració local o pimes) que contribueix a la creació d'un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu.

Reptes

Diversos ajuntaments com Gandia, Catarroja o Alberic han presentat els seus reptes, ja que volen desenvolupar una comunitat i han portat fins al Demo Day eixos desafiaments energètics. A més, han pogut prendre com a exemple casos d'èxit desenvolupats a Albalat dels Sorells o Picassent que serveixen d'inspiració.

A més, per a cada repte plantejat pels ajuntaments s'han posat sobre la taula solucions d'una desena d'empreses participants. Les comunitats energètiques es poden desenvolupar en el nucli urbà d'un municipi, en polígons industrials o també sobre sòl agrícola, i sobretot això, s'ha aprofundit en aquesta jornada.

Durant la trobada, Marcos J. Lacruz, president d'AVAESEN, ha assegurat que "el canvi climàtic és summament complex i, sovint, les respostes tradicionals no han servit per a combatre'l, d'ací la importància d'apostar per solucions realment eficaces, com les comunitats energètiques, on l'energia renovable es consumeix en el lloc on es genera, i on la ciutadania forma part de tot el procés, de principi a fi".

En eixe sentit, ha afegit que "cada vegada més ajuntaments estan impulsant aquest tipus d'instal·lacions, però queda encara camí per recórrer, perquè existeixen dubtes i, a vegades, falta d'informació, per això trobades com aquesta ens permeten unir empreses i administració pública i donar les respostes que tots busquen".

La diputada de Modernització de la Diputació de València i presidenta del consell d'administració de GIRSA, Mentxu Balaguer, ha afirmat que "les comunitats energètiques locals són una oportunitat si treballem de manera conjunta amb les empreses del sector per a beneficiar-nos de la nostra generació d'energia". En eixe sentit, ha destacat que "representen una millora de l'eficiència energètica, un estalvi econòmic, i un instrument de lluita contra el canvi climàtic, a més d'una oportunitat per a crear nous llocs de treball i un avanç molt important en la mobilitat sostenible, entre molts altres factors, que no ens facen dependre de la gran indústria elèctrica o de gas i patir els efectes i les conseqüències dels vaivens del mercat o de guerres com la de la invasió de Rússia a Ucraïna".

Destacats